Her sabah “Haftanın kaçıncı günü bugün?”, “Saat kaç?” veya “5 dakika daha…” deyip uyanmak, iş hayatının acı gerçeklerindendir.
Geç veya zamanında, hangi saatte yatılırsa yatılsın o sabahlar, o uyanışlar hep zor olmuştur. Kimileri, yarım saat geç kalmayı göz alıp biraz daha uyumaya karar kılar, kimileri ise kravatını unutup koşar adımlarla evden çıkar. Araştırmalara göre “Sabah insanı” diyebileceğimiz insan sayısı, dünya nüfusunun sadece %10’u oluşturmakta. Geriye kalan, uykuyu sevip öğleye doğru kendine gelebilen %90’a ise sabahı kolaylaştıracak yollar gerekiyor.
İşte sabah uyanmayı çekilir hale getirebilecek birkaç ipucu;
Akıllı alarmların zamanı
İnsansız araçlar, iletişime geçebilen buzdolapları ve daha fazlası… Yeni yüzyılın getirdiği yüzlerce kolaylıklardan yararlanma zamanı. Belki buzdolapları kimseyi uyandıramaz ama akıllı telefonlar bu noktada gerçekten işe yarayabilir. Uyuyorken, nefes alış-verişi ve hareketleri izleyen ve kişinin uyanması gereken zaman aralığını hesaplayan akıllı telefon uygulamaları aranan çözüm olabilir.
Heyecanlandıran melodiler
Uyanma esnasındaki en zorlayıcı süreç gerçekten uyanma ve ayılma anıdır. Daha doğrusu o ana ulaşmaktır. Bu ana ulaşmak biraz zaman alır ve her geçen dakika yataktan çıkabilmek biraz daha güçleşir. Yatağa dönme isteği ise zaman zaman gayet ikna edici olabilir. İşte, bu ikna ediciliğe karşı verilen savaşta kullanabilecek güçlü silahlardan biri müzik olabilir. Güzel ritim ve coşturan bir melodi, biraz da hareketle vücudun ihtiyacı olan ayılma sürecinin ilk kıvılcımını yakabilir. Odadan odaya koştururken ya da kahvaltı yaparken, önceden hazırlanmış şarkı listeleri vücudu etkilediği gibi güne başlayış şeklini de olumlu şekilde etkileyebilir.
Planlı olmaya devam
Uyanmak zor fakat sabah farklı endişeler içinde de gelebilir. İşe zamanında yetişmek, toplantıları kaçırmamak veya önemli bir görüşmeye hazırlıklı gitmek… Bunların hepsi uyandığında insanın aklına gelen sorular olabilir. Bu tür nahoş heyecanlardan kaçınmak için iyi bir program oluşturmak ve bunu yaparken de “akıllı” bir uygulama kullanmak çok işe yarayabilir.
Çok dolu bir programın olduğu, boşa giden beş dakikaya bile yer olmayan günlerde ise, sabah uyanmak için alınan duşlar verimli hale getirilebilir. En nihayetinde, iyi fikirler duşta da gelebilir. Sesli kayıt sistemi olan uygulamalar da bu vakitlerde yardıma koşabilir.
Vefakâr yoldaş, kafein
Hem beyni uyaran hem de ağızda hoş bir tat bırakan yılların vazgeçilmez formülü: kahve… Kolay ayılma yollarını anlatan bir yazıda kafeini görmezden gelmek olmaz. “Kahve içmek uyanmaya yardımcı olur.” deyip klişeleri kullanmak da kabul edilemez. Fakat kahveyi, daha hazırlanma ve giyinme esnasında yapmaya başlamak ve evden ayrılırken elde bardakla ayrılmak zamanı daha verimli kullanmayı sağlayabilir. Sonuçta sabah kargaşası ile uğraşmak bir nevi iyi bir zaman ayarlaması demektir aslında. Fakat bunu söylerken kahvenin sayısız zararını da hatırlatıp, bu zevki ve ihtiyacı tadında bırakmak gerektiğini hatırlatalım.
Kahvaltı önemli
Hem sağlık açısından hem de enerji açısından kahvaltıdan vazgeçmemek gerekir. Sabahın acelesi ile kahvaltı, göze bir an için büyüyebilir fakat hiçbir şey yememektense kısa bir öğün yapmak daha yararlı olacaktır.
“Neyi unuttum?”
Anahtarları, cüzdanı, güneş gözlüğünü veya küçük ama önemli başka şeyleri bir arada tutmak ciddi bir zaman kazancı sağlayabilir. Sabahın hızını yavaşlatacak herhangi bir arama görevinden kaçınılmalı. Özellikle de kolay bir alışkanlıkla kaçınılabiliyorsa. Bir kâse veya holün girişindeki çekmece “Anahtarım nerede?” sorusunu ortadan kaldırabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder