Büyük yankılarla pazara giriş yapan Windows Phone bir türlü beklenilen sükseyi yaratamadı.
Geçen yıl içerisinde Avrupa’da pazar payı rakamlarındaki büyüme ivmesi Anroid’i geride bırakmış olsa da, toplam pay açısından hala rakiplerinin çok gerisinde. Windows Phone’un Amerika’daki pazar payı rakamları ise hala parlak bir görüntü sergileyebilmiş değil.
Bu hafta içerisinde Microsoft’un, Windows 10‘un göreceğimiz son Windows sürümü olacağı yönündeki açıklamalarından sonra, Windows 10 ve WP 10 üzerine olan beklentiler iyiden iyiye artmış durumda. Bununla birlikte uzun zamandır WP kullanıcılarının dile getirdiği ve belki de pazarda kendisine yeterince yer elde edememesinin sebebi olarak görülen amiral gemi niteliğindeki cihazın eksikliği de yapılacak çalışmalarla giderilecek gibi görülüyor. Bu yıl içerisinde piyasaya sürüleceği tahmin edilen iki telefon için Cityman ve Talkman isimli iki proje başlatılmış durumda. Her iki cihaz da sistem olarak üst özelliklerle donatılarak piyasaya sürülecek.
Diğer platformlar için geliştirilen yazılımlar kullanılabilecek
İşin donanım tarafı bir kenara bırakacak olursak, bu yılki Build konferansında geliştirici tarafında önemli gelişmeler yaşandı. Ortaya çıktığı günden bu yana mağaza anlamında sürekli yetersizliği açısından eleştirilen Windows Phone, zaman zaman sosyal ağlar için kendisi uygulama yayınlayacak kadar zor duruma düşmüştü. Ki buna rağmen, Android ve IOS’da çok fazla kullanılan bir çok uygulama hala Windows Phone kullanıcılarına ulaşabilmiş değil.
Konferansta verilen bilgilere göre, Windows 10’la birlikte geliştiriciler Andoid ve IOS için yazılmış aplikasyonları Windows mağazasına uygun şekilde dönüştürebilecekler. Fakat bu noktada henüz netleşmeyen nokta, yazılımların nasıl dönüştürüleceği. Yetkililer bir takım araçlar sunacaklarını söylerken, uyumsuzluklar için geliştiricilerin ne kadar mesai harcayacağı konusundaki muammayı tam olarak açıklamış değil.
Microsoft’un uzun süredir devam eden Windows 10 mesaisi daha çok uygulama zeminleri üzerine yoğunlaşmış gibi görünüyor. Yetkililerin deyimiyle “Tek kod, bütün cihazlar” yaklaşımı Windows’un pazardaki payını artırmayı hedefliyor. Fakat bu yaklaşım masaüstü cihazlar için Microsoft’un elini güçlendirecek gibi görünse de, Windows Phone tarafında ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek.
0 yorum:
Yorum Gönder