Girişimciler olarak hepimizin karşılaşacağı bir engel mutlaka vardır. İster girişimci olun ister olmayın hayat bir sınavdır ve zorlandığımız zaman havlu atmamalıyız.
Günlük hayatta her zaman birşeylerle mücadele ederiz. Herşey planladığımız gibi gitmez. Burdan çıkarılabilecek bir ders varsa o da “Plan yapabilirsiniz ama gerçekten plan yapamazsınız.” şudur.
Bazen hiç plan yapmamak en iyi plan olabiliyor. Çılgın fikirler bazen sizi hayal edemeyeceğiniz kadar ileriye götürebiliyor.
Bu konuya en iyi örneklerden biri tabiki Satya Twena. Parası, işi, evi ve ne yapacağı hakkında bir fikri olmadan New York’a gitmiş. Bu çoğumuz için bir kabustur ama Satya girişimcilik ruhuyla mücadele etti ve şu anda New York’ta şapka işi yapan tek genç girişimci.
O zamanlarda annesi göğüs kanseri olan Satya bir çok engelle karşılaştı ve her seferinde bunlarla başa çıkmayı başardı. Yüzmeyi öğrenmek istiyorsanız kafanız suyun üzerindeyken bunu düşünmek kolaydır. Bir zaman gelir ve kafanız suyun içine girer o zaman da en güzel seçenek pes etmek olur. İşte bu noktada girişimcilik ruhu devreye girer ve tekrardan odaklanıp mücadele ederseniz işte o zaman yüzmeyi öğrenirsiniz.
Şimdi kendinizi tekrardan motive etmek ve odaklanmak için püf noktalar:
Ne kadar ileri gittiğinizi düşünün.
Tam pes edecekken sizi en çok motive eden şey kendinizin bu zamana kadar ne yaptığınızdır. Şimdiye kadar neleri başardığınızı düşünün ve önünüzdeki engelleri de yine aşacağınıza inanın.
Daha önce yaptıklarınızı kendinize ilham kaynağı olarak düşünün ve çalışmaya devam edin.
Minnettar olun.
Birşeylerden şikayet etmek her zaman en kolay seçenektir. “Bu çok zor”, “Bunu yapmak istemiyorum” gibi bahaneler her zaman sizin pes etmenizi kolaylaştırır. Birşeyler hakkında şikayet etmek hayatınızda bir kısır döngüye yol açar.
En basitinden ayağınıza bakın ve sırf bunun için bile minnet duyun. Tam pes edeceğiniz noktada minnettar olduğunuz şeyleri bir kağıda yazın ve bunu sesli halde okuyun. Ne kadar şanslı olduğunuzu ve önünüzdeki engeli aşabileceğinizi siz de farkedeceksiniz.
Ara verin.
Koşucuların çalışma mantığında “Dinlen ve iyileş” diye bir süreç vardır. Kaslarını ne kadar çok zorlarlarsa o kadar zarar görürler.
Girişimciler de bazen çok zorlar ve başarısız oldukları durumda pes ederler. Böyle noktalarda yapılması gereken en iyi şey üzerinde çalıştığı herşeyi bırakıp kendilerine rahat edecekleri bir yere gitmeleridir. Çoğu insan için bu rahatlama alanları doğa veya sevdiklerinin yanıdır. Dinlendikten sonra kendinizi hazır hissettiğinizde tekrar işinize koyulmak daha kolay.
İyi düşünün.
Düşünceler yapılanların başlangıç noktasıdır. Ne düşünürseniz onu deneyimlersiniz. Kötü düşünürseniz başınıza kötü şeyler gelir. İyi düşünün iyi olsun.
İyi düşünmenin fiziksel ve ruhsal sağlığı da önemli ölçüde etkilediğini kanıtlayan çok fazla çalışma var. Beyninizde geçen düşünceleri dinleyin ve kötü olanları değiştirin.
0 yorum:
Yorum Gönder