Sizin “farklı” diye adlandırdığınız fakat çevrenizdeki kişilerin “kötü” olarak adlandırdığı bir espri anlayışınız mı var? Bir şaka yaptığınızda çevrenizdeki kişiler size yan yan bakıyorsa bu iyiye işaret olabilir. Bazı bilim insanlarının çalışmalarına göre sadist bir espri anlayışı olan kişiler daha yüksek bir IQ’ya sahip olabilir.
Viyana Sağlık Üniversitesi’nde tıp fakültesinde 156 yetişkin üzerinde yapılan bir deneye göre kara mizah sahibi kişilerin daha yüksek bir IQ’ya sahip olduğu sonucuna ulaşılmış. Bu yetişkinlerden ölüm, hastalık ve engellilik konularında 12 kara mizah karikatürünü değerlendirmeleri istenmiş. Katılımcılar daha sonra şakaları ne kadar iyi anladıklarını ve onları komik bulup bulmadıklarını, görevlilerin sorularına cevaplar vererek testi tamamlamışlar. Katılımcılar ayrıca sözel ve sözsüz IQ’larını ölçen ve ruh durumu, saldırganlık seviyeleri ve eğitim hakkındaki sorularını yanıtlayan görevleri tamamlamışlar.
Teste katılan kişilerden en yüksek IQ’ya sahip olanlar, kara mizahı en çok beğenen ve anlayan kişiler olmuş. Ayrıca bu kişiler en eğitimli kişilermiş. Çalışmanın yazarları, bilim dergisi Cognitive Processing‘de araştırmayla ilgili şöyle yazmışlar “mizah işlemek, karmaşık bir bilgi işleme görevidir. Mizahı işleme sürecinde beynin ilgili bölgeleri çok daha fazla faaliyet halindedir” açıklamasında bulunmuşlar. Kara mizahı anlamak ve kavramak, üst düzey bilişsel güç ve duygusal işleme gerektiriyor yani.
Kara mizahın aydınlık yönü
Bir çok araştırmacıya göre “kara mizah” sahibi kişiler daha çok sadist ve huzursuz olarak tanımlanıyor. Bu araştırma, tam tersi yönünde sonuçlar çıkarmış. Kara mizah sahibi kişilerin daha az saldırgan ve huzursuz olduğu ortaya çıkmış. Üstelik kara mizahtan en az eğlenen kişilerin daha saldırgan ve huzursuz olduğu ortaya çıkmış.
Araştırmacıları bunu bir hipoteze çeviriyorlar. Gerçek bir kara mizahı takdir edebilmek için hem bunu anlamlandırabilmek, iyi bir kurgu olduğunu kabul etmek ve tabi ki iyi bir ruh halinde olmak gerekiyor. “Görünüşe göre başkalarına karşı saldırgan tavırlar içerisinde bulunmayan kişiler kara mizahın içindeki inceliği daha iyi bir şekilde algılayabiliyor. Bu mizahı özümseme süresinde daha daha fazla eğlence odaklı olabiliyorlar.” diye yazıyor araştırmacılar. Basitçe ifade etmek gerekirse eğer “karanlık bir ruh halindeyseniz, kara mizah pek de komik bulmuyorsunuz.”
Bir dahaki sefere yaptığınız şakalardan daha fazla tat almaya, eğlenmeye çalışın. Eğlenen tek kişi siz olsanız bile. Kara mizah, genelde şakadan anlamayanlara yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder