Çoğumuz hayatımızın bir döneminde “girişimci olma” isteği ile yanıp kavruluruz. Kimisi bunu hayat felsefesi edinir ve bu yolda ilerler, kimisi de bunu çeşitli bahanelerle geçiştirir. Büyük çoğunluk bu dürtüyü sıfırdan birşey yaratmak veya patrona hesap vermeden para kazanma gibi düşünür. Motivasyon ne olursa olsun bazılarımız bunun için birkaç adım atar ve daha sonra bunun mümkün olmadığını düşünür.
Neden bunun için sonuna kadar ilerleyemiyoruz? Çoğumuzun bir işi var ve bu işi bırakamıyoruz. Bu yüzden hayallerimizin peşinden gidemiyoruz. Peki ya işimizi bırakmadan girişimci olabilir miyiz? Doğru bir yaklaşımıla bu mümkün.
Neden işimizi bırakmıyoruz?
Muhtemelen çoğumuzun bunun için geçerli bir cevabı vardır. Aslında yaptığınız işe düşündüğünüz kadar ihtiyacınız yok.
Paraya ihtiyacınız var.
Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun girişimciliğin ilk adımlarında paraya ihtiyacınız olacaktır. Bunu tek yolu bir işte çalışmak mı? Bence değil. İyi bir yatırım sermayesi bularak ya da uygun bir kredi çekerek bu parayı bulmak çok zor değil. Böylece sizi işte tutan en büyük problem ortadan kalkar.
Kariyerinizin bitmesinden korkuyorsunuz.
İşinizden ayrılırsanız gelecekte bir daha oraya dönemeyeceğiniz korkusu var. Muhtemelen öyle birşey olmayacaktır ama en kötü durumu düşünürsek bile girişimcilik tecrübesiyle daha iyi işler bulabileceğinizi düşünün. Daha da kötüsü olursa diye güvendiğiniz bir yöneticiyle konuşun. Benim böyle bir fikrim var ve denemek istiyorum deyin. “Bunda başarısız olursam beni geri işe alır mısınız?” diye sorun. Alacağınız cevap iyi olacaktır emin olun.
Fikrinize çok güvenmiyorsunuz.
Eğer gerçekten başarılı olacağına inandığınız bir fikriniz yoksa işinizi bırakmayın ve hala çalışıyorken fikrinizi geliştirmeye çalışın.
Risk almaktan korkuyorsunuz.
Kendinizi güvene almak istiyorsunuz ama başarının güvenceye odaklı olmadığının farkına varın.
İşi bırakmamakla ilgili bütün bu nedenleri düşündünüz ve hala işi bırakmaya ikna olmadıysanız hem işinizde çalışıp hem de girişimci olma yolunda işinize yarayacak aşağıdaki stratejilere göz atın.
Gerçekçi olun.
İşinizde çalışırken yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız hakkında gerçekçi olun. İşinizde çalışırken fikir üzerinde çalışabilirsiniz, yapıyı inşa edebilirsiniz, hatta ilk aşama için girişiminizi yönetebilirsiniz ama bunu sonsuza kadar sürdüremezsiniz. İkisinden birini seçmek zorunda olduğunuz bir zaman gelecektir. Burda doğru seçimi yapmak için yukarıdaki nedenlere tekrar göz atın.
Fikre odaklanın.
İşte çalışırken olabildiğince fikir üzerine çalışın. Fikrinizi geliştirmek için en doğru zaman bu. Mümkün olduğu kadar iş planınızı bu aşamada detaylandırın.
Bağlantılarınızı arttırın.
Bağlantı kurabileceğiniz en iyi alanlardan biri iş ortamlarıdır. İleride size mentorluk edecek, ortağınız olabilecek veya müşteriniz olabilecek bütün bağlantıları elde tutmaya çalışın.
Küçük adımlarla hareket edin.
İşte çalışırken bir anda herşeyi yapmaya çalışmayın. En küçük adımları atın, süreci hızlandırmanın bir anlamı olmaz. Çok fazla acele ederseniz hem girişiminiz başarısız olur hem de işinizden olursunuz.
0 yorum:
Yorum Gönder