Öncelikle belirtmek de fayda var, huzurlu bir çalışma ortamı eğlence ve heyecanın eksik olması anlamına asla gelmemeli. Fakat diğer taraftan, hayat can sıkıcı sorunları davet etmemizi gerektirecek kadar uzun değil. Haliyle iş ortamında stresi en az seviye indirmek ve çalışma arkadaşları arasında huzurlu bir ortam yaratmak her anlamda çok önemlidir.
Peki çalışma ortamını huzursuz hale getiren ve haliyle vazgeçilmesi gereken o 15 şey nedir? İşte cevap;
1 – Sorunları ertelemek
Sorunlar, öyle veya böyle yüzleşilmesi gereken engellerdir. Haliyle, çözmek yerine ertelenen bir sorun, daha büyük engelleri tek seferde aşmak zorunda kalmak demektir.
2 – Çözüm aramamak
Çalışma ve günlük hayat içerisinde düşmek ve hata yapmak her zaman ihtimal dahilindedir. Hal böyleyken, birilerinde hata olsun veya olmasın, sorunlarla debelenmek yerine, bu sorunları çözmeye çalışmak gerçekten faydalı olacaktır.
3 – Gerçeklerden uzaklaşmak
Gerçeklerden uzaklaşmak, bir bakıma insanın kendisine yalan söylemesi anlamına gelir. Özellikle iş hayatında bazı insanlar, başarısız sonuçları kendilerine söyledikleri yalanlarla örtmeye çalışır, fakat insanlar zamanla bu yalanların esiri olmaya başlar. Ve daha tehlikeli olansa çevredeki insanlar bu durumun son derece farkındadır.
4 – Korku
Korku elbette insani bir duygudur ve hatta belli bir ölçüde gereklidir. Fakat bir yönetme biçimi olarak korkuyu kullanmak, başarısız ve huzursuz olmak için yapılacak yegane şeydir.
5 – Olumsuzluk
Olumsuz düşünme alışkanlığı, başarı üretmeye değil, zaman kaybetmeye sebep olur. Ve bundan da öte, ekip içerisindeki motivasyonu düşüren en önemli sebeplerden birisi de olumsuz düşünme alışkanlığıdır.
6 – ‘İmkansız’ kelimesi
Başarının altında yatan anahtar kelimelerden birisi daima azim olmuştur. Ve ne yazık ki, insanların ortaya koyduğu fikirlerin, çalışmaların ve ürünlerin başarılı olması imkansız olarak yorumlandığında, bu insanların tekrar azim göstermesi gerçekten “imkansız” demektir.
7 – Nefret ve kin
Nefret alışkanlığı, atılacak en önemli adımların vakti yaklaştığında karşınızda devasa dağların var olacağı anlamına gelir. Kin ve nefret, tam olarak koşmaya başladığınız anlarda size çelme takacak sinsi bir düşmana benzer.
8 – Dikkat dağınıklığı
Bir ekibin başarısı elbette odaklanmaktan geçer. Gerçekten odaklanmış bir ekip her işin altından ustalıkla kalkabilir. Fakat hem yöneticilerin hem de ekip içerisindeki insanların dikkat dağıtıcı davranış ve hareketleri odaklanmayı önleyen en önemli faktörlerden biridir.
9 – Bencillik
Günümüzde başarı olarak anılabilecek tüm işlerin altında gerçek manada ekip olmayı başarabilmiş insanların imzası var. Haliyle, ulaşılmak istenen noktalara tek başınıza çıkmanız mümkün değilse, ekibin önünde koşmak da anlamsızlaşır. Sorumluluk üstlenmek ve ekip bilinci taşımak her şeyden önemlidir.
10 – Aşırı düşünmek ve zorlamak
Aşırı düşünmek, bir şeyleri daha iyi yapmaktan ziyade çoğunlukla daha kötü bir noktaya taşıyacaktır. ‘Sakınan göze çöp batar’ sözünü hatırlayarak, dengenin en önemli unsurlardan birisi olduğunu bilmekte fayda var.
11 – İnkar etmek
İnkar etmek, insanların kendilerine yalan söylemelerinden biraz daha farklıdır. İnkar genellikle insanın mutsuzluğu hayatına davet etmesine sebep
12 – Sürekli eleştirmek
Olumsuz şekilde eleştirmek kolay fakat faydasızdır, özellikle bir ekip olmaya çalışan insanlar için.
13 – Kıyaslamak
Eğer söz konusu bir ekipse, her insanın farklı özellikleri ve ön plana çıkan kabiliyetleri vardır. Haliyle ekip içerisinde rekabet yaratacak anlamsız kıyaslamalar, insanları birbirine düşman etmekten öteye geçemez.
14 – Zaman hırsızlığı
İnsanlara hakim olmadıkları ve uzmanlık alanları olmayan işleri vermek, onları geliştirmeye değil, yalnızca yaptıkları işten soğutmaya sebep olur. İnsanların gelişmeleri içinse zemin hazırlamak yeterlidir.
15 – Bitmeyen şikayetler
Ekip içerisindeki motivasyonu ve huzuru bozan en önemli sebeplerden birisi de, sürekli şikayet eden insanlardır. Bu tip insanlar, çalışma verimliliğini düşürmenin yanında, insanların işlerine olan bağlılığını da zaman içinde yıpratırlar.
0 yorum:
Yorum Gönder