Astronot olmak birçok çocuğun hayalidir. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek dünyanın en zor şeylerinden biri olsa da asıl zorluklar astronot olduktan sonra başlıyor. Daha dünyayı terk etme fırsatı bulamadan onlarca riskle karşı karşıya kalıyorlar. Kalp damar hastalıklarından, radyasyona kadar yüzlerce tehlikeyi de beraberinde getiriyor astronot olmak.
Mars’a olası bir seyahatin 3 yıl süreceği düşünülürse bu süre içinde oluşacak herhangi bir acil duruma karşı astronotların kendi başlarının çaresine bakması bekleniyor. Uzmanlar 3D yazıcıları kullanarak gerekli cihazların yazdırılmasının hayatları kurtarmak konusunda çok yardımcı olacağı konusunda hemfikir.
Uzun dönemli seyahatler bunu zorunlu kılıyor
Yakın zamanda uzay alanında özelleşen doktorlardan birkaçı, uzay seyahatlerinde medikal cihazların da olması gerekliliğini tartışmaya başladı.
Almanya Uzay Tıbbı Topluluğu Başkanı Prof. Jochen Hinkelbein, uzun seyahatler konusunda bilhassa Mars yolculuklarını örnek göstererek 3D yazıcıların ne kadar önemli bir güvenlik faktörü olduğunu anlatıyor.
“Astronotlar çok dikkatli incelendikten sonra en gençler ve sağlıklı olanlar arasından seçildikleri için şu anda uzay görevlerinde hastalıklarla karşılaşmak çok düşük bir ihtimal.” diyor Hinkelbein. Ancak devamında “Fakat önümüzdeki dönemde Mars gibi yıllar sürecek uzun dönemli yolculuklar başladığı zaman, hayati risk taşıyan olası sorunlar daha fazla karşımıza çıkacaktır.” diyerek risklere dikkat çekiyor.
İlk denemeler başarılı
NASA’nın attığı adımlara bakarsak ilk denemeler başarılı sonuçlar veriyor. NASA’daki Uzay istasyonu 3D yazıcı program müdürü Niki Werkheiser, ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) içinde ilk defa 3D yazıcı ile bir makine parçası bastırarak programın öncülüğünü üstlendi.
“Bir haftadan kısa bir sürede parçanın tasarımı yapıldı, NASA’nın güvenlik testlerini geçti, dosyaları ISS’ye yollandı ve oradaki 3D yazıcı ile dört saat içinde basıldı.” diyor Werkheiser NASA’nın sayfasındaki hikayesinde.
Elbette bu parça çok özel bir durum değil. ISS’de yapılan 1.600 basımdan sadece bir tanesi; ama bu basımın önemini biraz bile azaltmıyor.
“Bir epostayı yolladığımız kolaylıkta Uzay İstasyonu’na dosyaları yollayabildiğimiz takdirde sonsuz ihtimallerin dünyasına adım atabiliriz. Daha önce uzaya yollamayı hayal bile edemediğimiz ürünleri direkt uzayda yapabiliriz.” diyor Werkheiser.
3D yazıcılar ile ilgili iyi haberler gelmeye devam ettikçe medikal cihazların uzaydaki geleceğini de sağlama alıyor. Bu da tabi Mars görevlerini ve umarız sonrasında tüm evrene yapılacak görevleri çok daha güvenli bir hale getirecektir.
The post 3D yazıcılar gelecekte astronotların hayatlarını kurtarabilir appeared first on Sosyal Medya.
0 yorum:
Yorum Gönder