Bir çok şirket, işe alım yapmadan önce başvuruyu yapan kişinin sosyal medya hesaplarını detaylıca inceliyor. Hatta öyle ki bu sizin tahmin ettiğinizden daha geniş kapsamlı bir araştırma oluyor.
Eğer sosyal medya hesaplarınızı sadece kendi yakın çevrenizin kontrol ettiğini sanıyorsanız (gizli olanlar dışında) yanılıyorsunuz. Sosyal medya kullanımı yaygınlaştığı için artık şirketler bu konuya daha fazla özen gösteriyor ve hatta abarttıklarını bile söyleyebiliriz. Sadece bir kişinin görüşlerine uymayan bir şey söylediğiniz için işe alınmayabilirsini. Normal zamanlarda kişilerin karşısında söylemeyeceğiniz şeyler sosyal medyada başınıza bela olabiliyor!
Size bir sır vereyim. Sosyal ağlarda söylediğiniz şeyler sadece sizi bağlamıyor ve karşı karşıya kaldığınız herkesi ilgilendiriyor. Artık ilk izlenimler sizinle görüşüldüğü anda değil sizinle görüşmeden günler öncesinden başlıyor. Doğrusu sizi araştıran kişinin görüşmeye verdiği öneme göre günler, haftalar ve hatta yıllar öncesine kadar ulaşabiliyorlar. (Sana diyorum stalker! (: )
Peki bu durumda ne yapabilirsiniz? Aşağıdaki 7 maddeyi eğer yapıyorsanız hemen yapmayı bırakarak bir adım atabilirsiniz!
Nefret Söylemi!
Nefret söylemi dünyanın hiç bir yerine işe yaramaz! Artık paylaştığınız şeylerin bir anda binlere/onbinlere ulaşabildiğini gördüğümüze göre ırkçılık yapmamalısınız, nefret söyleminden kaçınmalısınız. Bunu hayatınızın merkezinde tutmak zaten bir sorumlulukken kalkıp da sosyal medyada paylaşıyorsanız büyük bir hata. Son yıllarda sırf sosyal medyada nefret söylemi nedeniyle yüzlerce kişi işinden oldu, bunu unutmayın.
Kadın Düşmanlığı!
Bu şekilde bir başlık olması bile yeterince utanç vericiyken sosyal medya hesaplarından bilinçli olarak kadın düşmanlığı yapanlar var. Bunu yapanların pek sağlıklı insanlar olduğunu düşünmüyor olsam da siz siz olun bu şekilde paylaşımlar yapmaktan kaçının. Bazen şaka yapmaya çalışıyor olsanız bile karşınızdaki kişi sadece paylaşımınıza göre sizi değerlendireceği için bunu ona açıklama fırsatı bulamayabilirsiniz.
Cıvık bir sosyal medya hesabı!
Sosyal medyanın iş hayatınızı etkileyeceğini düşünüyorsanız (etkilenmeyen meslek var mı bilemiyorum) sosyal medya hesaplarınızın nasıl fotoğraflarla dolu olduğunu da bir düşünün. Üniversiteden sarhoş fotoğraflar, çılgın partilerden ilginç kareler ve daha aklınıza gelebilecek bir çok şeyi buralarda göstermek pek iyi bir seçenek değil. Sosyal medya hesabınızı takip eden kişilere, normal şartlarda “bak bu da benim çılgınlar gibi sarhoş halim” diye göstermeyeceğiniz fotoğrafları paylaşmamanız çok sağlıklı olur.
Aşırı dürüst ve kişisel fotoğraflar!
Unutmayın, dışardan bakan bir kişi sizin hayatınızı bilmeden sizin hakkınızda bir yargıya varabilir. Özellikle de dürüst, kişisel paylaşımlarınızı yaparken dışardan sizi tanımayan bir gözün de bir gün bunları göreceğini ve sizin ne demek istediğinizi anlayamayabileceğini de düşünün.
Aşırı açık fotoğraflar!
Bir gün sizi işe almak için profilinizi gezen bir kişiye ne kadar açık fotoğrafınızı göstermek istersiniz? Sanırım pek de açık olmayacaktır. Bu nedenle sosyal medya hesaplarınızda bu tür paylaşımları yapmamanız oldukça önemli. Yapıyorsanız bile bunların gizlilik ayarlarının gerçekten iyi yaptığınızdan emin olun.
İlgi alanlarınız ve beğendikleriniz!
Facebook’a eklediğiniz ilgi alanlarınız ve beğendiğiniz sayfalar, dahil olduğunuz gruplar sizin hakkınızda çok şey söyler. Bu nedenle sizi zayıf, kötü gösterecek veya işvereninize sizin “üretken olmayan”, “iş yapamaz” gibi görünmenizi sağlayacak şeyleri beğenmekten, takip etmekten kaçınmalısınız. Biraz vakit ayırıp Facebook’daki beğenilerinize, gruplarınıza ve eklediğiniz ilgi alanlarınıza bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
0 yorum:
Yorum Gönder