Bir 5 dakika daha uyumak için sabahları neler vermeyiz ki? Biraz geç kalmanın kimseye bir zararı olmayacağı, birkaç dakika gözleri dinlendirmekten bir şey çıkmayacağı gibi kendini avutmaya başlayan beyin, bir anda tekrar uykuya dalar ve bu nedenle işe sürekli geç kalınır.
İş hayatı, özellikle gece yaşamayı sevenler için gereğinden çok daha erken başlıyor. Bu nedenle arkadaş ortamlarında; çalışma hayatı ve insanlığın neden erken kalkmak üzerine kurulu bir düzen kurduğuna dair bazı çıkarımlar yapılır, herkes kendince erken kalkmanın gereksizliğine değinir. Dolayısıyla, erken kalkma konusunda yalnız olmadığını hisseden her birey, birer zafer kazanmışcasına rahatlar; bir sonraki gün tekrar erkenden kalkmayacakmış gibi mutlu bir şekilde hayatına devam eder.
Peki uyku düzeni iş ve sosyal hayatı nasıl etkiliyor?
1. Daima fit ve zinde olmak
Öncelikle fazla kilolarından kurtulmak ve güne daha zinde başlamak isteyenlerin, öğle vaktine kadar uyuyarak az yemesi pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü erken kalkan herkes, sizden çok daha erken kalori harcamaya başlıyor. Ayrıca, erken yatarak günde 7-8 saatlik bir uyku düzenine sahip olanlar çok daha zinde bir şekilde işe hazırlanarak, üretime katkıda bulunuyor.
2. Mutlu uyanmak
Uykunuzu almadığınız zamanlarda etrafa nasıl kötü bakışlar attığınızın belki siz de farkındasınızdır. Kimsenin sizinle konuşmasını istemediğiniz o anları da bilirsiniz. Ancak, günde 7-8 saat uyku aldıktan sonra sabahları bir anda etrafa nasıl neşe saçmaya başladığınızı test edin ve görün.
3. Cilt sorunlarında azalma
Son zamanlarda, belki şu büyük projeniz için haddinden fazla çalıştıktan sonra geç yatıp, sabah erken kalkmaya başladığınızdan beri cildinizin yağlandığını, zaman zaman yıpranmalar, kızarmalar olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu elbette sizin düzensiz beslenmenizin de bir sonucu olabilir.
Ancak, geç yattığınız ve uykunuzu almadığınız için hem düzensiz besleniyor hem de kendinizi olduğu kadar cildinizi de dinlendirmemiş oluyorsunuz. Uyku düzeninizi korumayı başarırsanız, bu sorunlardan büyük ölçüde kurtulabilirsiniz.
4. Kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz
Uyku düzensizliği, kendinizi iyi ifade edemediğinizi düşündüğünüz zamanların başlıca nedenlerinden biri. Geç saatlere kadar uyanık kalmak, sarhoşken olduğu gibi sözcükleri bulamama, düzgün telaffuz edememe gibi sorunlara neden oluyor. Kendinizi daha iyi ifade edebilmek için uykunuzu aldığınızdan emin olun.
5. Daha fazla uyku daha fazla mutluluk
Uyku düzeninize dikkat ederek, daha mutlu olabileceğiniz gibi mutsuzluk ve gerginliğe karşı daha dirençli de olabilirsiniz. Araştırmalar günde 7-8 saatten daha az uyuyanların, negatif enerji karşısında daha kolay modunun düştüğünü, dolayısıyla daha kolay mutsuz olduklarını ortaya koyuyor.
6. Kaza ihtimalinin düşmesi
Trafik kazalarında uykusuzluktan gözlerin kapanmasının yanı sıra, görüş kalitesinin düşmesi gibi problemlerin de etkili olduğu belirtiliyor. Çünkü vücudumuz gibi gözlerimiz de uykusuzluk nedeniyle yorgun düşer, odaklanma ve görüntüleri seçme konusunda yetersiz kalır. Ayrıca uykusuzluk, halüsinasyona da neden olabilir.
7. Kronik migren ve baş ağrılarından kurtulmak
Uzun süre uyanık kalarak vücudunuzu olduğu kadar zihninizi de yormuş oluyorsunuz. Dolayısıyla, ışığa daha uzun süre maruz kalıp, düşünmeye ve üretmeye devam eden beyin, bunun kendisine ağır geldiğini düzenli olarak size bildirmeye başlıyor. Bu düzenli bildirimler de kronik migren ağrısı olarak ortaya çıkabiliyor.
8. Kalp hastalıklarına karşı önlem almak
Yeteli uyku alamayanlar, kalp hastalıkları ile ilgili risk bölgesine adım adım ilerliyor. Gece geç saatlere kadar uyanık kalanlar, kalp çarpıntısı, kalp krizi gibi ritm düzensizlikleri yaşama riskini yükseltiyorlar.
Dolayısıyla siz de gece geç saatlere kadar çalışıyorsanız, çalışma planınızı günde en az 7 saat uyuyabileceğiniz şekilde düzenleyemeye gayret edin. İş ve sosyal yaşantınızdaki başarınızı, uyku düzeninizi sağlayarak artırabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder