Sosyal Medya

Elon Musk’ın sıradışı hayatında öne çıkan 8 an

Wired Science’a verdiği bir röportajda Elon Musk, kendisine sorulan “Bu kadar param olsaydı, biramı alır, sahile uzanıp gün batımını izlerdim. Bunu bir kariyer seçeneği olarak hiç düşünmediniz mi?” sorusuna, “Açıkçası bunun bayağı sıkıcı olduğunu düşünüyorum, benim için tam bir işkence olurdu.” diye cevap verir.

Yorulmak nedir bilmeyen bir girişimci, SpaceX’in kurucusu, PayPal ve Tesla Motors’un kurucu ortağı Elon Musk’ın hayatındaki en önemli kararların neler olduğunu merak edenleri böyle alalım:

Dünyanın Bir Ucundan Diğer Ucuna

Elon Musk bir Güney Afrika kenti olan Pretoria’da büyüdü. Güney Afrika’da zorunlu askerlik hizmeti gerektiren yaşa gelmesi hayatında onun içi bir dönüm noktası olmuştur. Bir röportajında Musk şöyle der: “Aslında asker olmakla bir derdim yok. Ama Güney Afrika ordusunda asker olup siyahi insanları sindirmek ve baskılamak bana zamanımı geçirmek için pek de iyi bir yol gibi gelmedi.” Elon Musk, teknolojiye ve ticaretin merkezine daha yakın olacağı Kuzey Amerika’ya taşınır.

Stanford Üniversitesi’nde Yükseklisansı Yarıda Bırakması

Musk Amerika’da Pennsylvania Üniversitesi’nden çift-anadalla mezun olduktan sonra burada fizik yüksek lisansına başlar. Bu sıralar hayatta ne yapmak istediğiyle ilgili şüpheleri olduğu bilinen Musk, akademik hayatın kendisine göre olmadığını anladıktan sonra okulu dondurur. Bir daha da dönmez.

Kurduğu İlk Şirket Zip2

Bugün çoğumuz artık haberleri internetten takip ediyoruz. Bu baştan verili bir gerçek gibi. Halbuki unuttuğumuz bir şey var ki gazete ve dergilerin her zaman online haber siteleri yoktu. Musk ve iki arkadaşı 1995’te Zip2’yu kurarak gazeteleri internet ortamına rahatça aktaran bir yazılım sağladılar ve bu onları kısa sürede zengin etti.

X.com’un Kuruluşu

Devamı geldi. Zip2’nin hemen ardından, Musk’a göre oldukça hantal yapılar olan bankaların online bankacılık platformlarına alt yapı sağlayan X.com kuruldu.

PayPal’ın Kurucularıyla Gücünü Birleştirmesi

Elon Musk’ın 2000 yılında X.com’a rakip ürün olan Confinity’nin sahipleri Peter Thiel ve Max Levchin ile işbirliğine gitmesi, sonunda Confinity’nin 1999’da çıkardığı ürün olan PayPal’in Ebay tarafından $ 1.5 milyara satın alınmasını sağladı.

SpaceX ile Uzay Yolculuğu

Musk, hayatında üç önemli şeyin olduğunu söylüyordu: “Biri internet, biri temiz enerji ve sonuncusu da uzay.” Zamanı gelince Musk gerçekten de uzaya yöneldi. Amacı ise enteresandı: Marsa bir sera yerleştirmek. Uzun uğraşlar sonucunda Musk kendi kendini uzay bilimi konusunda eğitti, Rusya’dan en üstün malzemeleri edindi ve sonunda SpaceX, tarihte uzaya bir uzay gemisi gönderen ilk özel firma oldu.

SolarCity’nin Kurulumuna Verdiği Destek

Hedeflerinden üçüncüsüne Musk, güneş enerjisi işine de el atarak uzandı. Bu adımı $ 5 milyar dolar değerinde bir girişimle sonuçlandı.

Tesla’nın başına geçmesi

Musk ilk yıllarında ciddi yatırım yaptığı elektrikli ve yüksek verimli Tesla arabalarının 2008 yılında başına geçti. Bu konuyu zaten halihazırda bu kadar çok yatırım yaptıktan sonra “ellerinin direksiyonda olmasının mantıklı olabileceği” şeklinde özetlemiştir.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.