Sosyal Medya

Google, takım performansını artıran 3 etkeni ortaya çıkardı

Google’da bir proje yöneticisi olduğunuzu düşünün. Elinizde yüksek bir bütçe, kendi alanında uzman çalışanlar ve tabiki Google gibi bir markasının baştan çıkarıcılığını düşünün. Dışarıdan bakıldığında böyle bir projenin başarısız olma gibi bir ihtimali yok.

2 yıllık çalışmadan sonra Google bunun yeterli olmadığını hatta tüm olanakların elin altında olmasının projeye zarar verdiğini fark etti. Yani all-star oyuncularla bir takım kurduğunuzu düşünün. Bu takımın dünyadaki bütün takımları yeneceğini düşünürsünüz. Gerçekte durum böyle olmuyor ve Google da bunu anladı. Google başarının uzmanlarda değil takım oyuncusu olabilen çalışanlarda olduğunu keşfetti ve yöneticilerine de takım oyuncusu yetiştirmelerini sağladı.

Google, bir kişi üstüne odaklanmak yerine tüm takımın birlikte çalışabilmesi üzerinde durmaya çalışıyor. Daha önceki yazılarımızda zaten Google ve Facebook gibi şirketlerin çalışanlarına vermek istediği duygunun “Büyük bir şeyin parçasıyım” olduğunu söylemiştik.

Etki
Takım projelerinde etkileşimi arttırmanın anahtarı amaçların nasıl bir etki yaratacağını takıma anlatmaktır. Tüm insanlar gelecekte hatırlanmak ister. Takım üyeleri de yaptıkları işin gelecekte hatırlanması ve bu işin arkasında onların olduğunun bilinmesini ister. Bu yüzden projeye başlamadan önce projenin amacı belirlenir daha sonra bu projenin nasıl bir etki yaratacağı takım üyelerine anlatılır. Böylece takım üyeleri de projeyi sahiplenip ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır.

Bağlılık
Çoğu yönetici projeye başlarken tüm takım üyelerinin rollerini açıkça belirlemeye çalışır. Yöneticiler takım üyelerine ne yapmaları gerektiği konusunda ne kadar detay verirse o kadar verimli olacağını düşünür.

Google İnsan Kaynakları ise bunun tersini tecrübe ettiklerini savunuyor. Yani bir çalışana ne kadar detaylı bir yapılacaklar listesi verirsen o çalışan sadece listedekileri yapar ve kendinden birşey katmaz. Takım üyelerine kısaca ne yapmaları gerektiğini anlatırsan da daha sonra onların da daha verimli çalıştığını ve projeye daha güzel özellikler eklediğini gözlemledikleri de ortada.

Psikolojik Güvenlik
Google, herkesin birbirine güvendiği takımlar yaratmaya çalışıyor. Güvenme derken tabiki fiziki anlamda değil. Yani çalışanlar takım arkadaşlarıyla en saçma veya en riskli düşüncelerini bile paylaşabiliyor.

Google çalışanlarının daha önce yapılmayan şeyler üzerinde çalışmasını istiyor. Bu yüzden en saçma veya uçuk fikirlere bile değer veriyorlar. En azında takım üyeleri arasında bu konuşmaların geçmesini sağlıyorlar. Böylece hem takım üyeleri birbirine güveniyor hem de yaratıcı projeler ortaya çıkabiliyor.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.