Profesyonellik bir sporcu için ne gibi anlamlar ifade ediyorsa, iş hayatındaki insanlar için de benzer anlamlara gelmesi gereken bir kavramdır. Aradaki tek fark, profesyonel sporcu olmak bir lisansa bağlıyken, iş hayatında bunun ancak dikkat edildiğinde görülebilecek bir şey olmasıdır.
Haliyle profesyonelliğin iş hayatındaki karşılığı davranışlarla yakından ilgilidir.
İşte iş hayatında profesyonelliğin gerektirdiği 13 kural;
1 – Özgüven
İş hayatı sorumlulukların yerine getirilmesi üzerine kurulu bir düzenle işler. Ve özgüven, sorumluluk alabilmenin anahtarıdır.
2 – Tarafsızlık
Karşınıza çıkacak durum her ne olursa olsun, doğru-yanlış yargınızın her zaman aynı kalması çevrenizdeki insanların, sizin kişiliğinize olan bakışını belirleyecektir.
3 – Öz farkındalık
İş hayatında en çok karşılaştığınız sorunlardan birisi mutlaka kendisini olduğundan daha kabiliyetli veya olduğundan daha zayıf gören insanlardır. Özgüven, kendinizi tanımanızın önüne asla geçmemelidir.
4 – Stratejik düşünce
Büyük resmi görebilmek, iş hayatındaki başarının mutlak anahtarıdır. Başarısızlıkların ardından ‘Nerede hata yaptım?’ sorusunu soran insanlar, büyük resmi görmeyi başaramayan insanlardır.
5 – Beklentileri görebilmek
İş hayatı, bir grup kavramı olduğundan, kişisel beklentiler kadar iş çevrenizin beklentileri de önemlidir. Bu beklentilerin altından kalkıp kalkamayacağınızı bilmeli ve buna göre bir yol haritası oluşturmalısınız.
6 – Önem vermek
İnsanlara, işe ve daha birçok şeye… Profesyonel olmak asla duygusuz olmak anlamına gelmez.
7 – Gerçekçilik
Kimseye dünyayı vadetmeyin. Ve dünyayı vadeden hiçbir şarkıya inanmayın. Hayaller elbette insanların en temel motivasyonlarındandır, fakat bu esnada gerçekçi kalabilmek, sürekliliği sağlayacaktır.
8 – Sözünün eri olmak
Çevremizde gördüğümüz en büyük sorunlardan birisi de, bir şeyleri yapacağını söylerken son derece güven veren insanların, iş başa düştüğünde ortalıkta görünmemesidir.
9 – Azim
Heves ve azim kaç yaşına gelmiş olursanız olun, daha fazlasını başarmanın mutlak anahtarıdır. Azmini kaybeden insan, zaman içerisinde elindekileri de kaybetmeye hazır olmalıdır.
10 – İhtiyatlı olmak
B planı, hiçbir zaman yedek plan olarak görülmemelidir ve en az A planı kadar önemlidir.
11 – Hoşgörü
Günümüzde başarı, ancak iyi bir ekibin elde edebileceği bir şey haline gelmiş durumda. Haliyle insanların azmini kırarak ve sağduyudan uzak davranarak bu başarıyı elde etmeyi beklemek son derece naif bir beklenti olacaktır.
12 – Merak
Aynı azim gibi merak da, sürekliliğin ve istikrarın temelini oluşturur. İnsanın merak duygusunu kaybetmesi “artık tamam” demesi anlamına gelir.
13 – Risk almak
Risk almak tek başına korkulacak bir şey gibi görünse de, bu 12 maddeyi karakterinde taşıyan bir insanın riskten korkması için bir sebebi yoktur.
0 yorum:
Yorum Gönder