Facebook‘un CEO’su Mark Zuckerberg geçtiğimiz cumartesi günü katıldığı bir konferansta Birleşmiş Milletler’in mülteci kamplarına internet bağlantısı sağlamak için hazırladıkları projeyi sundu. Bu projeyi “insan hakları savunucusu” ve “barış için destek” amacıyla hayata geçirmek istediğini belirtti.
“Her şey fedakarlık değildir” diyen Zuckerberg, bu projeyi yaparken karşılıklı fayda amacı güttüğünü de belirtiyor. “Daha fazla bağlı olmak, herkes için daha fazla fayda sağlar” diyor.
Mark Zuckerberg bu sözleri, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen özel sektör toplantısında basınla ve katılımcılarla paylaştı. Bu toplantının katılımcıları arasından hükümetlerin yöneticileri ve büyük şirketlerin yöneticileri yer alıyordu ve ana gündem maddesi küresel kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için özel sektörün işbirliğinin daha fazla teşvik edilmesiydi.
Angela Merkel’in ilk konuşmacı olduğu toplantıda Merkel, yoksulluğun son 15 yılda Birleşmiş Milletler nezdinde neredeyse yarı yarıya düştüğünü ve asıl zor olan son döneme girdiklerini belirtti. “Son mil her zaman en zor olanıdır” sözleri de işlerinin kalanının oldukça zor olduğunu gözler önüne seriyordu.
Mark Zuckerberg Merkel’in hemen yanında oturarak Avrupa genelinden Facebook’un “internet.org” projesi ile ilgili gelen şikayetler ve gizlilik endişeleri üzerine konuştular.
Bildiğiniz gibi 2013 yılından beridir Facebook’un üzerinde çalıştığı internet.org projesi internet erişimi olmayanlara ücretsiz internet götürmeyi hedefleyen bir projeydi. Geçtiğimiz nisan ayında Avrupa’dan 65 sivil toplum kuruluşu projenin Afrika’da bazı yerlere internet erişimi vermeye başlamasıyla beraber Mark Zuckerberg’e bir açık mektup gönderdiler. Bu açık mektubun konusu ise oldukça netti, proje bahanesiyle tarafsızlık ilkelerinin ihlal edildiğini düşünüyorlardı. Bunun altındaki temel neden ise gizlilik endişeleriydi. Zuckerberg’in buna cevabı ise oldukça net olmuştu, “bu projenin tek amacı yoksullar için internet erişimidir.”
Facebook’un güneş enerjisi kullanan drone’lar ile yapmaya çalıştığı bu “herkes için internet” projesinin bir benzerini Google‘da uçan balonlarla ve kendi teknolojisini kullanarak hayata geçirmeye çalışıyor.
Her iki şirket de kendi çıkarlarını tabi ki gözetiyor fakat her ikisinin de karşısında büyük devletler ve kuruluşlar duruyor. Bu kuruluşlar ve özellikle de devletlerin gündeminde bulunan “açık internet”, “sansür” gibi konu başlıkları bu projelerin hayata geçmesini zorlaştıracak gibi.
Her ne olursa olsun, şu aşamada dünyanın dört bir yanında bulunan mültecilerin internete erişebilmeleri oldukça önemli bir konu çünkü o insanlar için ciddi bir iletişim kopukluğu olduğu kesin, belki bu sayede bir çok insan yakınlarına kavuşabilecek. Bakalım Facebook bu çalışma için hızlı hareket edebilecek mi?
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce mültecilere internet erişimi verilmeli mi? Açık internet, global bağlılık gibi konular sizin için ne ifade ediyor? Lütfen yorumlarınızla paylaşın.
0 yorum:
Yorum Gönder