Artık evimizle konuşuyoruz, cihazlarımızla konuşuyoruz ve hatta cihazlarımızdan evlerimizi kontrol edebiliyoruz. Bunu şu anda herkes yapıyor diyemeyiz fakat bu imkan elimizin altında ve telefonumuzdan evimizin neredeyse bir çok noktasını ve evimizde bulunan bir çok cihazı artık kontrol edebilme şansına sahibiz.
Sanayi devriminden sonraki en büyük yenilik olarak adlandırılan bu yenilik şu anda emekleme aşamasında ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde multimilyar dolarlık bir sektör olacak. Dolayısıyla bu sektöründe öncüleri, liderleri olacak. Peki bu şirketler kimler olacak?
IoT sektöründe pazarı şimdilik iki ana gruba bölebiliriz. Endüstriyel şirketler ve müşteri temelli, son kullanıcıya hitap eden şirketler.
Müşteri temelli yani son tüketiciye direkt olarak hitap eden ve IoT alanında önemli çalışmalar yapan ve gelecekte adını duymaya devam edeceğimiz önemli şirketler şöyle;
Google:
Nesnelerin interneti denildiği zaman Alphabet’i anmazsak olmaz. Akıllı termostat üreticisi Nest’i 2014 yılında 3.2 milyar dolar ödeyerek nesnelerin internetine olan ilgisini ve bu alanda söz sahibi olmak istediğini açıkça gösteren Google, sadece bununla da kalmıyor. Nesnelerin interneti alanında Google’ın avantajları şöyle:
- Android işletim sistemine sahip ve bu sistemi kullanan birçok cihaz bulunuyor.
- Nest, akıllı ev pazarındaki ilk ve en önemli oyunculardan.
- Otonom sistemler üzerine uzun zamandır çalışan Google, sürücüsüz araçlarda büyük ilerlemeler kaydediyor.
- Google Glass her ne kadar durdurulmuş gibi olsa da giyilebilir teknolojiler ve nesnelerin interneti alanında büyük bir atılım ve devamı gelecektir.
Tüm bunlar Alphabet’in pazarda halihazırda büyük bir söz sahibi olduğunun ve önümüzdeki 5 yılda çok daha iyi şeyler yapacağının göstergesi.
Apple:
Donanım alanında her ne kadar dev atılımları olmasa da Apple’ın yaptığı her ürün kulanıcıların gönlünde iyi bir yer edinmeyi başarıyor. Apple’ın tüketicilerin yaşayabileceği en iyi IoT deneyimi yaşatacağı cihazlar geliştirebileceğinden herkes emin.
Sahip olduğu telefon ve bilgisayar teknolojisi ve Apple Store bu alanda büyük yer ediniyor. Özellikle de geliştirici gücü küçüksenemeyecek kadar büyük.
Giyilebilir teknolojiler alanında akıllı saat ile önemli bir pazar sahibi oldu.
Apple’ın CarPlay uygulaması araçlarla oldukça etkili bir bağlantı ve iletişim sağlıyor ki bu da oldukça değerli bir şey.
Apple TV ve telefon/tablet entegrasyonu da Apple’ın cihazlardan başka cihazları yönetebilme alanındaki know-how’ını gösteriyor.
Amazon:
Kitap satan bir şirketten dünyanın en önemli sunucu sağlayıcısına sadece 20 yıl içinde dönüşmüş bir şirketin bu alanda olmaması şaşırtıcı olurdu.
IoT’nin en önemli kısmını bulut teknolojisi oluşturuyor ve Amazon bu alanda Web Services hizmeti ile zaten en büyük oyuncu durumunda. Buna ek olarak Amazon Kinesis, Amazon S3, Lambda, Amazon Machine Learning, ve Amazon DynamoDB hizmeti ile geliştiricilerin kendi IoT uygulamalarını geliştirmelerine imkan sağlayan Amazon, bu alanda büyük bir pay sahibi olacak gibi görünüyor.
EverCharge
Evercharge, elektrikli araçlar için akıllı şarj istasyonları geliştiren bir şirket. 2012 yılında kurulan bu şirketin amacı enerji yönetimi teknolojisinde söz sahibi olmak.
Müşterilerinin gündelik alışkanlıklarını öğrenen, diğer şarj istasyonları ile konuşan bu akıllı istasyonlar sayesinde tüm elektrikli araç sahipleri daha rahat sarj ihtiyaçlarını giderebilecekler. Elektrikli araçların yayılım hızına bakacak olursak çok büyük bir pazarda söz sahibi olacakları kesin.
Humavox
Teknik olarak NFC (yakın alan iletişimi) teknolojisini kullanarak manyetik alanda elektrik iletimini sağlayan bu şirket dünyanın en büyük ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Cihaz türü farketmeksizin tüm telefonlar ve giyilebilir teknolojiler için kablosuz şarj platformu üreten Humavox 2010 yılında kuruldu.
Endüstriyel alanda hizmet veren önemli IoT şirketleri:
IBM:
Neredeyse 3 milyar dolar değerinde bir IoT yatırımı bulunan IBM dünya devleri ile yaptığı anlaşmalar doğrultusunda IoT yazılım çözümleri üretiyor. Bunun yanında IoT analiz yazılımı ve enerji verimliliği alanında yaptığı geliştirmelerde IoT alanında büyük yenilikler sağlıyor.
IoT’nin sensör alanındaki üretim hacmi de bu alanda büyük bir söz sahibi olacağının kanıtı.
Intel:
Nesnelerin interneti dediğimiz şeyin temelinde işlemciler yatıyor yani birbiri ile bağlantılı her cihazda işlemci bulunmak zorunda ve Intel’de işlemci dünyasının neredeyse her şeyi durumunda. Bu nedenle dünyanın en büyük IoT şirketi konumunda diyebiliriz.
Dell:
2014 yılında Intel ile yaptığı işbirliği ile Silicon Valley’de bir IoT laboratuvarı kuran Dell, 2015 yılında benzer bir laboratuvarı İrlanda’da da kurdu.
2016 yılında yine Intel işbirliği ile Singapur’da bir laboratuvar kuran Dell bu laboratuvarlarda yaptığı geliştirmeler ile dev şirketlere hizmet sağlamak konusunda hızla ilerliyor.
GE:
Geleneksel veritabanları ve bulut teknolojisini birleştiren bir ürüne sahip olan GE halihazırda hastaneler operasyon yönetim sistemleri, havayolu firmaları için yakıt optimizasyonu sistemlerine sahip.
Ayrıca Schneider Electric gibi devler için de özel IoT çözümleri üreterek pastadan pay alıyor.
HP:
Aruba Network isimli şirketi 2016 yılı başlarında 3 milyar dolara satın alan HP IoT alanında olduğunu ortaya koydu. Aruba Network sayesinde IoT donanım ürünleri üretimine hız kazandırıyor. Router ve Switch üretiminde büyük bir pay alacak gibi görünüyor.
0 yorum:
Yorum Gönder