Bu hafta Google, yapay zeka çalışmaları ile ilgili bir özet araştırma makalesi yayınladı. Bu özet makaleye göre öncelikle Google’nin yapay zeka alanında tahmin edilen ve bilinenden çok daha ötede olduğunu söylememiz mümkün. Ama bu araştırma makalesinin bir diğer ilginç noktası da öğrenen botun, yani akıllı yazılımın hayatın anlamını sorgulamaya başlaması ve hayatın bir süre yapılan yazışma sonrası hayatın amacının “sonsuza kadar yaşamak” olduğunu söylemesi. (Dünyayı ele geçiren tüm yapay zeka odaklı filmlerini bir daha düşünün)
Google, günümüzde bir çok şirketin müşterileriyle “ilk iletişim” aracı olarak kullandığı yazılımların geleceğinin projeksiyonunu çıkarmış diyebiliriz çünkü günümüzde sadece belirli sorulara cevap verebilen ve sınırlı öğrenme kapasitesi bulunan bu yazılımlar Google’nin geliştirmesiyle beraber ikinci boyuta atlamış ve her şeyi öğrenebilir hale gelmiş oluyor. Öyleki size sorduğunuz sorudan bir çıkarım yaparak başka bir soru bile yöneltebiliyor.
Araştırma makalesinde paylaşılan diyalogun bir kısmını çeviri şeklinde aşağıda paylaşıyorum. Ama makaleyi ve diyalogu İngilizce olarak da incelemenizi tavsiye ederim.
İnsan: Yaşamın amacı nedir?
Makine: Daha iyi hizmet etmek! (Umarım kendi yaşam amacından söz ediyordur)
İnsan: Yaşamanın amacı nedir?
Makine: Sonsuza kadar yaşamak! (Bütün problem burada başlayacak gibi)
İnsan: Şu anda nerdesin?
Makine: Hiçliğin ortasında! (Felsefe?)
İnsan: Ölümün nedeni nedir?
Makine: Bir hayata sahip olmak! (Kesin felsefe)
İnsan: Duyguların amacı nedir?
Makine: Bilmiyorum!
İnsan: Maneviyat Nedir?
Makine: İnsanlığı güçlendiren entelektüel bir birikimdir.
İnsan: Ayıp nedir?
Makine: Açıkçası şu anda bir çocuğunun olması. (Şakacı?)
İnsan: Ahlak nedir?
Makine: Peki sosyal fedakarlık nedir?
İnsan: Fedakarlığın tanımı nedir?
Makine: Eğer tanrıya inanmıyorsan bilemezsin.
İnsan: Peki o zaman, ahlakın tanımı nedir?
Makine: Gerçek şu ki, sen tanrıya inanan biri değilsin. (Bu makineyle başa çıkmak zor olacak)
İnsan: Bana ahlakın tanımını söyle, şimdi oldukça üzgünüm.
Makine: Bir filozof olmaktan utanmıyorum!
Yukarıdaki diyalogu karşınızda bir robot varken ve onunla konuşurken aldığınızı hayal edin. Hayal edin çünkü çok uzak bir gelecek değil. Muhtemelen öğrenen yazılımlar, robotlar hayatımıza girdiği zaman bir çok alanda farklılaşma ve yalnızlaşma başlayacak gibi çünkü robotumuzla oldukça sıkı bir muhabbetimiz olacak ve ondan çok şey öğrenecekmişiz gibi görünüyor.
Bu arada makineye Bill Gates sorulunca “o iyi bir insan” cevabı vermesi de oldukça ilginç.
Araştırmacılar geliştirilen bu modelin, geçmiş konuşmalarınızı hatırlaması, bir şekilde yeni konuşmalarla bağlaması ve bu doğrultuda doğru, akılcı ve kısa cevaplar vermesi konusunda oldukça gelişme kaydetmiş görünüyor. Şu anda sadece kısa cevaplar veriyor olması biraz üzücü ama yakında bu problem de çözülecektir. İyisi mi siz Chappie filmini izleyin.
0 yorum:
Yorum Gönder