Sosyal Medya

Küçük işletmeler için blog sahibi olmanın ilk 5 adımı

İşletmeniz için blog yazmanız gerektiğini biliyor ve nasıl başlamanız gerektiğini bilmiyor musunuz? Paylaşalım bu problem sadece sizin değil, bir çok küçük işletmenin problemi.

Eğer elinizde hiçbir şey yoksa ve en temelden başlıyorsanız yapmanız gerekenleri aşağıda paylaşıyorum.

Hangi blog platformunu seçeceğinize karar vermelisiniz

Bloğunuza nasıl bir platform seçmeniz gerektiği konusunda çok dikkatli olmalısınız. Yanlış platform işlerinizin patlamasına sebep olmasa bile işlerinizi zora sokar. Kullanabileceğiniz bir çok platform olmasına karşın en kullanıcı dostu olan WordPress’tir. Ben şahsen wordpress.org kullanmanızı tavsiye ederim. Hem kullanışlı hem de basit.

WordPress teması seçin

WordPress’in en güzel yanlarından biri de istediğiniz temayı seçip onun üzerinde değişiklikler yapabilme özelliğidir. http://ift.tt/1cy3y6i adresinden istediğiniz kadar örnek tema bulabilirsiniz.

Bir tema seçerken;

  • Mobil uyumlu olup olmadığına bakmalısınız.
  • Kullanıcı desteği sağlıyor mu sağlamıyor mu ona bakmalısınız.
  • Renk değiştirme, navigasyon menüsü gibi bazı değişikliklere izin veriyor mu? Bu gibi özelliklere dikkat etmelisiniz.

Domain ismi seçin

Blogunuz için hangi platformu kullanacağınıza karar verdikten sonra hangi ismi kullancağınıza karar vermelisiniz. Bu domain ile sitenize giriş sağlanacaktır. NameCheap veya GoDaddy gibi yerlerden rahatlıkla isim alabilirsiniz.

Yıllık ortalama 10 dolar gibi cüzi bir miktar ödeyeceksiniz bu isim için. Eğer 1 yıl değilde 5 yıl veya 10 yıl gibi bir süreliğine ücret öderseniz bu fiyat düşecektir, unutulma ihtimaline karşı 5 yıllık almanızı tavsiye ederim.

Web hosting satın alın

WordPress altyapısı ücretsiz olmasına rağmen hosting (barındırma) için ücret ödemeniz gerekmektedir. Tabi wordpress.com gibi tamamen ücretsiz bir servis kullanmıyorsanız. Bu, domain kiralama ücretinden biraz daha pahalı olacaktır. GoDaddy, Hostgator gibi sitelerden satın almayı gerçekleştirebilirsiniz. Esnek bir paket seçerseniz sitenizin trafiğine göre ilerde rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

Bir plan hazırlayın

İşin en eğleceli kısmı dersek yanlış olmaz. Madem ki bir blog oluşturmak sitiyorsunuz, bunun planlamasını ve amacını da bilmeniz gerekmektedir. Bir blog açılmadan önce aşağıdaki soruların cevabını bulmuş olmalı yoksa açıldıktan sonra “eee” diye ortada kalırsınız.

Ana objeniz nedir?

Kendi alanınızda lider olmak, ana kaynak olmak, eğitici bir mecra olmak gibi şeyler olabilir. İşletmenize göre bunu seçip kararınızı verin.

Blog yazma işini ne sıklıkla gerçekleştireceksiniz?

Her gün, haftada 2 gün… Blog düzen işidir bu nedenle mutlaka bir içerik düzeniniz olmalı.

Blogunuzda kullanıcılarınızı hangi yolla harekete geçireceksiniz?

Yorum yazamaya yönlendirerek, satın alım sayfasına yönlendirerek, e-posta toplayarak… Blogunuzda kullanıcılar ile nasıl iletişime geçeceğiniz oldukça önemlidir. Bunu düşünmeyi atlamayın.

Bir plana sahip oldunuz mu kalan tek ey adım atmak ve ilerlemek. Başlığınıza odaklanın ve inandığınız içgörüyü paylaşın. Herkes gibi olmayın ve gerçekten değerli gördüğünüz fikirler üzerinde yoğunlaşın. Sonrası kendiliğinden gelecektir.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.