Mülakat süreci denildiğinde herkesin aklına ilk olarak ve hatta bazen ‘sadece’ şirketin adaylara sorduğu sorular geliyor. Genel olarak algı şu şekilde: bir işe ait boş bir pozisyon var ve adaylar mülakatlara girip en iyi performanslarını sergileyip o koltuğu kapmaya çalışıyorlar.
Jüri koltuğunda ise insan kaynakları ve mülakata girilen departman yöneticileri var. Tüm adaylar kendilerine yönetilecek olası sorulara hazırlanıyorlar. Şirket yetkilileri ‘sizin bir sorunuz var mı peki?’ denildiğinde adaylar çoğu zaman bu fırsatı değerlendiremiyorlar.
Oysa ki mülakatlar çoğu zaman tek taraflı algılanması gereken süreçler değil. Sonuçta siz kendi özgeçmişinizle bir dikkat çekip mülakata çağırılıyorsunuz. Dolayısıyla pozisyonla veya şirketle ilgili çoğu şeyi bilmek hakkınız. Yani, mülakatlar çift taraflı bir pazarlık sürecinin yaşandığı süreçler. Dolayısıyla sizin de mutlaka cebinizde sorularla gidip en ufak detaya kadar öğrenme hakkınız var.
Mülakat sırasında insan kaynakları uzmanına sıradan sorular değil gerçekten işe ve sektörüne göre doğru soruları sormalısınız. Bunun için de öncelikle görüşmeye gideceğiniz şirketle ilgili araştırma yaparak bilgi sahibi olmalısınız. Şirketin sektörü, çalışma alanları, sizin aday olduğunuz pozisyonla ilgili beklentileri gibi konularda doğru cevaplara ulaşabilirsiniz. Şirket hakkında araştırma yapmanız görüşmede daha mantıklı sorular sorabilmenizi kolaylaştırır.
Bunun yanı sıra bazı soruları sormak karşı tarafta olumsuz izlenim bırakabilir. Örneğin; iş güvenliği, tatil, mesai saatlerinin uzunluğu gibi sorular bir görüşmede mutlaka sorulması gereken ancak agresif bir ifade olmadan, karşı tarafta olumsuz bir düşünce yaratmadan sorulması gereken sorulardır.
Tüm bunlar göz önüne alındığında şirket yetkilisine sorabileceğiniz sorular aşağıdaki gibidir:
- Takımın geçen yıl geçirdiği en büyük değişiklikler nelerdir? Takım, şirket adına ve ekonomik açıdan daha iyi olacak şeyler yapabiliyor mu?
- Bu işi alırsam performans beklentileriniz nelerdir?
- Gelecekteki yöneticimin çalışma tarzı nasıldır?
- En çok endişelendiğiniz rakipleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Satış, operasyon, teknoloji, pazarlama, finans işleyişi nasıl oluyor?
- Hangi tarzdaki kişiler burada daha çok başarılı oluyor?
- Dışardan bakan birinin göremeyeceği için sizce şirketteki başarı anahtarı nedir?
- Siz bu sektörde çalışmaya nasıl başladınız?
- Sizi geceleri çalışmaya iten şeyler nelerdir?
- Bu pozisyonda bir karar için zaman çizelgesi nedir?
- Ödül sisteminiz var mı?
- Hangi bilgiler (gelir, maliyet, işletme ölçüleri) çalışanlar ile paylaşılır.
- Şirketin iş ritmi nasıldır?
- Şirketinizin kahramanları kimlerdir?
0 yorum:
Yorum Gönder