Google, Pazartesi günü Fred Korematsu’yu 98. yaşını kutlayarak andı.
Aslında yaş olarak bakıldığında bu bir 100. yaş gibi kilometre taşı sayılmaz fakat gösterilen saygının kaynağı, Donald Trump’ın müslümanlara getirdiği seyahat yasağına gönderme olabilir. Trump’ın getirdiği yasak kapsamında ABD’ye hiçbir mülteci 120 gün boyunca giriş yapamayacak. Aynı şekilde 90 gün boyunca yedi müslüman çoğunluğa sahip ülkenin vatandaşı da ülkeye giriş yapamayacak. Bu yasak suriyeli mülteciler için ise belirsiz bir süre boyunca devam edecek.
Korematsu, İkinci Dünya Savaşı’nda Japonlar için kurulan enterne kamplarına karşı savaşan bir insan hakları aktivistiydi.
1942’de O ve O’nunla birlikte binlerce Japon asıllı Amerikan, Başkan Franklin D. Roosevelt’in yönetimi altında evinden ayrılmaya zorlandı.
Japonların Pearl Harbor’ı bombalamasını takip eden süreçte, başkan Japon asıllı Amerikanları tespit edip seçilmiş askeri bölgelere transfer etmek için hukuki yaptırım talep etmişti. Bu konu 1944’te ABD yargıtayına taşınmıştı.
Business Insider yazarı Steve Kovach, bu transferi “alt-doodle”olarak bir “alt-tweet” ile yorumladı.
Belki de Google daha önce de gönderme yapmıştı fakat bu sefer yapılan gönderme oldukça açık. Zira yönetim merkezi Amerika’da olan ve kurucu ortağı bir göçmen olan en büyük teknoloji şirketlerinden biri olarak Trump’ın kararına karşı çıkmakta geri durmuyor.
Google kurucu ortağı Sergey Brin, Cumartesi San Francisco Uluslararası Havalimanı’nda bu durumu protesto ederken görüldü.
Google’ın CEO’su Sunder Pichai Cuma günü yasaktan saatler sonra çalışanlarına mail atarak bu kararın 187 çalışanını etkilediğini paylaştı.
Pichai”Bu kararın kişisel olarak meslektaşlarımızı etkilemesini görmek acı verici.”dedi.
Google ayrıca 2 milyon dolarlık kriz fonu yarattı. Bu şirketin kendi tarihindeki en geniş kapsamlı insani kampanyası olacak.
0 yorum:
Yorum Gönder