Sosyal Medya

Herkesin 30 yaşından önce öğrenmesi gereken hayatla ilgili 30 şey

Hayatta alınacak derslerin sonu gelmiyor. Kimi zaman bu dersler hızla alınsa da çoğu zaman o kadar kolay olmuyor. Her ne olursa olsun 30 yaşına gelmeden bazı konuları geride bırakmakta fayda var. Genç yetişkinlikten çıkmak üzereyken son bir defa bazı derslerin üstünden geçelim istedik.

Kişisel Gelişim

  1. Alışkanlıklarınız karakterinizi belirler. Attığınız her adımda olmak istediğiniz insan olmak yolunda ilerlersiniz. Her gün, düzenli olarak yaptıklarınız sizi yerin dibine de götürebilir, bulutların tepesine de.
  2. Okuduklarınız kıymetlidir. Nasıl müzik ruhun gıdasıysa, okuduklarınız da zihninizin gıdasıdır. Zihninizi dikkatli beslemeye özen gösterin. Sürekli abur cuburla beslemek olmaz.
  3. Kendi yolunuzu başkasıyla kıyaslamayın. Çok sevdiğim bir laf vardır, “herkesin derdi kendine büyüktür”diye. Sizin seçimleriniz, hayatta karşılaştıklarınız, yaşadıklarınız kimsenin hayatıyla bir değildir. Kendinizi kıyaslamayın. Yolunuza bakın, bırakın insanlar ne diyorsa desinler.
  4. Rüya takımınız yakın çevrenizden oluşur. Sürekli mutsuz olan insanlarla birlikteyseniz, mutsuzluk sizin peşinizi bırakmaz. Başarmak için çabalayan insanlarla birlikteyseniz, başarılar birbiri ardına gelir. İyi bir takım oluşturmaya bakın.
  5. Kendini bilmek erdemlerin en büyüğüdür. Kendinizi ne kadar iyi tanıyorsanız o kadar yenilmez olursunuz. Korkularınızı, eksik yönlerinizi, sıkıntılarınızı iyi tahlil ettiğiniz müddetçe bunların üstesinden gelmeniz işten bile değil.

Üretkenlik

  1. Vaktiniz de banka hesabınız gibi ilgi ister. Zeki ve varlıklı insanlar vakitlerinin ne kadar kıymetli olduğunu bilirler. Her saniyelerini kendilerine yatırım yapmak için bir fırsat olarak görürler ve vakitlerini boşa harcamazlar. Siz de vaktinize sonu gelecek bir kıymet olarak bakın.
  2. Üretmek için dikkatinizi dağıtacak öğelerden uzaklaşın. Üretkenlik, aynı anda birden çok işi yapmak değildir. Aksine, her seferinde tek bir işi yaparak uzun vadede daha fazla işi bitirmektir.
  3. Yapılması gereken iş yapılmıyorsa, çekindiğiniz bir şeyler vardır. Yapmak istemediğimiz işler olduğu zaman onları yapmaktan çekiniriz. Ya da daha kötüsü, kendimizi yapıp yapamayacağımızdan emin olmadığımız hayallerimizi denemekten alıkoyarız. Bu sebeple birçok girişim fikri ve yazılacak kitapların hayalleri sürekli ertelenir. Başarısız olma korkusu, başarılı olma ihtimalinden ağır basar.
  4. Verimlilik bir süreçtir. Herhangi bir konuda bir anda üretken ve verimli olmanız beklenemez. Bu bir süreçtir. Amacınız sürekli olarak gelişmek olduğu müddetçe, karşınıza çıkan fırsatları değerlendireceksinizdir. Yeter ki bu sürece kendinizi bırakın.
  5. Hazırlanmakta hata yapmak, hata yapmaya hazırlanmak demektir. Kendinizi, isteklerinizi başaracak şekilde konumladığınız müddetçe işlerin istediğiniz gibi hızlı ve etkili bir şekilde gitmesini bekleyemezsiniz. Bugün attığınız adımlar, yarın yapacağınız işlerin temelini oluşturur.

İlişkiler

  1. Hayattaki en önemli birlikteliğiniz, kendinizle olandır. Kendinizle mutlu bir ilişki kuramıyorsanız, başkalarıyla da mutlu bir birliktelik kurmakta zorlanırsınız.
  2. Arkadaşlıklar ve ilişkiler karşılıklı çaba gerektirir. Tek taraflı ilişkiler ve arkadaşlıklar uzun vadeli olmayacaktır. Aldığınız kadar vermeye istekli olmalısınız.
  3. Güven, hareketlerle tesis edilir, sözlerle değil. İnsanları, sizlere verdikleri sözlerle ya da söyledikleriyle değil, nihai olarak yaptıklarıyla değerlendirirsiniz. Birisinin tavırları, kendisiyle ilgili, size söylediklerinden daha fazla bilgi verecektir.
  4. Gerçek ilişkiler, zaafların üzerine kurulur. Güçlü bir ilişki kurabilmek için, sadece güçlü yanlarınızı göstermek değil, aynı zamanda zaaflarınızı da gösterebilir olmalısınız. Zaaflarınızı gösterecek kadar güvende hissetmiyorsanız, güçlü bir ilişki içinde olduğunuzu söyleyebilir misiniz?
  5. Her ilişkinin iyi günleri ve kötü günleri vardır. İlişkilerde anlaşmazlıklar ve tartışmalar kaçınılmazdır. Mesele bu çıkmaza girildiğinde buradan nasıl çıkıldığıdır. Tarafların kendini rahatça ifade edebileceği saygı zemininden kopmamak çoğu sorunun çözümünde yatan en büyük etkendir.

Sağlık

  1. Bedeniniz, mabedinizdir. Ona iyi davranın.
  2. Fazla şekerin kimseye faydası dokunmaz. Sürekli şeker, abur cubur ve işlenmiş gıdalarla bir ömür geçmez. Yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirip zararlı kısımlarından bir an önce kurtulmakta fayda var.
  3. Az uyumanın alkışlanacak bir tarafı yoktur. Günümüzde insanlar ne kadar az uyuduklarıyla övünseler de bunun gurur duyulacak bir tarafı yoktur. Az uyuyor olmak dengesiz ve sürdürülmesi mümkün olmayan bir hayatın göstergesidir.
  4. Kendinizi iyi hissetmek için fiziksel aktivitelere ihtiyacınız var. Ne kadar yoğun olursanız olun, işler ne kadar arapsaçına dönerse dönsün fiziksel aktiviteler için kendinize vakit ayırmanız gerekiyor. Eğer şimdi yapmazsanız, sonralarda cefasını çekersiniz.
  5. Kahve; azı karar çoğu zarar bir güzellik. Günde on bardak kahve içerek ayakta durur hale geldiyseniz, asıl sorunu çözmenin vakti gelmiş demektir.

Kariyer

  1. Başkalarının yolunu kesmek, sizin yolunuzu açmayacaktır. Kariyer hedeflerinize ulaşırken gerçek bir kestirme yol yoktur. Başka insanlara zarar vererek yükselme planları yapmaktansa geçirdiğiniz her dakikayı kendinizi geliştirmeye ve işinizde daha iyi olmaya adayın.
  2. Namınız en kıymetli varlığınızdır. Eski patronlarınızın, iş arkadaşlarınızın, ortaklarınızın, iş hayatında yolunuzun kesiştiği insanların sizin hakkınızda hep iyi bahsetmesini istersiniz. Kariyer yolunuzda işinize en çok yarayacak şey hakkınızda iyi konuşan insanların olmasıdır.
  3. Neler yapmış olduğunuz değil, neler yapıyor olduğunuz asıl önemli olandır. Geçmiş başarılarınızın arkasında kalarak kendinizi güncellemeyi reddediyor olmanız sizi günümüz dünyasında ileriye taşımayacaktır. Lise plaketlerinin bir kıymeti yok artık.
  4. Alçakgönüllü olmak gösteriş yapmaktan daha fazla değer görür. Başka insanlara ne kadar çok şey bildiğinizi kanıtlamaya çalışmaktansa yaptığınız işlerde bir takım oyuncusu olduğunuzu göstermeniz daha fazla takdir alacaktır. Günün sonunda zaten herkes kimin ne yaptığını net olarak bilir.
  5. Lider olmak, pozisyonla ilgili bir konu değildir. İsminizin önünde kocaman bir titrin olması, ekibin sizi dinleyeceği hatta sizi ciddiye alacağını garanti etmez. İyi bir lider olmak için öncelikle kendinizi en üst standartlara getirmeli ve ekibinize hareketlerinizle örnek olmalısınız.

Başarı

  1. Mükemmele ulaşmak değil, uygulamayı mükemmelleştirmek asıl hedeftir. Mükemmel bir son ürüne ulaşmak adına at gözlüğü ile önüne bakmak değil aksine atılan her adımı mükemmelleştirmeye çalışarak çıkacak olan ürünü yolda mükemmel kılmaya çalışmak asıl hedeftir.
  2. Ödüllerin tatmin ediciliği geçicidir. Ödül almak elbette keyiflidir, ancak bu uzun vadede tatmin edici duyguyu size sunmaz. Başka insanların hayatına bulunduğunuz etkinin büyüklüğü ve şekli asıl tatmini verecek olandır. Tabi bu tamamen bir tercih meselesidir.  
  3. Kendinizi bulutların tepesinde görmek tehlikelidir. Neyi başarmış olursanız olun, ne kadar yukarıya tırmanmış olursanız olun, kendinizi bulutların tepesinde görmeye başladığınızda artık tehlikeli sulardasınızdır. İşinizin başındaki o meraklı halinizi unutmayın ve onu korumaya çalışın.
  4. Son adımınız kadar iyisinizdir. Yıllar önceki bir başarınıza tutunup güncel değerinizi bu başarı üzerinden belirlemeye çalışıyorsanız geriliyorsunuz demektir. Son attığınız adım kadar buradasınız ve ileriye gitmeyen her adım geriye gidiyordur.
  5. Şu anda, bir yerlerde, sizden genç birisi, sizin yerinizi almak için çılgınca çalışıyor. Bunu asla unutmayın. Herkes zirveye çıkabilir. Zirvede kalmak ise asıl zor olandır.

The post Herkesin 30 yaşından önce öğrenmesi gereken hayatla ilgili 30 şey appeared first on Sosyal Medya.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.