Sosyal Medya

Snapchat’in CEO’su ona en sık sorulan soruyu cevapladı: ”Neden Facebook’a satmadınız?”

Yeni girişimcilerin en çok aradığı içeriklerden biri sanırım “başarı hikayeleri” olduğu kadar “başarısızlık” hikayeleridir. Bu konuda da birçok içerik üretilmeye başlandı ve artıyor.

Başarısızlık veya başarı hikayelerinin yanısıra bir önemli konu da “büyük kararlar” konusunda içerikleridir. Biraz ilginç bir tabir oldu kabul ediyorum ama büyük girişimcilerin işleri hakkında aldıkları önemli kararlar ve bu kararların arkasında yatan gerçekleri genç girişimcilerle paylaşması oldukça önemli bir konu.

Bu konuda sanırım uzun yıllar oldukça önemli bir örnek olacak Snapchat’in CEO’su Evan Spiegel olacak. Şirketi neden Facebook’a satmadığını California’da bir okulun mezuniyet töreninde açıklamış. Kesinlikle dinlenmesi gereken şeyler. Hele 2000 yılından sonra doğmuş birinden dökülen sözler olduğu için çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. 

10 dakikalık konuşmasında, Spiegel, Facebook‘un resmi olarak kapısını çalmasına rağmen neden Snapchat‘i satmadığını anlattı.

Spiegel ”Bir soruyla çok sık karşılaşıyorum” dedi ve bu soruyu ve ardından gelen yorumları ekledi : ”Neden şirketinizi satmıyorsunuz? Para kazanmıyor bile. Bu bir çılgınlık, şu anda bir teknede olabilirdiniz. Kim tekneleri sevmezki. Sizin sorununuz ne?”

Spiegel ayrıca, insanların kendini ve kurucu ortağı Bobby Murphy’yi, genelde milenyum doğumluları tanımlamak için kullanılan yetki düşkünü veya ”Kibirli” olarak gördüklerini belirtti.

”Şey, aslında bu doğru” diyerek kabul etti bunları Spiegel ve ekledi: ”Bizim bir yetki duygumuz var, bir sahiplik duygusu. Çünkü en nihayetinde biz böyle bir dünyaya doğduk ve bu dünyadan da biz sorumluyuz.”

Spiegel’in belirttiğine göre, bir tekne dolusu para karşılığında bile SnapChat’i satmadığından bu yana, gerçek tutkusunu bulduğunu çok iyi biliyormuş. Ve şunu ekliyor: ”Artık şuna emin oldum ki birşeyin doğru olduğunun en hızlı kanıtı, başkalarının sizi ondan ayırmak için bir sürü para önermesidir.”

Elbette, gerisi tarihten ibaret. Spiegel ve Murphy’nin ilk gündelik mesajlaşma uygulamalarını yüklemelerinden bu yana geçen 3 yıllık süre içinde, Snapchat, 100 milyon aylık kullanıcı rapor etti ve uygulamalarını, Facebook’un teklif götürmesinin yanısıra “Poke” adlı başarısız bir uygulamayla taklit etmeye çalışmasına uzanan, gençlerin ve milenyum doğumluların birbirleriyle iletişim halinde olduğu bir dünyaya dönüştürdüler.

Herhangi bir kaydadeğer kar sağlamadığını gösteren işaretler olmasına rağmen, Snapchat’in şu an ki piyasa değer 15 milyar dolar.

Son olarak Spiegel şunu belirtiyor : ”Bir sürü hata yapacaksınız. Ben halihazırda tonlarca yaptım bile ki bazıları aleni bir şekildeydi ve berbat hissettirdi. Ama bu sorun değil. Sadece yapabileceğiniz kadar hızlı bir şekilde özür dileyin ve affedilmek için dua edin.”

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.