Hayatınızda alabileceğiniz en büyük sorumluluk, yeni bir hayat başlatmak ve onun için en iyisini yapmaya çalışmak. Ancak niyetiniz ne kadar iyi olursa olsun, gerek çevrenizin size empoze ettiği doğrular gerek doğru bildiğinizi sandığınız yanlışlar, çocuklarınızı kötü yönde etkilemenize sebep olabiliyor. Kimse annelik-babalık okulundan doğmadı tabii ki, ancak uzmanların uyarılarına göre hareket etmekte fayda var. Aileniz için uzmanların tavsiyesi ışığında, ebeveynlerin sıklıkla yaptığı ve çocukların davranışını negatif yönde etkileyen davranışlardan size biraz bahsedelim.
- Tutarsızlık
Mesela çocuğunuz çikolata istedi, ancak siz ona bugün başka çikolata yiyemeyeceğini söylediniz. Bunun üzerine ortalığı yıkarak ağlamaya başladı. Sussun istediniz ya da kıyamadınız ve bir parça da olsa çikolata yemesine izin verdiniz. Bu davranışınız, çocuğunuzun zayıf noktanızı keşfetmesini sağlar ve her ağlama krizi yaşadığında, sizin ona istediğini vereceğini düşünür.
- Gerçekleştirilmeyen cezalar
“Bunu yaparsan, sana bundan sonra bilgisayar yok!”, “Bu şekilde davranmaya devam edersen, bundan sonra seninle oyun oynamam.” gibi tutamayacağınız ceza sözleri vermek, çocuğunuzun gözündeki otoritenizi sarsar. Sonucuyla yüzleşmeyeceği ceza sözleri, bu hatayı tekrar etseler de sıkıntı çıkmayacağını düşünür.
- Ciddiye almayan bahaneler
Çocuklar, duyguları ve olguları yeni keşfetmektedirler. Dolayısıyla, kendilerini ifade etmekte zorlanmaktadırlar. Bu kadar zorlandıkları bir dönemde, canları sıkkın olduğu her anda “Aman ya çocuk işte.”, “Kesin acıkmıştır.”, “Yorgundur.” gibi ciddiye almayan, durumu hafifletici ifadeler kullandığınızda, onu iyice zor duruma sokarsınız ve birey olmasını geciktirirsiniz. Elbette ki, acıktığında ya da yorulduğunda huysuzlaşacaktır, ancak her huysuzlanmasının sebebi bu olmayabilir.
- Tehdit etme
Psikologlara göre, korkutma, iyi ebeveynlerin yapmayacağı bir davranış. Yapılan araştırmalara göre ailelerine yalan söyleyen çocuklar, ailesinden korkan çocuklar.
- Bağırma
Bağırıyor olmanız, çocuğunuzun sizi dinleyeceği ve dediğinizi yapacağı anlamına gelmez. Bu onda kısa süreli bir etki yaratır. Bu yöntem, ilişkinizi zedeler, size olan saygısını azaltır.
- Fiziksel cezalandırma
Araştırmalara göre fiziksel şiddete sıkça maruz kalan çocuklar ya çok agresif ve saldırgan bir karaktere ya da özgüvensiz bir karaktere sahip oluyor. Çünkü bu çocukların öğrendiği tek şey, acıdan nasıl kurtulacakları oluyor; davranışlarını nasıl değiştireceklerini düşünmüyorlar.
- Yaptığı kötü hareketlere gülümsemek ya da “Ayy ne sevimli!” demek
Çocuğunuz sizin biriciğiniz olabilir, ancak her davranışına gülümsemek ya da gururlanmak doğru bir hareket değil. “Bak bak, bana nasıl dayılanıyor. Hehehe!” dediğiniz her an, aslında çocuğunuzun yanlış hareketini olumluyorsunuz ve doğru hareketin ona bu olduğunu gösteriyorsunuz. Dolayısıyla çocuğunuz, toplum içerisinde nasıl davranacağını öğrenemiyor.
Kimse mükemmel değildir. buna siz ve çocuğunuz da dahil. Kusursuz olamazsınız, ancak elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder