Sosyal Medya

Beyninizi ve sizi zinde tutacak ipuçları

Günlük hayattaki tempoda zihnimizi dinç tutabilmek pek de kolay değil. Üstelik iş hayatında daha hızlı düşünüp karar alabilmek ve kitap yığınları arasında kaybolmadan ilerleyebilmek için belleğimizi de kuvvetlendirmemiz gerekiyor.

İnsanların ilerleyen yaşına rağmen performansında eksiklik yaşamayan bir zihne sahip olması çok uzak bir ihtimal değil. Fakat bunun aksine doksanlı yılların başlarına kadar bilim adamları da bu konuda bir seçme şansı bulunduğuna ihtimal vermiyorlardı. O dönem için hakim olan düşünce, bir insanın doğarken sahip olduğu 100 milyar beyin hücresinin her geçen gün azaldığı yönündeydi.

Fakat yeni araştırmalar sonucunda varılan nokta, bazı yöntemler sayesinde, insan beyninin –elbette bazı biyolojik kondisyonlara bağlı olarak– ömrünün uzayabileceği ve bu sayede ilerleyen yaşlara rağmen daha zinde kalabileceği ortaya çıkmış gibi görünüyor. İşte zihninizi zinde ve dinç tutmak için yapabileceğiniz birkaç basit yöntem.

Beyin Jimnastiği Yapın

Aklınızı zor hedeflerle meşgul eden aktiviteler uygulayın. Örneğin, bulmaca çözebilir, satranç oynayabilir veya bir yapbozla bile meşgul olabilirsiniz. Sabahları stres seviyesi dorukta olduğundan uzmanlar, güne 10-20 dakika kadar uygulanabilecek yoga, meditasyon ve derin nefes alıp verme teknikleriyle başlamayı öneriyorlar.

Gün içerisinde sadece bedenimiz değil beynimiz de günün yorucu temposuna yenik düşer. Bedenimizin ve ruhumuzun dingin kalabilmesi için bu tip teknikleri uygulamanız son derece yardımcı olacaktır.

Tabularınızı Yıkın

Hayatta “kesinlikle yapmam” dediğimiz şeyler, aslında beynimizi kısıtlayan bariyerlerden fazlası değil. Fakat beynin zinde kalması için günlük hayatta, hem belli rutinlere hem de yeniliklere açık olmamız gerekiyor. Örneğin, düzenli olarak devam ettirilen hobiler insan zihni için son derece verimli bir beyin jimnastiğidir. Bunun yanında, bugüne kadar hiç yapmadığınız bir şeyi keşfederken de beyniniz her zaman alışık olduğu düşünme yollarına alternatif yollar geliştirmek için ekstra güç sarf edecektir. Fotoğraf çekmek, resim yapmak, müzik aleti çalmak hiç olmadı sağ elle yazıyorsanız sol elle yazı yazmaya çalışmak bile zihniniz için iyi bir egzersiz olacaktır.

Müzik Dinleyin

Uzmanlar, Mozart gibi klasik müzik bestecilerinin eserlerini günde en az bir kere sakin bir ortamda dinlememizi tavsiye ediyorlar. Bu sayede özellikle ‘zihinde imaj canlandırma’ konusunda başarılı olunabileceğini belirtirken, bunun yanı sıra, matematik problemlerini çözmek, satranç oynamak veya müzik enstrümanları ile ilgilenmek de beyninizin kreatif yatkınlığını güçlendiriyor. Aslına bakılırsa müziğin zihinde etkisi daha çok hayal gücüyle yakından ilgili. Her ne kadar genel tavsiye klasik müzik yönünde olsa da, her insan için hayal gücünü tetikleyen müzik farklı olabiliyor. Bu yüzden sizi zihninizin derinliklerinde bir seyahate çıkaran müzik hangisiyse, zihniniz için faydalı olan müzik o demektir.

Egzersiz Yapın

Her türlü zihin tekniğinden belki de en önemlisi, fiziksel zindeliğin de daima yüksek tutulması. İnsan beyni, vücutla tam bir senkronizasyon içindedir. Ve haliyle, her ikisi de mükemmel bir uyum içinde formda tutulabildiği sürece hem sağlıklı bir zihne hem de sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz. Günlük spor, beyinin ihtiyacı olan oksijen ihtiyacını sağlayarak, biyolojik anlamda beyninizin yıllarca formda ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.