İnovasyonun (yenilik) ardındaki bilim, bize umut dolu bir hikaye sunuyor. Bu hikaye bize en yenilikçi insanların 3 ana davranış sergilediğini söylüyor. Yeniliğin öncelikli olarak davranış ile ilgili olduğunu anlamanın en iyi tarafı; davranışların kişinin karakterinden çok daha kolay değişebilir olması. Sonuç olarak; her hangi biri bu üç davranışı benimseyerek yenilikler yapma yeteneğini geliştirebilir.
1.Geniş çaplı öğrenme
En iyi yenilikçi insanlar hem geniş hem de derin bir bilgi temeline sahiptir. İşe derinlemesine anladıkları bir uzmanlık alanıyla başlarlar. Çok fazla gündelik bilgiye sahiptirler bu da “neden” sorusuna cevap vermeyi onların uzmanlık alanı haline getirir. Hem çalıştıkları alandaki büyük resmi görürler hem de bir şeylerin nasıl çalıştığına dair detaylı bilgiye sahiptirler. Uzmanlık alanlarındaki gelişmelere ayak uydurmak için ise okuyarak, konuşmalara katılarak ve diğer uzmanlarla görüş alışverişi yaparak sürekli öğrenirler.
Yine de yenilikçi insanlar kendi ana uzmanlıklarıyla yetinmezler. En iyi fikirlerin, uzman oldukları konulardaki bilgilerini, başka alanlardan gelen iç görüler ile birleştirmekten doğduğunu bilirler. Bir alandan bir diğer alana benzerlikler çizmenin sıklıkla yeni iç görülerin temelini oluşturduğunu düşünürler. Sonuç olarak yenilikçi insanlar düzenli olarak yeni entellektüel bölgeler keşfederler.
Bu da yenilikçi insanların yeni şeyler öğrenmek için zaman yaratma peşinde olduğu anlamına gelir. Bu zamanı bulmak zor olabilir çünkü iş yerleri genellikle yoğun olur. Yeni yeterlilik alanları geliştirmek için zaman ayırmak bir işin diğer açılarını öğrenmeyi önceliklendirmeyi gerektirir.
Eğer en iyi yenilikçi insanları tanımlayı deniyorsanız, o zaman en meraklı insanları aramanız gerekir. Kim zamanını bir şeyler öğrenmek için ayırıyor? En çok soruyu kim soruyor? Duyduğu cevap kimleri tatmin etmiyor ve cevabın gerçekliğini kimler soguluyor?
2. Bir çok fikir üretme
Konu yeni problemleri çözmeye geldiğinde, yaratıcılık üzerine yapılan bir araştırma en çok fikirle ortaya çıkan grup ve insanların en iyi fikirleri ortaya koyduğunu onaylıyor. Ne kadar fazla fikir geliştirirseniz, harika bir fikir bulma ihtimaliniz de o kadar yükselecektir.
Bu da en iyi yenilikçi insanların bir çok kötü fikir ürettiği anlamına geliyor. Bunu anlamak önemli çünkü eğer iyi yenilikçiler arıyorsanız, iyi fikirleri olan insanlara odaklanmanız olasıdır. Kötü bir fikri olan herhangi birini inovasyon kapasitesi olarak azımsayabilirsiniz.
Herhangi biri sadece bir kere rastgele olarak iyi bir fikir üretebilir. Fakat bir çok olasılığı üreten insanlar seri olarak yenilikçi olma konusunda daha çok şansa sahiptir. İyi fikirler üretme eğilimi geniş çaplı bilgi temeli ile birleşince harika bir yenilikçi için iki ana bileşeni bir araya getirmiş olursunuz.
3.Detayları önemseme
Yaratıcılık muhteşem bir şey ancak bir takım insanın da söylediği gibi: “Fikirler ucuzdur.” Yani bir fikre sahip olmak inovasyon sürecinin en kolay bölümüdür. İşin zor tarafı ise o fikri alarak onu pratikte gerçekleşebilecek bir şeye dönüştürmektir.
Sonuç olarak detaylar çok önemlidir. İyi bir yenilikçi bir fikri alır ve ardından onun nasıl uygulanabileceğine odaklanır. Tabi ki yenilikçiler fikir bulma esnasında harcadıkları zamandan çok daha fazlasını yeni projenin detaylarını parlatma esnasında harcarlar.
Bu da yenilikçilerin fikrin başarısız olmasına yol açacak olan engelleri tanımlamak için kendilerini adamaya niyetli olduğu anlamına geliyor. Bunun ardından bir ekip toplayarak kullanılacak olan fikri dünyaya adapte ederler.
En nihayetinde harika yenilikçi insanlara baktığınızda hem ağacı hem de ormanı önemseyen insanları görmek isterseniz. Yenilikçi insanlar yaptıkları yeniliğin daha geniş bir ekosisteme nasıl uyum sağlayacağını anlarlar. Aynı zamanda onun hayata nasıl geçeceği hakkında endişelenmeleri gerekir.
Engelleri tanımlamanın keskin yeteneğini, engellerin üstesinden olumlu bir tavırla gelmeyi bir araya getiren insanları arayın. Bir çok insan bir fikrin neden işe yaramayacağını bulmakta iyidir. Çoğu insan bu nedenleri, o işi hayata geçirmemek için bahane olarak görür. Engelleri birer meydan okuma olarak gören insanlar ise fikirden yenliğe doğru ilerleme kapasitesine sahiptir.
0 yorum:
Yorum Gönder