Zeki olmanız sizi hata yapmaktan her zaman kurtarmaz. İşte zeki kişilerin bile yapabildiği 6 hata:
Eyleme geçmek yerine daha çok zamanı düşünmeye harcama
Bir işe girişmeden önce planlama ve hazırlık çalışmaları çok önemlidir ancak daha önemlisi bu düşünülenleri gerçekleştirmektir. Eğer başarıya ulaşacak yöntemi kestiremiyorsanız ne kadar zeki olduğunuz önemli değil. Hemen işe koyulup gerçekleştirmeye başlamalısınız.
Bir sonraki görevlendirmeden sonra terfi beklemek
Eğer lider olmak istiyorsanız öncelikle yönetmeye başlamanız gerekir. Liderlik bir etiket veya pozisyondan ibaret değildir; tamamen iş süreçlerini yönetebilme sonuca ulaşabilme yeteneğidir. Lider olmak için bir atama veya koltuk beklemeyin, sorumluluk aldığınız her bir projede siz zaten bir lidersiniz ve projeyi yönetme şeklinizi geliştirerek lider olma özelliğinizi geliştirebilirsiniz.
Fazla karışık durumlar
Biz doğuştan karışık durumlara karşı eğilimliyiz ve akıllı olma özelliği bu karışık durumlarda ki reflekslerimize göre alınan bir sıfat olarak ortaya çıkıyor. Bu karmaşık durumlarda üretilen çözüm önerileri kişinin ne kadar zeki olduğunu gösterir. Ama Tony Robbins’e göre karmaşıklık yürütmenin düşmanıdır ve eğer biz yürütme üzerinde ki yeteneklerinizi engellersek bu iş süreçlerinin sonuçlarını da olumsuz etkileyecektir.
Çabalamaya gereğinden az değer vermek
Yaratıcılığın %1’i ileri zekadan dolayı ortaya çıkıyorken %99’u çabalayarak ortaya çıkar. Kişilerde asıl sorun önceliğin çabalama da olmaması. Zeki insanların da görebileceği gibi yapılacak en önemli şey çabalama ve sıkı çalışmadır.
İletişime geçmede ki başarısızlık
İletişime geçtiğimiz kişiler de vermek istediğimiz mesajı anlayıp anlamadığından emin olmak isteriz. Açık ve net bir şekilde açıklama yapmamız gerekiyor. Kişiler verdiğiniz mesajı anladığında buna göre bir tepki de verirler. Bizim her şeyi hemen anlayabilmemiz karşımızdakinin de her şeyi hemen anlayacağı anlamına gelmiyor. Zeki kişiler karşıda ki kişiyi de kendileri gibi görüp bu şekilde iletişime geçtiği zaman alacağı sonuç olumlu olamaz.
Hatalarla yüzleşmekten kaçınmak
Biz zorlandığımızda çabuk pes ediyoruz ve başarısızlığı kolay kabulleniyoruz. Başarısızlık bazen kaçınılmazdır ancak gerekli çabalama gösterilmeden elde dilen başarısızlık ancak tembellikle adlandırılabilir. Bazen işler ne kadar imkansız ve karmaşık da gözükse bu işi çözümlemeyle uğraştığınızda farklı çözüm yolları elde edebilirsiniz. Çoğu zaman çok zor görünen işler başarıyla sonlandırıldıktan sonra kişi kendi kendine “bu iş bu kadar kolay mıydı? ” diye sormuştur.
0 yorum:
Yorum Gönder