İş başvurusu sürecinde aynı pozisyona başvuran diğer adaylar arasından sıyrılarak dikkat çekmek hiç de kolay değil. Bu rekabet ortamı içinde diğer adayları saf dışı bırakmak için herkes birbirinden farklı stratejiler uyguluyor.
Bu anlamda iş görüşmelerinde, işverenlere kendinizi tanıtırken, sorularına cevap verirken, farklı olmak adına ya da gerçekten ne düşündüğünüzü ifade etmek için kullandığınız kelimelere dikkat etmeniz gerekiyor. Yanlış anlaşılmamak ya da farklı olduğunuzu ortaya koymak adına tuhaf bir duruma düşmemek için bazı cümleleri kurmamaya dikkat etmek gerekiyor. İşte o cümlelerden bazıları…
“Şu anki işimi hiç sevmiyorum”
Karşı tarafı onore etmek, “Sizin şirketinizi ve bu pozisyonu daha çok seviyorum” demeye çalışmanın yanlış bir yolu hali hazırdaki işinizi kötülemektir. Çünkü bu ne yazık ki, “Sizin şirketinizde çalışırken de benzer şikayetlerle başka şirketlere gidebilirim” anlamına gelir. Ayrıca mevcut iş vereninizi, başka bir iş veren karşısında küçük düşürmek, yönetim birimlerine karşı olumsuz bir tavırda olduğunuz, onlara saygı duymadığınız izlenimi verir.
“Merhaba. Size hemen özgeçmişimi göndereyim”
Her tanıştığınız, karşılaştığınız, tanıştırıldığınız iş vereni, potansiyel patron olarak görmeniz antipatik olmanıza neden olabilir. Bu kişilerle tanışmanız, size yeni kapılar açabilir, iyi bağlantılar sağlayabilir. Ancak, önce tanışıp, onlara kim olduğunuz, nasıl özellikleriniz olduğunu anlamalarını sağlayacak fırsatı vermeniz gerekir. Bu süreçten sonra iş aradığınızı öğrenen bu kişiler, size yardımcı olmak isteyeceklerdir.
“Ne iş olsa yaparım”
Siz bu cümlenin yarattığı havaya benzer bir imaj ortaya koyarak; ne kadar uyumlu, hatta ne kadar dürüst olduğunuzu karşınızdaki kişiye yansıttığınızı düşünürken, aslında işveren için oldukça itici bir konuma düşmüş olabilirsiniz. Çünkü, her işveren, karşısında belli bir uzmanlığı ve idealleri olan, bu uzmanlığını kullanmak için çaba sarf eden adaylar görmek ister.
Bu nedenle hangi işi yapabileceğinize ve nelere kabiliyetiniz olduğuna karar vermenizde fayda var. İş başvurusu yaparken de hangi pozisyonun sizin için uygun olduğunu düşünüyorsanız o pozisyona başvurmanız yararlı olabilir.
“Çalışanların farklı pozisyonlara geçebilmesi için nasıl bir şirket politikanız var?”
İş görüşmesi sırasında işveren başvurduğunuz pozisyona odaklandığınızı görmek ister. Henüz kabul edilmediğiniz bir işi dahi göz ardı ederek farklı bir poziyonla ilgileniyor olmanız uzun süre bu işi yapmak istemediğiniz algısı yaratabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder