İlk izlenim, gerek insan ilişkileriniz gerek kariyeriniz için çok önemlidir. Yapacağınız iş görüşmeleri, satışlar, müşteri bağlamalar ve daha nicesinde ilk cümlelerinizin gücü, sonuçları büyük miktarda etkiliyor. Ancak maalesef birçoğumuz, kendimizi takdim ederken aynı hataları yapabiliyoruz.
Peki ne yapmalıyız, ne yapmamalıyız?
İnsanların genelde kendilerini takdim etme şekilleri “Merhaba, ben Selvi. X şirketinin pazarlama direktörüyüm…” gibi cümlelerle başlar. İlk bakışta etkili gibi gözüküyor. Sonuçta cümle içinde isminiz, unvanınız var; ancak konuşmayı devam ettirecek çok önemli bir şey eksik: masaya koyacağınız değer.
Değer neden önemli?
Tabi ki unvanınızı herkes önemser ama bu pastanın sadece bir dilimi. Karşınızdaki ise pastanın tamamını merak ediyor. Yani ne yaptığınızı değil, bunu neden yaptığınızı merak ediyor.
Örneğin, “Merhaba, ben Özlen. Yazarım.” gibi bir cümleye insanların vereceği tepki, “Aa, öyle mi? Hangi kitabı yazdın?” olacaktır. Bunun yerine “Merhaba, ben Özlen. Sosyal Medya adlı internet haber sitesinde yazdığım yazılarla, iş dünyasındaki gelişmeleri ve kişisel gelişimle ilgili bilimsel araştırmaları okuyucularımla buluşturuyorum.” denilebilir. İki söyleme bir bakın. Aradaki etkileyicilik farkı ne kadar büyük, öyle değil mi?
Kendi sunumunuzu nasıl geliştirirsiniz?
Kendinizi daha güçlü bir şekilde takdim etmek için bu üç adımı izleyebilirsiniz:
Masaya koyduğunuz şeyin ne olduğunu belirleyin
İlk olarak odağınızı daraltın ve ortaya koymak istediğiniz en önemli şeyin ne olduğunu belirleyin. Sunumunuz güçlü olacak diye yaptığınız her şeyi adım adım anlatmanız gerekmiyor.
Şimdi oturun ve pozisyonunuzun gerekli yönlerini kenara listeleyin.
Sunum şeklinizi yazıya dökün
Şimdi kendinizle alakalı önemli noktaları ele aldıysanız, kalemi kağıdı elinize alın ve konuşmanız için farklı alternatifler yazın. Bu sunum iki ya da üç cümleyi geçmesin. Bunu bir test sürüşü gibi düşünün. Hangi sunumun daha etkili olacağını düşünüyorsanız, onu kullanın.
Yüksek sesle okuyun
En iyisini seçtiniz mi? Sıra onun kulağa nasıl geleceğini görmede. Olur mu öyle şey demeyin, çünkü bu gerekli bir adım. Kendinizi sunarken, doğal olmanız gerek. Kelimelerin en doğal halinize ait olduğunu göstermeniz gerek.
Genelde yazdıklarımızla konuşma tarzımız birbirinden farklıdır. Buna dikkat etmek gerek.
Şimdi bunu pratiğe dökme zamanı. Öz ve güçlü cümlelerle kendinizi tanıtın, başarı ardından gelecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder