Google her zaman çalışma ortamı ve ofis kültürü ile öne çıkarılan, örnek gösterilen bir şirket. Aslında bunların dışında “problem çözme” yeteneği de bulunan bir şirket.
Harvard Business Review’de bir makalede bu konu üzerine Larry Page’in Adwords reklamları ile ilgili 2002 yılında yemekhanede bulunan panoya astığı yazı örnek gösteriliyor. AdWords’ün yazılımını beğenmeyen Larry Page “bu reklamlar berbat” yazsını büyük bir çıktı alarak herkesin göreceği panoya asıyor. Problem çözmede açığa vurma diyebileceğimiz metoda birlikte bakalım.
1- İnsanlar iyi işler yapmak isterler
Larry Page, çalışanların motivasyonunu kırmak hatta aşağılamak istese onlara gidip bağırıp kızabilirdi, tehditler savurup haftasonu günlerce çalıştırabilirdi fakat bunu yapmak yerine daha insani bir davranışla reklam ekibine çözebileceği daha doğrusu çözmesi gereken bir “problem” verdi. Sonuç olarak problem çok iyi bir şekilde çözüldü.
2- Given enough eyeballs, all bugs are shallow (Yeterince gözbebeği varsa, bütün hatalar sığdır)
Page, sadece ekibiyle bu konuyu konuşarak da çözüm üretebilirdi fakat yemekhane demek Google’daki büyük gözler demekti. Kendi çalışanlarını iyi tanıyan Page herkesin görebileceği şekilde problemi ortaya çıkarınca çözümün çok daha hızlı ve iyi olacağını biliyordu.
3- İnsanlar, onların ilgisini çeken işlerde daha iyi performans gösterir
Page’in bir önceki anlayışını destekleyecek şekilde problemi orada herkesin içinde ortaya çıkarmasının bir diğer nedeni de ekipten olmadığı halde gerçekten ilgili olan kişilerden daha iyi şeyler çıkabileceğini bilmesiydi. Eğer bir konu bir çalışanın ilgisini çekerse çok daha başarılı performans sergileyeeği kesin.
4- Büyük liderler çalışanlarına amaç ve misyon duygusunu verebilenlerdir
Çalışanlarınızı tanıyın, ne kadar yetenekli oldukları önemli ama o abartılacak kadar önemli değil, gerçekten misyon ve amaç doğtultusunda yönlendirilmemişlerse o zaman yetenekler çok da etkili olmayacaktır.
Şirketinizde bir çalışma kültürü oluşturduğunuz zaman çalışanlarınıza nasıl davranmanız gerektiğini ve onların buna nasıl tepkiler vereceğini de bilirsiniz. Bu nedenle çalışanlarınızı tanıyın ve problemleri daha iyi çözebilmek için bir kurum kültürü oluşturduğunuzdan emin olun.
0 yorum:
Yorum Gönder