“Beyin fırtınası” (Brainstorming), son zamanlarda, iş dünyasının gözde terimlerinden biri haline geldi. Sıradan görüşme ve toplantılardansa tartışmalı, içi dolu, zengin görüşmeler sağlanabilmesi durumunu beyin fırtınası ile açıklıyoruz. Bu toplantılarda duruma uygun kaynaklar, kullanılacak cihazlar, kaynaklar ve getirilecek çözüm önerileri ortaya konarak, problemler için çözümler üretiliyor. Ancak “ haydi beyin fırtınası yapalım” diyerek bu tarz toplantıların gerçekleşmesi mümkün değil. Yaratıcı ve verimli beyin fırtınası toplantıları yapabilmek için gerekli zeminin oluşturulması önemli. Peki toplantıları sıkıcı ve tek kişinin konuştuğu bir ortam olmaktan çıkarıp, beyin fırtınasına dönüştürmek için ne gibi süreçler izlenmeli?
Hazırlık süreci
- Beyin fırtınası için belirli bir katılımcı sayısı şartı yok. Ancak araştırmalara göre bu tarz oturumlar için ideal rakam diye bir şey varsa o 6 kişi olmalı. Gerçek bir sonuca varabilmek için daha fazla değişik fikir yerine, daha az kişiyle sonuca daha kolay varılabilir.
- Davetler düzenleyerek ya da bunu bir yarış haline getirerek beyin fırtınasında kimlerin aktif olduğunu görmek, katılımcıları belirlemek adına yardımcı olabilir.
- Toplantıların süresi önceden belirlenmiyorsa bir yere varılamadığı hemen hemen herkesin ortak görüşü. Süre kısıtlaması olan her şey sonuca daha çabuk ulaşır.
- Tüm hazırlıklar tamamlandıysa artık projelendirme, fikirleri inşa etme safhasına gelebilirsiniz. Fikri ortaya alarak bu fikrin çevresini doldurun.
Toplantı sırasında…
- Bu tarz toplantılarda fikirler uçuşurken bazıları zalimce eleştirilerde bulunabilir, katılımcıları fikirleri nedeniyle yargılayabilir. Birine fikrinin kötü olduğu söylenirse, tekrar konuşmak istemeyecek, katılımcı olmaktan artık hoşlanmayacaktır. Bu nedenle beyin fırtınası yaparken yargılamadan eleştiride bulunmak son derece önemli.
- En çılgın fikirler beyin fırtınasında ortaya çıkar. Çünkü en vahşi, en acımasız fikirler her zaman ticari fikirler ve kısıtlamalar söz konusu olunca basitleşir. Bu toplantılarda fikirlerin sınırı yoktur. Ancak çılgın olmakla saçmalamak arasında ince bir çizgi var. Gruptaki herkesin bunu anladığından emin olmak gerekir.
- Beyin fırtınası yapılırken herkesin fikirleri birbirinden bağımsızmış gibi davranmamak gerekir. Daha güçlü bir fikir yaratmak için fikirleri bir araya getirmek işe yarayabilir. Bunun bir ekip çalışması olduğu unutulmamalı.
- Toplantının en önemli noktası herkesin eşit olduğu ilkesine sadık kalmaktır.
Toplantı sürecine hakim olun
- Beyin fırtınası yorucu ve yıpratıcı bir toplantı tarzıdır. Molalarla beyin fırtınası toplantılarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.
- Toplantı süresince en iyi fikirlerden oluşan bir liste oluşturarak, toplantı notlarını tek sayfaya indirgemek, bu sayfadan yola çıkarak toplantıyı anlamak, raporlamak, izlenecek yolları belirlemek daha kolay olur.
Toplantı sonucu
- Toplantı sonunda; toplantıyı yöneten kişi, uygulanacak fikirleri seçmeli, bir sonraki adıma geçmek için görev dağılımını yapmalı ve katılımcılara teşekkür notlarını iletmelidir.
Yaratıcı toplantılar, doğru yapıldıkları takdirde bir takım ya da organizasyonu daha ileri götürür. Ayrıca bu tür toplantılar çalışanların gizli yeteneklerini ve hak ettikleri pozisyonları ortaya çıkarmak açısından da oldukça değerlidir.
0 yorum:
Yorum Gönder