Her geçen gün web içeriğinde yaşanan artış karşısında arama motorlarında ön sıralarda yer almak artık içerik sağlayan her kurum ve birey için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda SEO (Search Engine Optimization) konusundaki eğitimlerin ve danışmanlık hizmetlerinin önemi de gün geçtikçe artmakta. Bu yazıda bir web sitesinin arama motorlarında üst seviyelerde yer alması için sizin atabileceğiniz temel 5 adımdan söz edeceğiz:
1-) Web Standartlarına Uyum
Web sitesine ait kodların web standartlarına uygunluğunun denetlenip gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği aşamadır. Unutmamak gerekir ki web standartlarına uygun yazılmış bir web sitesi her platformda düzgün ve hızlı şekilde görüntülenmeyi büyük ölçüde garanti altına alacaktır. Web sitenize ait kodların web standartlarına uygunluk kontrolünü yapmak istiyorsanız http://ift.tt/fnf73e adresinde yer alan ücretsiz hizmeti kullanabilirsiniz.
2-) Hedef Belirleme
Web sitenize ait hedef anahtar kelimelerin belirlendiği aşamadır. Arama motorlarında her aranan kelimede ilk sırada yer almayı düşünmek hayalden öteye geçmez. Bu yüzdendir ki web sitenizin arama motorlarında hangi kelimeler arandığında ön sıralarda yer almasını istediğinizin net olarak belirlenmesi gerekmekte. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dünya çapında rekabetçi kelimeler yerine alternatif lokal kelimelerin tercih edilmesi olacaktır. Alternatif lokal kelimelerin tercih edilmesi arama motorlarında yükselmenin maliyetini azaltacağı gibi üst sıralarda uzun süre var olmanıza da katkı sağlayacaktır. Hedef belirleme aşamasında web analiz araçlarından (Google Analytics, Alexa vb…) faydalanarak sitenize trafik sağlayan kelimelerin belirlenmesi bu kelimelerin kaybedilmemesi ve yeni kelimelerin kazanılması adına önemli olacaktır.
3-) Başlıkları ve Sayfa Bağlantılarını Düzenleyin
Web siteniz ait başlıkların ve sayfa bağlantılarının web sitenizin içeriğine ve hedeflerinize uygun olarak düzenlendiği aşamadır.
a-) Başlıkların düzenlenmesi (Title):
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur web sitenize ait başlıkların her sayfa için tekrar etmeyen benzersiz bir yapıya sahip olması gerektiği ve sayfa içeriği ile alakası olmayan yanıltıcı başlıkların arama motorlarında yükselmenizde yardımcı olmayacağıdır.
b-) Sayfa bağlantılarının düzenlenmesi (URL Rewrite):
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise web sitesine ait bağlantıların içerikle uyumlu hale getirilmesidir. Örneğin; ‘Merhaba Dünya’ içeriğini barındıran bir web sayfamızın olduğunu hayal edelim bu sayfaya ait bağlantı adresinin ‘http://ift.tt/2eFaeCw’ şeklinde olması içeriği barındıran sayfanın arama motorlarında yükselmesi için etkili olacaktır.
4-) Kaliteli Dinamik İçerik
Web sitesinin içeriğinin kaliteli ve belirlenen hedefler doğrultusunda dinamik hale getirilmesi en önemli şeydir. Burada izlenmesi gereken yöntem sitenizi gereksiz bilgilerle doldurmak yerine hedef kitlenize ait bilgi ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayacak sade bir hale getirmektir. Diğer önemli iki etken ise web sitesine ait içeriğin sürekli güncel bilgiler içermesi ve belirlenen hedef kelimeler doğrultusunda kullanıcılarına doğru bilgiler vermesi gerektiğidir. Bu aşamada içeriği oluşturan ekibe büyük görevler düşmekte, içerik giren ekibin varılmak istenen hedefler konusunda ve içerik oluşturulurken bu hedefleri karşılayacak kelimelerin özenli bir şekilde seçilmesi konusunda bilgilendirilmesi önemlidir.
5-) Erişilebilirlik
Web sitesine ait alt yapının güçlendirildiği ve performans iyileştirmelerinin yapıldığı aşamadır. Web sitenizin hızlı cevap vermesi, web standartlarına uygunluğu, yaygın internet tarayıcılarında düzgün ve hızlı çalışması ve farklı ortamlarda (Mobil Telefonlar, TV, vs…) çalışacak alternatif sürümlerin mevcut olması veya yapılması bu aşamada önem kazanmakta.
0 yorum:
Yorum Gönder