Kariyerinizi en iyi seviyeye getirmek ve bir alanda uzmanlaşmak için yaptıklarınız kadar, kullandığınız kelimelerin de etkisi olabileceğini hiç düşündünüz mü?
Kullandığımız kelimelerin hayat akışımıza büyük etkisi vardır. “40 kez söylersen olur.” gibi söylemlerin de sebebi budur, çünkü kelimeler duygularımızı yönlendirir. Başarılı yaşam koçu Tony Robbins de aynısını söylüyor.
Peki bir alanda uzmanlaşmak için hayatımızdan çıkarmamız gereken sözcük hangisi? “Uzman” sözcüğünün ta kendisi.
Başarılı bir iş kadını olan Mandy Antoniacci, girişimciler için hazırlanan bir konferansta konuşmacıyken, kendisine bir alanda uzmanlaşmak için tavsiyelerinin olup olmadığı sorusu yönlendiriliyor. Antoniacci’nin cevabı ise basit oluyor: “Kelime dağarcığınızdan uzman kelimesini kaldırın.”
Kalabalığı şaşkına çeviren bu cevabın açıklaması gayet basit. Uzman denince, akla o alanla alakalı en üst seviyeye ulaşmış kişi geliyor. Böyle olduğunuzu düşünürseniz, kendinizi yeterli ve güvende hissedersiniz. Bu da kendinizi gelişime artık kapamış olmanız anlamına gelir. Profesyonel hayatta her zaman daha ilerisini istiyorsanız, “uzman” değil “öğrenci” olmayı tercih etmelisiniz.
Örneklendirmek için reklam sektörünü ele alalım. Bundan 20 sene önce, tasarımcı olarak iş yapan kişilerin bazıları bilgisayarla tasarım yapmayı reddedip, klasik yollarla tasarım yapmayı tercih etmişti. Klasik yollar daha fazla emek istese de, bilgisayara geçiş yapanlar sektörde kalmayı başardı. Yani işin ne kadar uzmanı olursanız olun, her zaman öğrenecek bir şeyiniz vardır.
Mindset: The New Psychology of Success kitabının yazarı, psikolog Carol Dweck, sabit zihniyetin gelişen zihniyetle çatıştığını söylüyor. Sabit zihniyet, zekayı daha statik görüyor ve genetik olarak kabul ediyor. Bu zihniyet sürekli olarak kendisini zeki ve becerikli olarak gösterme çabasında. Hep en iyisi olduğun kanıtlamaya çalışıyor. Dweck buna aynı zamanda “CEO hastalığı” da diyor.
Gelişen zihniyetin ise tek odağı öğrenmek. Onaylanma çabası içerisinde değil. kaybetmekten korkmuyor ve daha ileri gidebilmek için elinden geleni yapıyor. Bizler de bu iki zihniyet arasındaki çatışmayla ilerlemeye çalışıyoruz. Önemli olan hangisine öncelik vermeyi tercih ettiğimiz.
Gelişim, “oldum” dediğinizde durur. İlerlemek için, gelişim sürecinin bir parçası olmayı tercih edin.
0 yorum:
Yorum Gönder