“Sıkı çalış, öğrenmeye devam et, sürecini otomatikleştir ve bir mucize gerçekleşmesini bekleme!”
Girişimci, araştırmacı ve INC yazarı Richard Agu, milyon dolarlık bir freelance iş kurarken öğrendiği deneyimleri bu cümlelerle aktarıyor. Bunların ötesinde iş kurarken aldığı dört dersi de okurlarıyla paylaşıyor:
1.Saatlerinizi vermeniz gerekiyor.
Sonuçları görmeden önce yaptığınız işe saatlerinizi vermeniz gerekiyor. Freelance işlerde sabah ya da akşam saatleri yoktur. Freelancerlık 9-5 bir iş de değildir. Üstelik işi kapatıp eve de gitmezsiniz.
Girişimciler için -en azından işini ciddiye alanlar için- tatil için zaman yoktur. Müesesenin kapanma zamanı yoktur. Bu işe ilk başladığımda bir ofisim ve ofis saatlerim vardı. Fakat eve gittiğim zaman dahi iş ile ilgilenirdim. Ve çoğu zaman, sandalyemde uyuyakalırdım, uyandığımda bilgisayar hala bana bakıyor olurdu. Size iş hayatında başarılı olmanız için iş kolik olmanız gerektiğini mi söylüyorum? Evet, kesinlikle!
General Electric CEO’su Jeffrey Immel, 24 yıl boyunca haftada 100 saatini işe vakfetti, Yahoo’nun CEO’su Marissa T. Mayer, Google’dayken haftada 130 saatini işe verdi.
Bu işin kestirme yolu yok. Startup döneminde beni teşvik eden şeylerden biri Elon Musk’ın Vator ile yaptığı röportajda söyledikleriydi: “Her hafta 80 ile 100 saat arası bir zamanı işe ayırmanız gerek.” diyordu. Söyleyeceğim o ki; bu tavsiye benim freelance işe bakış açımı değiştirdi. Musk cümlelerine şöyle devam etti: “Eğer diğer insanlar işe haftada 40 saat ayırıyorsa ve siz haftada 100 saat ayırıyorsanız, aynı şeyi yapıyor olsanız dahi, onların bir yıl içinde başaracağı şeyi sizin başarmanız 4 ay sürecektir.
2. İşini otomatikleştir.
Şimdiden başlayarak iş süreçlerini otomatikleştir. Otomasyon en önemli şeyi yapmak için size zaman yaratır: düşünmek! Bu girişimcilerin zor bela vakit ayırabildiği şeylerden biridir. Geri çekilip işlerin nerede yanlış gittiğini ya da odak noktasını değiştirmeniz gerektiğini görebilmek için zaman yaratmalısınız.
Bir iş kolik olarak freelance işimi, insanları işe alarak veya mentorluk ettiklerimi devreye sokarak otomatize ettim. Bu benim 6 sıfırlı gelir düzeyine ulaşmamı sağladı. Bazı işlerimi delege ederek, değerli bir zaman yarattım ve bu durum benim freelance işime kuş bakışı bir şekilde bakmamı sağladı.
Eğer satranç oynuyorsanız, bir başka oyuna dışarıdan baktığınızda oynadığınız oyunun içindeyken gördüğünüzden daha çok hamle imkanı gördüğünüzü bilirsiniz. Her şeyden uzaklaşmak bazen işinizi daha net görmenizi sağlar.
3. İş hayatı bir mucize değildir. Yanlış yola sapacak olan her ne ise, yine yanlış yola sapacaktır.
Her zaman iş hayatını satranca benzettim, çünkü o oyunda bir mucize söz konusu değildir. Eğer bir hamle kaçırırsanız, rakibiniz tarafından alaşağı edilirsiniz. Bu nedenle tüm ihtimalleri değerlendirmeniz gerekir.
Rakamlarınızı öğrenin. Yatırımın getirisini öğrenin. Her zaman analizlerin size verdiği rakamları yükseltmenin yollarını arayın. Her zaman işlerin kötü gitmesini bekleyin. Düşünüş şekliniz belirgin bir problem ortaya çıktığında onunla beraber gelebilecek olası sorunları çözmek üzerine olmalıdır. Eğer böyle düşünürseniz, bu problemler gerçekleşmeden önce onları yakalama ihtimaliniz olur.
Yine Elon Musk’ın sayısız TV röportajında söylediği gibi: “Temel olarak yaklaşımınız her zaman, yanıldığınız üzerine olmalı. Siz, girişimci olarak yanılırsınız. Sizin hedefiniz daha yanılmak olmalıdır.”
Piyasaya sürmek istediğiniz ürün hakkında daha az yanılmaya çalışın. Sizin mükemmel olmanız gerektiğini söylemiyorum, fakat buna yakın olmalısınız. Problemleri sezin ve her zaman müşterilerinize emin ellerde olduklarını hissettirin.
4.Yeteneklerinizi güncellemeye devam edin.
Her zaman temel para yeteneklerinizi geliştirin. Başarılı firmaların daha çok büyümesinin sebebi her imkanda yatırım getirilerini arttırmaya yardımcı olacak daha iyi ve daha zeki insanları işe almasıdır. Bir başka yetenek daha geliştirin. Hali hazırdaki durumunuza yeni dikey karlılıklar yaratın.
Ben çok uzun süre paranın çoğunu getiren ana yeteneklerime güvenmekle hata ettim. Bunun yanlış olduğunu söylemiyorum ancak çeşitlilik her zaman en iyi iş stratejisidir.
Yeteneklerinizi güncellemeyi sürdürdüğünüzde, varlıklarınız yükselmeye devam eder ve bir sektördeki düşüş sizi, tek bir yeteneğe bel bağlamış olan insanları etkilediği gibi etkilemez.
0 yorum:
Yorum Gönder