Staj, birçok üniversite öğrencisi için kariyerlerinin ilk adımı anlamına geliyor. Bu bakımdan çalışacakları firma ve bu firmada alacakları sorumluluk da çok daha kıymetli ve önemli bir biçime bürünüyor. Peki bu stajı Amerika’nın dev firmalarından birinde, özellikle Apple gibi prestijli bir markada yapmak nasıl bir deneyim?
Çoğu insan için rüya sayılabilecek bu görev, gerçekten ciddi bir gelirin yanında en az o kadar ciddi sorumlulukları da beraberinde getiriyor.
Gizlilik her şey demek
Apple’ın stajyerlerinden beklediği ilk görev, gizlilik kuralına daima sadık kalmaları. Bu da şu anlama geliyor, eğer Apple’da stajyerseniz bunu özgeçmişinize yazabilir fakat ne üzerinde çalıştığınızdan veya orada ne gibi sorumluluklar aldığınızdan ailenize dahi bahsedemezsiniz. Yani Apple’da stajyer olmanız, içeride hiçbir şekilde fotoğraf çekemeyeceğiniz anlamına geliyor. Ve Apple yetkililerinin söylediklerine bakılırsa, stajyerler firma için yalnızca gözlemci değil bizatihi çalışma süreçlerinin bir parçası olarak kabul ediliyor. Haliyle işe alacakları stajyerleri de spesifik kabiliyetlerine göre ciddi bir değerlendirmeye tabi tutmadan, göreve almıyorlar. Fakat kabiliyetten ve bilgiden de öte, Apple’ın en büyük beklentisi sadakat.
Ne kadar kazanıyorlar?
Apple tüm bu sorumlulukları alan stajyerlere karşı son derece cömert davranıyor. Bir Apple stajyeri, çalışma saatlerine bağlı olarak 6700 dolar kazanabiliyor. Yetkililer, stajyerlere saatlik çalışma üzerinden ödeme yaptıklarını ve bir saatlik çalışmanın stajyerelere 38 dolar olarak geri döndüğünü söylüyor. Ve bununla birlikte, Apple stajyerlerine kalmaları için ücretsiz olarak ev de sağlıyor. 4 stajyerin birlikte kaldığı evlerin bir diğer amacı da, stajyerlerin kültürel ve teknik anlamda etkileşim içinde olabilmesini sağlamak.
Nasıl bir deneyim?
Apple, birçok firmanın aksine stajyerlerine gerçekten bir rüyayı vadediyor. Apple stajyerleri, gizlilik sebebiyle çoğu kez üzerinde çalıştıkları ürünün ne olduğunu bile bilemiyor. Fakat buna rağmen aldıkları sorumluluklar, Apple’ın ürünlerinde hiç de yadsınmayacak ölçüde farklar ortaya koyma imkanını sağlıyor.
Tüm bunların yanında Apple stajyerleri, çalıştıkları süre boyunca birçok kez üst düzey yöneticilerle tanışma ve konuşma fırsatı bulabiliyor. Ve haliyle tüm bunların sonucunda birçok stajyer başka işlere göz bile atmadan, Apple’da kalmak için çabalıyor. Ve bunun karşılığını da hem maddi hem de manevi olarak misliyle alıyorlar.
0 yorum:
Yorum Gönder