Bazı bilindik insanlar vardır bu dünyaya sadece tek bir amaç uğruna gelmişlerdir; Elon Musk ve Steve Jobs gibi. Bu dünyaya sadece bir şey için gelmişlerdir; girişimcilik dünyasının tüm düzenini alt üst edip oyun kurucu olmak. Yaptıklarından da kimsenin şüphesi yoktur sanırım. Bunların seviyesinde olan bir kaç kişi var ve bunlar da eşsizdirler. Diğerleri için başarısız demiyoruz haliyle ama iyi bir girişimci olmak için ve doğru adımları izlemek için bazı şeylerin olması gerektiğini gösteriyor bize.
Soyut olan fikirlerini bir üst aşamaya taşımak gibi
İnsanların çoğu müthiş bir fikre sahip olduğunu düşünür ama çok azı o fikri sadece fikir olmaktan ileriye götürüyor. Onlarda fikirleri ve yaptıkları az çalışma sönene veya kendiliğinden acı çeke çeke ölene kadar ilerliyorlar. Mesele, o fikri görsele döküp onun üzerinde ciddi bir çalışma ortaya koymakta yatıyor. Planlamadan tutun da satış sonrası değerlendirmeye kadar süreci ortaya koymak gerekir.
Başarısızlıktan zevk almayın ama bir şeyler öğrenin
Eğer başarısız olurum diye bir şey yapmaktan korkan, çekinen bir karakteriniz varsa girişimcilik sizin için uygun değildir demek, pek yanlış olmayacaktır. İşin aslını söylemek gerekirse bu yolda çok kez başarısızlığa uğrayacaksınız ve bunun sizi yenmesine izin vermeden, duygularınıza yenilmeden bu başarısızlıklardan bir şeyler öğrenmeye çalışarak amaçlarınız doğrultusunda ilerlemeye devam etmelisiniz.
Az laf çok iş
Yazının başında da değindiğim gibi, insanların çoğu fikir sahibi ama çok azı o fikri hayata geçirir. Fikri hayata geçirme gibi bir yetenekleri olsa bile bunu yapmaktan çok dillendirdikleri için bir müddet sonra okulda arkadaşlar arasında geyik muhabbeti olarak kalır gider. Onun için ne diyoruz: iyi bir girişimci olmak için “az laf çok iş.”
Stres altında çalışmayı bilmelisiniz
Startup’ların işlenmeye ihtiyacı vardır. İşin tam pişirilme kısmına geldiğiniz zaman zorlanmaya başlar ve strese kapılırsanız büyük bir ihtimalle başarısız olursunuz. Daima kontrol sahibi olmalısınız çünkü bu işlerin bir el kitabı yoktur. İşin sürecinde bir plan dahilinde gitmeyeceksiniz ve daima sürprizler çıkacaktır. Ama üzülmeyin, stres altında bile süreci başarı ile tamamlarsanız bilmelisiniz ki siz bu girişimcilik sürecinde iyi bir noktadasınız.
İyiler daima büyük riskler alır
Startup, risk yumağı gibidir. Uzun bir süre para koyup ekonomik anlamda hiçbir şey elde etmeyeceksiniz. Uzun süre parasız bile çalışmak zorunda kalabilir hatta borca bile batabilirsiniz. Daha çoğuna sahip olmak için daha büyük riskler almak zorunda olduğunuzun farkında olmalısınız. Cebimizdeki paradan daha çoğunu bu işlere koymayı düşünmüyorsanız bu işlere bulaşmamanız sizin için daha iyidir.
Bu karmaşık durumlara hazırlıklı olduğunuzu düşünüyor ve duygusal olarak çökme yaşamayacağınızı düşünüyorsanız girişimcilik dünyasına adım atmamak için bir sebebiniz yok, şimdiden başarılar.
0 yorum:
Yorum Gönder