Avrupa merkezli, dünyanın en büyük reklam ajanslarından Havas, İngiltere’deki markaları için Google ve YouTube reklamları yayınlamayı durdurdu. İngiltere müşterileri arasında O2, Royal Mail, BBC, Dominos, Hyundai ve Kia gibi büyük markaları bulunduran Havas, reklamlarının “şüpheli ve güvensiz içerik yayınları ile beraber görüntülenmesi” nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar Google GDN (Google Display Network) ve Youtube üzerinde reklam vermeyi durdurdu.
Dolandırıcılar, sahte izlenme ve tıklanmalar gibi bir çok farklı sanal yöntem, dijital reklamcılığın ve bu alana harcanan bütçelerin giderek sorgulanmasına neden oluyor. (Webrazzi Dijital’in kapanış konuşmacısı Alemşah’ın sunumunu mutlaka inceleyin.)
Dünyanın en büyük reklam vereni durumunda bulunan P&G, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla beraber kriterlerini sağlamayan hiç bir dijital reklam için yayıncılara, ajanslara veya diğer işbirliği yaptıkları kurumlara ödeme yapmayacağını duyurmasıyla gözleri dijital reklamcılığın güvenilirliğine çevirmişti. P&G bu alanda diğer firmaların da kendisini takip etmesi gerektiğini Ocak ayında Ulusal Reklamcılar Derneği toplantısında açıkça belirtmişti. (Hatta bu konuda derneğin çok güzel bir bilboard reklam kampanyasını paylaşmıştık.)
Havas müşterilerinden Hyundai başta olmak üzere bir çok markasının reklamlarının geçtiğimiz ay terörizmi destekleyen videolarda çıkması, hem markaları hem de ajansı bu alanda hızlı ve etkili bir adım atmaya yönlendirmiş. Yapılan hareket gerçekten oldukça ses getirecek, cesur bir hareket.
The Guardian’ın paylaştığı bilgiye göre Havas, 2016 yılında müşterileri adına İngiltere’de 216 milyon dolar dijital reklam bütçesi harcamış.
Havas, bu süreçle beraber Google dışında 3. parti yeni partnerler aradığını da paylaştı. Tabi ki en önemli kriter, yayıncılarının içeriklerinin kalitesi ve güvenilirliğinin garanti edilmesi.
Google bu konuda direkt bir yorum yapmazken Google İngiltere yöneticilerinden Ronan Harris, “Marka Güvenlik Kontrollerimizi Geliştiriyoruz” başlıklı bir blog yazısı paylaştı.
Harris blog yazısında özetle; “Her ne kadar hemfikir olmasak da internet dünyasında herkesin görüşlerini özgürce paylaşabileceğine inanıyoruz. Markaların, reklamlarının nerelerde görünüp görünmeyeceğini ve bunun markaların itibarına zarar verilmeden yapılabilmesine olanak sağlamak adına çok katı yayıncı kurallarının ihtiyaç olduğuna da inanıyoruz. Google olarak her yıl bu alanda milyonlarca dolar yatırım yapıyoruz ve kötü reklamcılık uygulamarının durdurulabilmesi için bu alanda binlerce kişi çalıştırıyoruz.” diyor. “Geçtiğimiz sene 2 milyar kötü reklamı sistemden kaldırdık ve 100.000’den fazla Adsense yayıncısını sistemimizden kaldırdık ve 300 milyondan fazla Youtube videosunun reklam yayınlamasını engelledik” diyen Harris, bu alanda ciddi bir şekilde çalıştıklarını belirtiyor.
Havas’ın başlattığı bu büyük hareket önümüzdeki günlerde farklı şeylere gebe olabilir. Bunu zaman gösterecek. Her iki durumda da dijital reklamcılık alanında harcanan paralar artık daha fazla göze gelecek seviyelerde olduğu için bu alanda ciddi düzenlemeler gerekecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder