Sosyal Medya

Evden çalışırken odaklanmanın 10 yolu

Herkes evden çalışmanın hayaliyle yaşıyor olabilir. Ve siz bu hayali yıllar boyu süren çalışmalarınız sonununda gerçeğe dönüştürmüş olabilirsiniz. Ancak ilk bir kaç haftanın sonunda evden çalışmak, performansınıza ket vurmaya başladıysa, umutsuzluğa kapılmayın.

Son 1 yıldır evden çalışırken yaşadığım tüm odaklanma sorunlarını düşündükçe şunu söyleyebilirim: işler istediğiniz gibi gitmediğinde hayalinizden vazgeçmeyin. Evden çalışmanın da püf noktaları var!

1.  52 ve 17 kuralını mutlaka kullanın.
52 ve 17 kuralı da ne? Uzun süredir yapılan araştırmaların ışığında çalışmaya sık sık ara vermenin hem motivasyonu hem de verimliliği arttırdığını biliyoruz. Fakat yakın zamanda yapılan bir deney, çalışmaya ne zaman ara vermemiz gerektiğini ve bu aranın ne kadar sürmesi gerektiğini ideal bir formül haline getirdi.

Görünen o ki en verimli çalışan insanlar her 52 dakikada bir, 17 dakika boyunca ara veriyor. Tabi bu sizin kişisel tercihleriniz ve yaptığınız işle de ilgili. Örneğin ben, çok uzun süre üretim gerektirmeyen yazılar haricinde, yazı yazarken bölünmekten hoşlanmıyorum bu nedenle her yazı bitiminde 15 – 20 dakika mola veriyorum. Kararınız hangi yönde olursa olsun, telefonunuzun alarmını kurun ve çalışmaya ayırdığınız vakitte dikkatinizi hiçbir şeyin dağıtmayacağından emin olun.

2. Kendinize rüşvet verin.

Rüşvet vermek düşündüğünüz kadar kötü bir davranış değil; tabi ki rüşvet verdiğiniz kişi sizseniz. Peki bu rüşvet sistemi nasıl işliyor? Gün içinde yaptığınız iyi davranışların karşılığında gerçekten keyif alacağınız bir şeyler yapın. Kısacası burada rüşvetten kastım, kendinizi ödüllendirmek. Kendinize en sevdiğiniz diziyi izlemeyi ya da bir fincan kahve içmeyi vaad edin. Fakat bunları ancak belirlediğiniz görevi ya da projeyi tamamladığınızda hayata geçirin.

Ödülünüzün beklentisiyle hem motivasyonunuz artacak hem de daha hızlı çalışacaksınız.

3. Facebook’unuzu kapatın

Bu sanırım benim en zorlandığım maddelerden biri. Ama gerçekten işe yarıyor. Yazılarımı hazırlarken Facebook’u, WhatsApp’ı ve beni rahatsız edebilecek tüm sekmeleri kapatıyor, üstelik telefonumu da sessize alıyorum. İkinci maddede göreceğiniz üzere yazım bitince onları açabileceğime dair kendime söz veriyorum. Böylece dikkatim benim kontrolüm dışındaki bildirimlerle dağılmamış oluyor.

İnternette dolaşırken sosyal medyanın verimliliğinizi arttırdırdığına dair bir makale görürseniz, detaylı bir şekilde okumanızı öneririm. Çünkü bahsedilen araştırma gün içinde sosyal medyayı sürekli kontrol etmenizi önermiyor. Bambaşka bir konuyu ele alarak, sosyal medyayı ofis içi ekip çalışmasına yardımcı olarak kullanmanın verimliliğinizi arttırdığını öne sürüyor.

Eğer çalışma saatleri içinde sosyal medyayı kontrol etmeden duramam diyorsanız. Benim yaptığım gibi onu ödülünüz haline getirebilir ya da Cold Turkey gibi bir araç kullanarak çalışmanız gereken zamanlarda sosyal medya erişimini tamamen engelleyebilirsiniz.

4.  Çalışma günlerinizde mutlaka egzersiz yapın.

Şimdiye kadar egzersiz yapmanın faydalarıyla ilgili sayısız makale görmüşsünüzdür. Egzersiz yapmanın hem modunuzu hem de enerjinizi yükseltmekte faydalı olduğunu biliyoruz.  Peki, çalışma saatlerinde egzersiz yapmanın verimliliğinizi arttırdığın biliyor muydunuz?

Araştırmacılar, çalışma yerinde haftada 2.5 saat egzersiz yapanların, yapmayanlar oranla daha verimli olduğunu öne sürüyor.

Egzersizlerinizi gerçekten günün yorgunluğunu üzerinizde taşıdığınız akşamüstleri yapmak yerine, onları günlük programınıza dahil edin. Hem egzersiz esnasındaki performansınızın arttığını hem de iş hayatınızda daha verimli olduğunuzu göreceksiniz. Tüm bunlara rağmen bu yöntem size göre olmayabilir. Örneğin ben bir türlü sabah egzesizlerinden vazgeçemedim. Sabah egzersizleri benim güne enerjik ve mental olarak hazır başlamamın en güzel yolu!

Eğer gün içi egzersiz yapmak size göre değilse, akşam egzersizlerini sabaha çekmenizi öneririm.

5.  Kendinize bir baskı seviyesi belirleyin

Deadlinelardan ve iş ortamının baskısından kurtulduğunuzu düşünebilirsiniz. Kendinizi rahat ve keyifli hissediyor olabilirsiniz. Dikkat edin bu rahatlık, rehavete dönüşmesin. Çünkü etrafınızda size işin ne zaman biteceğini sormayan birileri olmadıkça ya da iş yetiştirme stresi olmadığında kendinizi serbest bırkabilir ve hızlıca sonuca ulaştıracağınız bir projeyi oyalanarak yapabilirsiniz.

Projeler ve görevler için mutlaka deadlinelar bitiş noktaları belirleyin. Hatta mümkünse bunu beraber çalıştığınız kişilere belirtin. Ve kapılabileceğiniz herhangi bir rehavetin önüne geçin. Bu durum hem odaklanmanızı sağlayacak, hem de sizi disipline edecektir.

6. Evden çıkın ve farklı yerlerde çalışın.

Bu madde için herhangi bir araştırmayı örnek gösteremeyeceğim. Çünkü bu madde deneyimle sabit. Ben ne zaman evden çıkıp bir ortak çalışma alanına ya da kafeye gitsem daha verimli bir şekilde çalışıyorum. Daha çok gürültüye ve dikkat dağıtıcı öğeye sahip olmasına rağmen, başka insanların arasındayken yazılarımı daha çabuk tamamlıyor ve daha fazla odaklanmış hissediyorum.

Bu verimliliğin sebebi evin dışında çalışırken de deadlinelara sadık kalmam olabilir. Bir başka neden ise muhtemelen evde yapmam gereken ev işlerini evde bırakmış olmam.

Nedeni ne olursa olsun size de deneminizi tavsiye ederim. Evden ayrı geçireceğiniz düzenli bir çalışma günü sizde çalışma isteği uyandırarak verimliliğinizin artmasına neden olacaktır.

7. Pijamalarınızdan kurtulun.

Pijamanın rahatlığına karşı koymanın çok zor olduğunu biliyorum ancak giydiğiniz kıyafetler çalışma performansınızı ve verimliliğiniz etkiliyor. Pijama ya da eşofman giydiğinizde, kendinizi gerçekten çalışıyor gibi hissetmezsiniz. Bu da dikkat dağınıklığına yol açar. Daha önce de söylediğim gibi, rahatlık, rehavete dönüşmeye başlar.

Hertfordshire Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Dr. Karen Pine’a göre seçtiğiniz kıyafetler düşündüğünüzden daha önemli olabilir: “Bir giyim eşyası seçiminde, giysiyi giyen kişi, giysinin karakteristik özelliklerini sahiplenir. İster “profesyonel bir iş kıyafeti” olsun ister “rahat bir haftasonı kıyafeti” olsun bir çok giysinin bizler için sembolik bir anlamı vardır. Yani bir kıyafeti giydiğimizde, beynimize o anlamla uyumlu olarak davranmasını söyleriz.”

Her gün ofise gidiyormuşsunuz gibi giyinmenizi tavsiye ederim. Giyiminiz verimliliğinizi ve motivasyonunuzu arttırmanın anahtar notalarından biri.

8. Gün içinde ne kadar çalışacağınıza karar verin.

Verimli çalışmanızın odak noktalarından biri de bu.  Çalışma arkadaşlarınız ve mesai saati olmadan motivasyonunuzu kolayca kaybedebilirsiniz.

Ben kendinize mesai saatleri koymanızı öneririm. Kendinize sabah başlama ve akşam bitiş saati koyduğunuz zaman, iş hayatı ve özel hayat arasındaki dengeyi kolayca oturtabiliyorsunuz. Böylece, fazla mesai yapmamış oluyor ve bir sonraki güne daha zinde başlıyorsunuz.

9. Kendinize özel bir çalışma alanı belirleyin.
Herkesin kendine özel bir ofisi olma şansı olmayabilir. Yine de çözümü var. Eğer 50 metrekarelik bir apartman dairesinde yaşıyorsanız bile işle ilgili aktiviteleri yapmak için evinizde bir köşe ayırabilirsiniz.

O alanı sadece işle ilgili aktivitelerde kullanın. Gün içinde aile üyelerinizden o alana bir ofismişçesine yaklaşmalarını isterseniz, siz oradayken kimse sizi rahatsız etmeyecektir.

Kanepeyi çalışma alanınız yapmak nadiren işe yarar ve sizi sırtınız için durmadan kımıldayarak en rahat noktayı bulmaya iter. Kanepeden çalışmak hem dikkat dağınıklığına yol açar hem de vücudunuz için zararlıdır. Tavsiyem, rahat bir masa ve çalışma sandalyesi almanız yönünde olacaktır.

Çalışma alanı belirlemek hem size hem de çevrenizdekilere konu mesai saatleri konusunda sınırları çizmenizde ve beklentileri değiştirmenizde yardımcı olacaktır.

10. Kendinize düzenli olarak sosyalleşmek için zaman ayırın 
Evden çalışmak demek daha az dikkat dağıtıcı öğeye sahip olmak demektir. Ancak aynı zamanda çok daha fazla izolasyon anlamına gelir. Bu içine kapanık insanlar için bile zor bir süreç.

Bu nedenle hem motivasyonunuzu hem de verimliliğinizi yüksek tutabilmek için haftalık olarak düzenli sosyalleşme organizasyonları ayarlayın. Resmi networking grupları da olabilir, bir arkadaşla kahve içmeye çıkmak ya da bir başka evden çalışan arkadaşınızla aynı evi paylaşmak da olabilir. Düzenli olarak sosyalleşmek sizin çalıma hayatınıza verimlilik ve motivasyon olarak yansıyacaktır.

T

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.