OnlinePazarlama.co

Fırsat Sitelerinde Tutan Kampanyaların Sırrı Ne ?

Fırsat sitelerinin sayısını artık konuşmaya gerek yok. Hızlanarak her geçen gün farklı dikeylerle de artarak devam ediyorlar.

Buna paralel olarak şikayetlerin arttığı da bir gerçek. Bir ödeme sayfası yapıp sektöre her elini kolunu sallayan girerse, memnuniyetsizlikler de artacaktır doğal olarak.

Kampanyalara dikkat ederseniz 2 haneli rakamları bile bulmadığını görürsünüz ki; yeni giren oyuncuların kampanyaları hemen hemen bu rakamlarda.

3 büyük diye tabir ettiğimiz Grupfoni, Şehirfırsatı, Grupanya kampanyalarından bazılarının beklenenden çok düşük satışlar yaptığını görüyoruz. Tutan kampanyaları 4 haneli rakamlara ulaşan kampanyalar olarak tarif ediyorum.

Bazı kampanyalarda 3 haneli satışlara ulaşılması da kampanyanın tuttuğunu gösterebilir. Bu her iki tarafın da; yani kampanya sahibi işletmenin ve kampanyayı çıkan sitenin beklentilerini yakaladığı anlamına gelir.

Peki bir kampanyanın tutması, her iki taraf için de bekleneni vermesi hangi kriterlere bağlıdır?

Gözlemlerime göre 3 kriter bulunmakta;

  1. Kampanyanın çıkılacağı fırsat sitesinin ilk 5’te yer alan sitelerden biri olması.
  2. Kampanya sahibi işletmenin (e-ticaret sitesi, restaurant, gezi, tatil, güzellik, bakım) kendi sektöründe büyük oyuncu olması.
  3. Fırsatın iyi ve kaçırılmayacak düzeyde, gerçek anlamda fırsat olması.

3. maddeye ilişkin olarak Ocak 2011’le birlikte fırsat sitelerinde bir dönüşüm söz konusu oldu. Aslında bu satışların artmasında çok büyük etkendir diye düşünüyorum.

Ocak 2011 öncesi örnek bir kampanya şu şekildeydi;

“X kampanyasıyla birlikte Y mekanında 60 tl değerinde harcamanız 30 tl.” Fırsat sitesi 30 tl üzerinden komisyonunu alıyordu, yalnız müşteriler için 30 tl ödenmesi gereken “büyük” bir rakamdı.

Ocak 2011 sonrası örnek kampanyalar,kampanya sahibi işletme ve fırsat sitesi aynı sadece deal ve yaklaşım farklı.

“X kampanyasıyla birlikte Y mekanında 30 tl değerinde harcamanız 3 tl.” 3 tl, müşterinin cebinden düşünmeden çıkarabileceği bir tutardı,sadece 3 tane 1 tl. Kampanyanın tarihi geçse de yanacak para 30 tl değil 3 tl olacak. Bir paket sigara parasının yarısı,ne var ki… Unutsa ne olur…

Bu 3 kriter yan yana gelirse kampanyanın tuttuğunu görebiliriz diye düşünüyorum. Bunlardan birinin eksik kalması, kampanyanın başarısını da olumsuz etkileyecektir. Tipolojinin bu olduğunu kanaatindeyim.

Sayabileceğimiz örnekler;
Grupfoni; Sultanahmet Köftecisi, Ataşehir Onyx Sinemaları, Metrocity Icessporto Paten, Sapphire Seyir Terası kampanyaları.
Şehirfırsatı; Bonnyfood hediyelik lezzet çiçekleri, Damla Su, Pegasus kampanyaları.
Grupanya; E-bebek, Sapphire, Turkuazoo, Dükkan Burger, Kız Kulesi kampanyaları.

Daha nice başarılı kampanyalara.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.