Değişim ilk başlarda her zaman korkutucudur. Ancak uygulamaya geçtikçe daha kolay bir hal alır.
Beynimizin gün içerisinde yaptığı şeylerin neredeyse %45’i alışkanlık haline gelmiş durumda, yani sorgulamadan otomatikleştirilmiş bir şekilde yapılıyor. Beynimiz oldukça tembel yani. İyi ve kötü alışkanlık arasındaki farkı bile anlamıyor. Hatta sorgulamıyor bile. Eğer siz onu alışkanlık haline getirmesini söylerseniz yapar ve bir daha sorgulamaz.
Bir çok insan değişime direnir. Bunun temel nedeni, doğal alışkanlıklarımızın değişim sonucu farklılaşmak zorunda kalmasıdır. Yani beynimiz daha fazla mesai yapmak zorunda kalmamak için direniyor ve değişmemizi istemiyor. Ama her zaman yaptığımız şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde edemeyeceğimizi biliyoruz değil mi?
Değişim istiyorsak hem kişisel hem de mesleki hayatımızda yeni alışkanlıklar kazanmamız gerektiğini bilmeliyiz. İlk aşamada buna karşı bir direnç ile karşılaşacak olsak da devamında bu direnci yenebiliriz ve sonrasında daha rahat uyum sağlayabiliriz. Bunu yaparken aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.
1- Duygularınızı mantıkla karşılamayın
Değişim sürecinde bilinmeyenin kaygısı ve korkusu hissedilir. Bir çok kişi size değişimin mantıklı olduğunu söyleyecektir fakat sizin probleminiz mantık değil, duygularınızladır. Bu nedenle duygularınızı yargılamadan gözlemleyin ve merak edin. Neden böyle hissediyorum. Zamanla bu merakınız sayesinde değişimi kucaklamaya başlayacaksınız. İlk adım oldukça önemli olduğu için sakın ihmal etmeyin.
2- Değişim sizin için ne getiriyor bulun
Değişimin getirisinin olumlu olduğunu bilmek bile bazen rahatınızı bozmanızı ve bu değişime katılmanızı sağlamayabilir. Bunu sürekli aklınızda tutmak ise iyi bir motivasyondur. Sık sık bu değişimi size ne katacağını düşünün ve tekrarlayın. Böylece değişimin rahatsızlığını yaşarken bu sizi motive edecektir. Eğer olumlu bir katkı bulamıyorsanız sizin ne gibi kötü bir şeyden kurtaracağını düşünmek de farklı bir yöntem olabilir.
3- Engelleri belirleyin ve bunları yönetin
Diyelim ki daha sağlıklı olmak gibi bir amaçla hayatınızda değişimler yapıyorsunuz. Bu kadar önemli bir konuda bile çalışma hayatı ve para hırsı bizi yoldan çıkarabilir. Bu nedenle nerede olursanız olun sağlıklı yemeğiniz için planınız olsun. Spor salonuna gitmek için çok mu yoruldunuz, gidin ve orada bir süre uyuyun sonra spor yapın ama bir şekilde önünüze çıkacak engelleri bilip ona göre hareketler belirleyin. Böylece her biri alışkanlık haline dönüşebilsin.
4- Çevrenizi doğru insanlarla kuşatın
Hayatlarımızda enerjimizi emen insanlar maalesef var ve olmaya devam edecek. Mümkün mertebe bu kişilerden uzaklaşıp sizi daha motive edecek kişilerle doldurmalısınız çevrenizi. Sigarayı bırakmak isterken her an sigara içen arkadaşlarla görüşmek işe yaramaz değil mi? Doğru kişilerle zaman geçirin ve onların sizi desteklemesini, motive etmesini isteyin.
5- Büyük resmi unutmayın
Bir yola koyulduğunuzda ilerledikçe karşınıza çıkan engeller sizi caydırmaya yönelik olacaktır. Büyük resmi unutmadan ilerlemeye devam edin. Üstelik artık ilerlediğiniz için geride bıraktıklarınızı daha net görebiliyorsunuz. Onların her biri sizin başarılarınız.
Unutmayın, farklı davranıp değişmek istiyorsanız farklı düşünmelisiniz. Beynimizi eğitip, yeni alışkanlıklar geliştirebiliriz. Sadece buna cesaret edip başlamak ve inatla sürdürmeyi ihmal etmeyin.
The post Değişime karşı koyan beyninizi değiştirmek için 5 yöntem appeared first on Sosyal Medya.
0 yorum:
Yorum Gönder