Sosyal Medya

Facebook neden ‘Beğenme’ butonu yapmadı?

Facebook’un ikonik “Beğen” butonuna Reactions (Tepkiler) isminde 5 yeni emoji katıldı. Reactions, bir gönderiyi gördükten sonra”haha” dan “kızgın” a kadar hissedebileceğiniz duygular düşünülerek tasarlandı.

Her ne kadar yeni emojiler eklenmiş olsa da, Facebook’ta hala “Dislike” veya “Beğenme” butonu yer almıyor.

Facebook’un Dislike butonu koymamasının sebebi, Like butonunun Reactions ile genişletmesiyle aynı: “beğenme” ve ” beğenmeme” eylemleri Facebook’ta her gün paylaşılan geniş bir dizi içerik için çok basit kalıyor.

Facebook Reactions ürün müdürü Sammi Krug yakın zamanda verdiği bir röportajda: ” Dislike, Mark’a ve ekibe çok iki bileşenli geliyor.” Cümlede geçen “Mark” tabi ki bir yıl önce ekibi şimdi Reactions adı verilen özelliği üretmeleri için toplayan Mark Zuckerberg.

Facebook’un uzun süredir “Beğen” butonundan çok daha fazlasına ihtiyacı olduğu biliniyordu. Bir ölüm haberini ya da ulusal bir trajediyi içeren gönderiye ne tepki vereceğini bilemeyen herkes bu konuda hemfikir. Bir de en yakın arkadaşınızın nişanlanması gibi “Beğen”in yeterli kalmadığı durumlar var.

Kasım 2015’te bir soru cevap oturumunda Zuckerberg, Facebook’un “dislike” butonu üzerinde çalıştığını ifade etmişti. “Bence insanlar beğenme butonunu çok uzun yıllardır istiyor.” diyerek Facebook’un bir süredir, “Beğenme” butonu üstünde çalıştığını, bunu bir gönderinin aleyhinde oy kullanarak ona engel olunmayacak şekilde yerleştirmek istediklerini eklemişti.

Facebook aylık 1.5 milyon kullanıcıya ulaştığında “Onların gerçekten istedikleri şey, empatiyi ifade edebilmek. Her an, güzel bir an değildir.” demişti.

reaction

Bir noktada Facebook gerçekten “Beğenme” butonu yerleştirmeyi düşündü fakat bunu mantıklı bir şekilde yerleştirmek kolay olmadı. Çarşamba günü paylaştığı Medium gönderisinde Facebook’un ürün tasarımı direktörü Geoff Teehan, ekibin Dislike butonundan çeşitli emojilere nasıl geçiş yaptığını anlatıyor:

“Bu dolambaçsız bir görev gibi gözükebilir: Like butonunun etrafında gezin ve emojileri yerleştir. Bu durum aslında hiç de kolay değildi. İnsanlar, bizim onların iletişimi için sağladığımız seçeneklerden çok daha sofistike ve zengin bir şeye ihtiyaç duyuyordu. “Like” ve Dislike” gibi iki bileşenli bir çözüm gerçek hayatta bir dizi olaya verdikleri tepkileri uygun şekilde yansıtmıyordu.”

Dislike ile sonuçlanmayan bu süreç bir kısmı üzse de Facebook kullanıcıları tarafından heyecanla kullanılmaya başlandı. Markalar ise Reactions ile ilgili gerçek zamanlı iletişim yapmakta gecikmedi.

Siz de hala Reactions’ı göremeyenlerdenseniz, bu rehberdeki direktifleri incelemenizi tavsiye ederiz.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.