Sosyal Medya

Instagram reklamları yeni dolandırıcılık kapısı oldu

İnternet dünyasının yıllardır bitmeyen çilesi, dolandırıcılar. Onlar kendilerini “fırsatçı” olarak adlandırıyor sanırım, aslına bakarsanız öyle de sayılıyorlar ama insanların zaaflarını bilerek kötüye kullanmak bence dolandırıcılıktan başka bir şey değil.

Konumuz, yakın zamanda Türkiye’de de kullanıma açılan Instagram reklamları. Bilmeyenler için açıklamakta fayda var, Instagram’a reklam vermek istiyorsanız bunu Facebook reklamları verdiğiniz paneliniz üzerinden yapmanız gerekiyor.

Instagram’ın sahibi Facebook olduğu için reklam yönetimini aynı platformdan yapılmasına karar verilmiş diyebiliriz. Eğer Instagram reklamları vermeye başlayamıyorsanız bu henüz sizin panelinizin “reklam verebilecek hesaplar” içerisinde olmadığını gösteriyor, yakın zamanda size de gelecektir. Özel başvurular dışında rastgele dağıtılmaya başlandığını da eklemek gerek.

Instagram önemli markalar ile reklamlarını başlattı ama Türkiye’de bulunan “fırsatçı” şirketler bu hizmeti de kendi kötü amaçları için kullanmaktan geri kalmadı ve oldukça hızlı bir şekilde uyum sağladı. (Keşke gerçek diğer önemli markalar da bu kadar hızlı uyum sağlayabilse)

İlk başlarda Boyner, Trendyol, Modagram, P&G ve Wcollection gibi markaların reklamlarını gördüğümüz Instagram’da daha çok geçmeden marka değeri olmayan ve kullanıcıları irrite ettiren reklamlar görmeye başladık. Instagram topluluğundan alakasız olan görsel ve metinler ile ilginç reklamlar neredeyse dolandırıcılığa varıyor. Parasını iade alma problemleri vs. bunların ilk habercisi.

Muhtemelen sizlerin de en çok gördüğü iki reklam:

İcra Fırsatları: 

IMG_9741

Burç Yorumları: 

IMG_9739

Bir de kediciklerin fotoğrafını kullanarak reklam yapan “videon” reklamı var. Sohbet sitesine yönlendiriyor sözde. Bu ve benzeri yaklaşık 5-6 reklam gördüm diyebilirim.

Şöyle işliyor:

  • Reklama tıklıyorsunuz ve ilgili sayfa açılıyor (icra veya burçlar)
  • Açılan sayfada görmek istediğiniz şeyi seçiyorsunuz
  • Son adım diyerek sizden telefon numaranızı girmenizi istiyor ve bir onay kodu gönderiyor (bu sayfada hizmet ücreti olan aylık 56 TL’den söz ediyor)
  • Gelen şifre girildiği zaman ilk 56 TL kesiliyor ve aylık abonelik yapılıyor, iptal etmezseniz otomatik yenileniyor.

IMG_9742

Bu reklamların altına yapılan yorumlara baktığınız zaman binlerce küfür, hakaret ve dolandırıldığını söyleyen şikayet göreceksiniz. Her zaman olduğu gibi yazılan hiçbir şeyi “okumadan” harekete geçtiğimiz için para hesabımızdan düşene kadar ne olduğuna bakmıyoruz. Aslında bu nedenle ben bu işe dolandırıcılık diyorum çünkü kimse bu hizmetler için bu paraları vermez ve yapanlar da bunu biliyorlar, bildikleri diğer bir şey ise kimsenin okumadığı. Orada paranın kesileceği yazıldığı için de muhtemelen yasal tüm yükümlülüklerden kurtulmuş oluyorlar çünkü okumak isteyene detaylı şartname linki bile veriliyor…

IMG_9744

Bu konu kullanıcılarla beraber en çok Instagram’ın başını ağrıtacaktır. Herkes bu reklamlardan şikayetçi olmaya başlayacak ve bir süre reklamlara daha ön yargılı yaklaşacak bu da reklamların performansını kötü etkileyecek. Sonrasında muhtemelen şikayet sistemleri sayesinde bu fırsatçılar temizlenecektir.

Twitter’ın reklam modelini açarken yaptığını bu nedenle takdir ediyorum ben. Giriş bariyeri olması ve bir kurum aracılığıyla yapılması gelirleri düşürüyor olsa da reklam kalitesinin bu tür mecralara oranla daha iyi olmasını sağlıyor. Performansı tabi ki ayrı bir konu.

Instagram şu anda en popüler sosyal mecralardan biri, bu nedenle reklamların performansının Facebook’un ilk dönemlerinde olduğu gibi olağanüstü derecede iyi olduğu kanaatindeyim. Bu tür kötü niyetli reklam verenler de engellenirse çok daha kaliteli bir platform olarak devam edecektir.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.