Son yılların en popüler habercilik tarzını hepimiz biliyoruz. Sosyal medyada bir anda popüler olan bir konu üzerine odaklanmak ve bunu haberleştirmek. YouTube’da en popüler video, bir anda patlayan bir tweet, Facebook gönderisi veya Instagram içeriği…
Gazeteciler, gerçek sosyal medya kullanıcılarına oranla bu konuda biraz geri kalıyordu dersek sanırım abartmış olmayız. Yani haber olarak gündeme taşınan konu, zaten sosyal medya kullanıcıları tarafından tüketilmiş oluyordu. Durum böyle olunca da haberin, sosyal medya kullanıcıları için pek bir anlamı kalmıyordu.
Facebook bu konuda gelen talepleri değerlendirmiş olacak ki Signal’i duyurdu. Signal, çok kısaca açıklamak gerekirse Facebook ve Instagram üzerindeki popüler içerikleri gazetecilere sunan bir araç diyebiliriz. Bu araç tabi ki oldukça fazla detaylı bilgi veriyor ve gazetecilere bu sayede çok daha hızlı ve detaylı haber yapma imkanı sağlıyor.
Gazetecilere özel olan bu araç sayesinde artık araştırmalar için çok daha sağlıklı veriler bulunabilecek veya çok daha basit bir kullanım örneği olarak “popüler olabilecek” içerikleri haberleştirerek sosyal medya kullanıcılarından puan kazanmaya çalışacaklar.
Haber yapma, popüler içerikler veya veri dışında bence bir önemli konu da “gerçek” konulara odaklanabilecekler. Fake görseller veya profiller üzerinden yapılan paylaşımlardan haber yapma devri de bir açıdan kapanabilecek.
Bu durum sadece Facebook için geçerli değil. Aynı şekilde Instagram üzerinden de oldukça detaylı veriler alınabilecek. Her iki mecra için de direkt embed içerik alınabilecek.
Sosyal ağların, basın ve haberciler için sanırım yapabileceği en büyük iyilik yapılmış oluyor. Youtube zaten popüler içeriklerini paylaşıyordu, geriye sadece Twitter’ın bu konuda daha net bir çözüm ortaya koyması kalıyor.
Eğer bir gazeteciyseniz ve bu araçtan faydalanmak istiyorsanız talepte bulunmanız gerekiyor. Tabi ki her zaman olduğu gibi Türkiye’ye ne zaman sıra gelir bilinmiyor…
0 yorum:
Yorum Gönder