Sosyal Medya

Dikkat çeken yeni özelikleriyle Windows 10 incelemesi

Ha geldi, ha geliyor derken Windows 10 sonunda bizlerle buluştu. Öncelikle söylemekte fayda var, nihai sürüm ile teknik önizleme versiyonları arasında tasarım anlamında ciddi farklar bulunuyor. Daha önce incelediğimiz konuların da üzerine durarak, yeni Windows 10’da neler olduğunu ilk günden sizlere sunmaya çalışacağız.

Yükseltmeyi yapacak kullanıcıları rahatlatacak bir önemli haber de, yüklü tüm programlarınızın hiçbir sorun olmadan yeni versiyonda çalışıyor olması.

Masaüstü ve Başlat Menüsü
Teknik önizlemeyle arasında ufak farklar bulunsa da, Windows 8’e kıyasla başlat çubuğu ve masaüstü görünümü ciddi anlamda değişmiş. Arama çubuğu için ayrılan kısımlar opsiyonel olarak küçültülmüş ve bu sayede, görev çubuğundaki programlara daha fazla yer ayrılmış.

resim1

Daha önceki incelemelerimizde belirttiğimiz üzere, başlat menüsü yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Metro görünümündeki başlat menüsünden vazgeçen Windows, daha kompakt ve kullanışlı bir başlat menüsü oluşturmuş.

resim4

Internet Explorer tarih oldu
Windows’un yeni resmi tarayıcısı Microsoft Edge, gerçekten çağ atlamış. Çok daha hızlı bir görüntüleme sunan Edge, Chroma’a ve Firefox’a gerçek bir alternatif olmayı başarmış. Hatta hız olarak her ikisinden daha iyi konumda olduğunu belirtmekte fayda var. Gözümüze takılan küçük bir detay ise, tarayıcının daha çok orta düzeydeki kullanıcılar için hazırlanmış olması. Örneğin, yeni sekme oluşturduğunuzda imleç, adres çubuğuna değil arama kısmına gidiyor.

resim3

resim2

Çoklu Masaüstü
Söylentileri uzun zamandır devam eden çoklu masaüstü özelliği gayet akıcı bir şekilde çalışıyor. Kullanıcıların şüphe ettiği konu olan, bellek sorunu anlamında Microsoft başarılı bir iş çıkarmış. Arayüz anlamında da, hızlı ve ulaşılabilir kısayollarla desteklenmiş.

resim5

Cortana
Cortana şu an için yalnızca Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, İngilizce ve Mandarin dillerinde çalışıyor. Haliyle büyük reklamı yapılan Cortana, Türkiye’deki kullanıcılar açısından sınıfta kalmış gibi görünüyor.

resim6

Müzik
Daha önce tasarımı hakkında “çalıntı” söylentileri çıkan Groove Müzik, nihai sürümde yeni bir tasarımla geliyor. Ve rahatlıkla söylenebilir ki, Spotify’ın tasarımıyla kesinlikle ilgisi yok. Bu açıdan Microsoft’un kullanıcı tepkilerini göz önünde bulundurduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

resim7

Performans
Ve belki de en can alıcı nokta: Performans. Windows 10’un teknik önizlemelerinde performans açısından son derece başarılı sonuçlar görmüştük. Fakat bugün yayınlanan nihai sürümün performans açısından Windows 8.1’den bir adım da olsa geride olduğu görünüyor. Fakat yine de Windows 10’un, 8.1’i rahatça çalıştırılan bilgisayarlar açısından bir sorun oluşturmayacağı da açıkça görünüyor.

resim8

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.