Kurumsal işinize bir SaaS (Software as a Service) çözümü getirmek doğru mudur?
SaaS, yazılımın internet üzerinden kullanılmasına izin veren bir iş modelidir. Bu yazılımların içerisinde ERP (Enterprise Resource Planning – Kurumsal Kaynak Planlama), CRM (Customer Relationship Management – Müşteri İlişkileri Yönetimi) yazılımlarından güvenlik yazılımlarına kadar pek çok farklı tür mevcut.
Bu yazımızda bulut tabanlı yazılımlara yatırım yapmadan önce belirtmemiz ve bilmemiz gereken bazı hususlarda söze edeceğiz.
1. Güven Faktörü
SaaS modelini düşünürken ilk nokta tabiki güvenliktir. Bütün kullanıcı verilerimiz onların sunucularında yer alıyor. Güvenmeden olmaz.
Herhangi bir SaaS çözümünün güvenli olduğunu anlamak için onunla ilgili yorumlara bakmanız veya derecelendirme sitelerinde puanlamasını incelemek faydalı olacaktır. Yada en kötü SaaS hizmetini sunan firmadan güvenlik kurallarına uyduğunu kanıtlayan belgeleri size göstermesini isteyebilirsiniz.
SaaS çözümlerini değerlendiren siteler arasında en popüleri olan Cheekt, SaaS dünyasının Foursquare’i konumundadır. Burayı da incelemeden hareket etmeyin derim.
Bununla ilgili akla gelen başka bir soru da veriyi kimin sahiplendiğidir. SaaS çözümü sunan firmayla, veriye sizin sahip olduğunuzu belirten bir anlaşma yapmanızın her zaman için daha iyi olacağını düşünüyorum.
2. Deneme sürümü
SaaS hizmeti sunan bir çok firma genellikle 30 günlük ücretsiz deneme sürümü sunar. Böylece platformun nasıl çalıştığı hakkında fikriniz olur ve böyle bir deneyim karar aşamasında işinize yarar.
3. Amaçlarımız ve ihtiyaçlarımız
SaaS modelini kullanmak, işinizdeki ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde tanımladığınız sürece güzel bir seçimdir. Bu adımda tüm iş gerekliliklerini tanımlamak, uygulama ve entegrasyon sürecinde oluşabiliecek problemleri önlemenizi sağlar.
Bu aşamada aşağıdaki soruları cevaplamanız gerekebilir:
- İşleyen sisteminiz için altyapı gereksinimleri nelerdir?
- SaaS’a neden ihtiyacınız var?
- Hangisi daha önemli: mali tasarruf kısa vadede mi uzun vadede mi?
4. Teknik Destek
B2C pazarında hizmet veren bir firma için 24/7 destek veren bir sistemin sunulması şarttır. Böylelikle başka ülkeden hizmet sunan SaaS sağlayıcılarla saat farkı gibi bir problemi de önlemiş olursunuz.
5. Dökümantasyon
Kendi firmanız içinde bir döküman taslağınız varsa SaaS sağlayıcının buna uygun raporlar hazırladığına dikkat edin. Diyelim ki SaaS hizmetini alıyorsunuz ve gelen dökümanlar yazılımcı jargonuyla yazılmış. Firmanızda yazılımcı barındırmıyorsanız hiç bir şey anlayamazsınız.
Bu senaryoda SaaS hizmeti sizin için bambaşka bir problem olur. SaaS sağlayıcılarından bazıları daha anlaşılır dökümantasyon için ekstra ücret isteyebilir. İhtiyacınız varsa bunlardan birini seçmeniz daha mantıklı görünüyor.
6. Ayrılık Stratejisi
SaaS sağlayıcı istediğiniz zaman bütün verinizi export edebilecek yapıda olmalıdır. Özellikle SaaS sağlayıcı bu işi yapmayı bırakırsa bütün verilerinizin kaybolma veya size iletilmemesi gibi bir durum ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak, küçük bir araştırma ve deneme sürümlerinin kullanılmasıyla kafanızda ne yapacağınıza dair fikirler oluşur diye düşünüyorum. SaaS’a ihtiyacınız olup olmadığı veya hangisini seçmeniz gerektiğini belirlemeniz aşamasında bu maddeleri dikkate almanızı öneririm.
0 yorum:
Yorum Gönder