Kendi işini büyütmeye çalışan insan sayısı giderek artıyor ve 9 – 5 eziyetine kimse katlanmak istemiyor. Kariyer bağımsızlığı yükselişte ve FreshBooks tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırmaya göre, serbest meslek sahibi kişilerin çoğunluğu (10 kişiden 7’si) geleneksel istihdama geri dönme niyetinde değil.
Bunun yerine, işlerini büyütmeyi düşünüyorlar. Gerçek şu ki, ekonomideki başlıca roller artık “işveren ve çalışan” değil. “Bağımsız bir profesyonel ve müşteri” ekonomisine yönelmiş durumda. Kariyer bağımsızlığının nasıl yeni norm haline geldiğinden bahsedelim:
İşverenin ve çalışanın zihniyetleri değişti:
Çoğu kişi iş güvenliği ve güvenilirlik istedi. Kuşağa hakim olan zihniyet böyleydi. 1950’lerde doğan ve emeklilik yaşına erişen pek çok profesyonel, aynı işveren için 30 yıldan fazla bir süre çalıştı. Buna karşılık, arzu edilen sağlık yardımları, sayısız ikramiyeler ve emeklilik planına sahip oldular. Fakat 1970’ler, 1980’ler ve 1990’larda doğan pek çok profesyonel bu yaklaşımı artık uygulanabilir bulmadı ve değişim başladı…
Şirketler ve çalışanlar birbirinden uzaklaştı. Çalışanlar kariyerlerinde bağımsızlığa yöneldiler. Buna örnek olarak gösterebileceğimiz başlıkları sizler için derledik.
İşte iki örnek:
1. İşverenler yüksek vasıflı ihtiyaçlar için bile sözleşmeli işçilerden daha yüksek bir yüzdeye geçmiştir. Tam zamanlı çalışanlar, maliyetli ve esnek olmayan olarak görülüyor. Özellikle ABD’de sağlık yardımlarının maliyeti çoğu durumda bir çalışan maaşının yüzde 20’sinden fazlasına eşit.
2. İşverenler; bağımsız işçilere, yükselen beceri boşluklarına ve rekabetçi baskılara dayalı olarak daha kolay ölçeklenebilir ve büyütülebilen satıcılar olarak davranırlar. Birçok bağımsız çalışan, hizmetlerini şirket için fatura etmelidir. Faturalar daha sonra danışmanlık ve proje bütçesinden ödenir.
Bu maddelerin hepsi birlikte ele alındığında, işveren ile çalışan arasındaki bağ dokusu kopuyor. Kariyerlerinin ortasındaki profesyoneller ise iş çeşitliliği ve özerklik istiyorlar. Bütün bir kariyer için bir işverenle kalmanın çok fazla riski var.
Çalışanların özerklik istemelerinin 3 nedeni:
1. Çalışanlar, kişisel önceliklerini karşılayacak esnek saatler isterler.
2. Çalışanlar, kişisel markalaşma konusunda akıllı davranıyorlar. LinkedIn, kişisel web siteleri veya diğer pazarlama fırsatları olsun, çalışanlar kendilerini öncelikle işverenleri arka plana itecek şekilde sunmaktalar.
3. Çalışanlar, görev süresi yerine tecrübe kazanmakla daha çok ilgileniyorlar. Yeni veya orta meslek eğitimli bir meslek grubuna şu soruyu sorun: Gelir aynıysa, önümüzdeki altı yıl boyunca bir işte veya iki yıl üç farklı işte kalmayı tercih eder misiniz? Bunun cevabı ikincisidir. Farklı deneyimler, daha fazla büyümeyi ve öğrenmeyi teşvik eder.
The post Freelancer dünyası her geçen gün neden büyüyor? appeared first on Sosyal Medya.
0 yorum:
Yorum Gönder