Son bir kaç yıldır kimse size mindfulness meditasyonunu önermediyse oldukça ücra bir yerde yaşıyorsunuz demektir. Ünlü girişimciler ondan bahsediyor, ona adanmış konferanslar veriliyor ve öne çıkan muhalifler mindfulness modasına karşı geri püskürtülüyor (böylece gerçekten ciddi bir etkileşime sahip olduğunu anlıyorsunuz).
Fakat mindfulness meditasyonu hakkında bir şeyler duymuş olmanız, hala kafanızda sorular olmasına engel teşkil etmiyor.
Bu sadece geçici bir sağlık modası mı yoksa gerçek faydaları bulunmakta mı? Bunu yapmak için bir takım dini inançlara sahip olmam gerekiyor mu? Ve başı kalabalık girişimcilerin en çok aklında bulunan soru: meditasyon yapacak vakte sahip miyim? (Spoiler: kesinlikle sahipsiniz.) İşte bu soruların kısa cevapları.
Mindfulness meditasyonu tam olarak ne?
Kısaca, mindfulness basit bir şekilde “şu an”a odaklanmaktır. Belirli dini bir inanca ya da özel bir ekipmana ihtiyaç yoktur. Tüm ihtiyacınız olan şey; nefes almak için bir çift ciğer ve bu nefesi gözlemleyecek olan bir zihin. Bunlara yargılamadan uzak bir düşünce döngüsünü de ekleyebiliriz. İşte bu kadar kolay!
Faydaları nelerdir?
Nereden başlamalı? Mindfulness meditasyonu sizi rahatsız eden her şey için bir çare olarak övülüyor. Uzmanlar bu meditasyonun stres seviyelerini düşürdüğünü, odaklanmayı yükselttiğini, depresyona karşı sizi koruduğunu, uykuyu düzenlediğini ve sizin sağlıklı bir kiloda kalmanızı sağladığını söylüyor. Hatta bunların sonucu olarak; gelen kutunuzu kontrol altında tutabilmenizi ve kar oranınızı yükseltmenizi sağlıyor. (evet, cidden!)
Bunların hepsi doğru olamayacak kadar iyi görünüyor olabilir ancak bu iddiaların hepsi aklı başında bilim adamları tarafından yapılan ciddi çalışmalarla destekleniyor. Richard Branson’dan Marc Benioff’a, Oprah Winfrey’den Arianna Huffington’a kadar bir çok önde gelen ismin bu meditasyondan söz etmemesine şaşırmamalı!
Her gün ne kadar süre meditasyon yapmam gerekiyor?
Ne kadar vaktiniz var? Bilimsel araştırmalar beyindeki değişimlerin günde 20 dakikalık bir taahütle ortaya çıktığını gösteriyor. Fakat meditasyon çalışmaları sitesi Wildmind “her hangi bir miktarda yapılan meditasyonun, hiç meditasyon yapılmamasından daha iyi olduğunu” ifade ediyor.
Wildmind “Sadece yapın.” diyor ve ekliyor: “Eğer günde 20 dakika ayırabiliyorsanız 20 dakika yapın. Sadece 10 dakika ayırabiliyorsanız 10 dakika yapın. Eğer tüm sahip olduğunuz vakit 3 dakikaysa, bu işe 3 dakika ayırmak, hiç meditasyon yapmamaktan çok çok daha iyidir.” Üstelik sessiz bir odada bir yastığın üzerine bağdaş kurarak oturmanız da gerekmiyor. Meditasyon hocası Sharon Salzberg, meditasyonun kişinin en yoğun günlerinde bile yapılabileceğini ifade ediyor:
“Dünyayı arkanızda bırakmanız gerekmiyor, sonu gelmeyen inzivalara çekilmenize gerek yok ve günün altı saati oturmanıza lüzum yok. Bu erişilebilir bir şey.” Hatta telefonunuzu elinize almadan bir kaç dakika önce ya da keyfini sürdüğünüz bir fincan çayı içerken nefes alıp vermek için kendinize bir kaç dakika ayırıp mindfulness’a doğru bir kaçamak yapabilirsiniz.
Nasıl başlayacağım?
Mindfulness meditasyonunu sürdürmek tahmin ettiğinizden çok daha kolayken, başlamak da çok zor değil. Kullanıcı dostu uygulamaların, haftalık kullanıma açık oldukça fazla meditasyon aracı ve kaynağı var.
Ve günlük pratik ile birlikte göstereceğiniz biraz çaba sizi uzun süre idare edecektir. Yakın zamanda Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma; meditasyona yeni başlayanların 25 dakikalık üç meditasyon seansından sonra – yüksek baskıya maruz kaldıkları durumlarda dahi- daha az strese sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu da Hollywood’da gişe rekorları kıran bir filmi izlemeye ayırdığınız vakitten çok daha azını ayırarak kendinizi daha fazla odaklanmış ve metanetli hale getirebileceğiniz anlamına geliyor.
Şimdi söyleyin, daha sakin ve net bir zihin için günde 3 dakikanızı ayırabilir misiniz?
0 yorum:
Yorum Gönder