Uzun süredir kurumsal bir şirkette çalışıyor ve artık kendi kanatlarınızla uçmanın vaktinin geldiğini düşünüyorsunuz. Başkaları için çalışmak yerine artık işinizin patronu olabileceğinize inanıyorsunuz. Hem de uygulanmaya hazır çok iyi bir fikriniz var…
Birçok kurumsal şirket çalışanı özelikle 30’lu yaşlarına doğru, kariyerlerini gözden geçirme gereği duyabiliyor. Çünkü bu yaşa gelen kişiler artık sadece maddi kazanç değil, işten sağlayacakları manevi tatmine de önem vermeye başlıyor.
Siz de bu grup arasında yer alıyor ve bir girişimci olarak ilk etapta hangi konulara odaklanmanız gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Çünkü ne kadar yaratıcı ve başarılı bir fikir de olsa bu girişim için yıllardır emek verdiğiniz ve düzenli kazanç elde ettiğiniz işinizi bırakmak zorunda kalacaksınız ve bu bir risk. Bu durumda, işinizden istifa edip bir girişimci olmak için kolları sıvamadan önce, bazı noktaları gözden geçirmeniz, işe nereden başlamanız gerektiği konusunda size fikir verebilir…
Neden girişimci olmak istiyorsunuz?
Girişimci olmayı neden istediğinizi doğru analiz etmenizde ve sebeplerinizin mantıklı ve geçerli olduğundan emin olmanızda fayda var. Sadece kendi işinizin patronu olmak ve kimseye hesap vermemek gibi yüzeysel sebeplerle girişimci olmak, uzun vadede size zarar verebilir.
Mali durumunuzu analiz etmek
Girişimciliğe soyunmak belli bir sermaye gerektirir. Bunun yanında işinizi ilk kurduğunuz günlerde ya da aylarda size maddi bir dönüşü de olmayabilir. Tüm bu olasılıkları gözden geçirdiğinizden ve işlerin ters gitme olasılığına karşı maddi olarak hazırlıklı olduğunuzdan emin olmalısınız.
Başarısızlıktan korkmamak
Kendi işinizi kurma yolunda ilerlerken, işlerin beklediğiniz gibi gitmeyebileceği fikrine de açık olmalısınız. İlk seferde başarıya ulaşamayabileceğinizi kabul etmeli ve tekrar denemeye hazırlıklı olmalısınız.
Küçük adımlarla başlamak
Girişimciliğe soyunmak ve kendi işinizi kurmak için yeterli sermayeniz olsa bile, ilk etapta işe küçük adımlarla başlamanız yararınıza olabilir. Yapmak istediğiniz işle ilgili çalışan istihdamı konusunda, aşırı deneyimli, profesyonel ve pahalı bir çalışan yerine daha düşük maaşla çalışabilecek, fazla tecrübeli olmayan ancak gelecek vadeden kişileri seçmeniz bu anlamda uygulayabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi olabilir. Tabi bu çalışanların şartlarını performansa göre iyileştirmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Çalışma alanına göre bazı noktalarda outsource olarak, dışarıdan hizmet alımı yapmak bir diğer yöntem olabilir.
Yatırımcı bulmak
Kendi işinizi kurmak için gereken sermayeyi toplarken yaratıcı olmanız da fayda olabilir. Bu konuda yakınlarınıza ya da arkadaşlarınıza gitmekten çekinmeyin. Burada önemli olan nokta, sunumunuzu iyi ve etkili bir şekilde yapmaya dikkat etmek olmalı.
Vakit kaybetmemek
Günümüz ekonomi dünyasında her gün yeni ve yaratıcı bir iş sahası açılıyor. Bir fikri siz düşünebildiyseniz, bir başkası da düşünüyor olabilir. Eğer iyi bir fikriniz olduğuna inanıyorsanız, işe bir an önce başlamalısınız. Bir fikir ne kadar iyi olursa olsun ancak uygulamaya geçtiği anda gerçekten size ait bir fikre dönüşür. Bu sebeple, girişimcilik kararınızı doğru sebeplerle aldığınızdan emin olduktan sonra vakit kaybetmeden bunu gerçeğe dönüştürmenizde fayda var.
0 yorum:
Yorum Gönder