Kişiliğiniz, arkadaş seçiminden tutun da oy verdiğiniz partiye kadar her şeyi etkiler. İnsanlar henüz bu konuda çok düşünmemektedirler. Kişiliğinizi anlamak, çözümlemek, güçlü ve zayıf yönlerinizi de ortaya koymanıza yarar.
Günümüz psikologlarının çoğunluğu 5 ana kişilik tipinin olduğu konusunda hemfikir. Bunu “ beş faktörlü model” olarak adlandırılar.
Sorumluluk duygusu ile hareket eden
Sorumluluk duygusu yüksek olan insanlar daha liyakatlı, organize, bağımsız ve özgüven sahibidirler. Planlı bir şekilde çalışmayı ve amaçlar doğrultusunda yaşamayı tercih ederler. Sorumluluk duygusu az olan kişiler ise sorumluluk duygusu yüksek olanları kişilik olarak inatçı ve saplantılı olarak görebilirler.
İstatistikler sorumluluk duygusu yüksek insanlarla evlenenlerin iş hayatında daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.
Dışa dönük
Dışa dönük olan insanlar sosyal aktivitelerden fazla enerji elde ederler. Konuşkan ve içi dışı birdirler. Bütün dikkatlerin üzerlerinde olmasında bir sıkıntı yaşamazlar. Başkaları belki onları dikkati üzerlerine çekmeye çalışan tipler olarak görebilir ama onlar özünde böyledir.
Araştırmalar el sıkışma işini güçlü bir şekilde yapan erkeklerin kişilerin daha çok dışa dönük olduğunu ortaya koyuyor. Aynısını kadınlar için söyleyemeyiz.
Uygun, hoş, tatlı, kibar
Uygunluk konusunda yüksek puan alanlar daha çok güvenilir, kibar ve sevecen görülürler. Sosyal davranışlarda bir adım öndedirler ve genellikle gönüllülük konusunda bir adım öndedirler. Başkaları tarafından çok toy ve pasif görülebilirler.bu özelliklere sahip kişilere yatırım yapılabilir. Kendine aşırı güvenen kişilere göre kaybetme konusunda daha az risk içerirler.
Tecrübeye açıklık
Farklı tecrübelere açık olan insanlar canlı bir hayal gücüne sahiptirler. Meraklı ve yaratıcıdırlar. Rutinin dışına çıkmayı tercih ederler. Kendilerini gerçekleştirmenin peşindedirler. Başkaları tarafından odak sorunu yaşayan kişiler olarak görülebilirler.
Bu tarz insanların genellikle liberal olduğu ve politik görüşlerini açıklama konusunda bir çekinceye sahip olmadıkları araştırmalar sonucu ortaya çıkmaktadır.
Duygusal dengesizlik, nevrotiklik
Duygusal dengesizlik sahibi kişiler yüksek oranda duygu karmaşası yaşarlar. Tepkin ve heyecan doludurlar. Yoğun bir memnuniyetsizlik yaşarlar ve kaygı barındırırlar. Başkaları tarafından kararsız ve güven vermeyen kişiler olarak görülürler.
Bu tarz insanlar kabul görmek için Facebook’ta çok fazla fotoğraf paylaşırlar.
0 yorum:
Yorum Gönder