Sosyal Medya

Google’ı daha etkili kullanmak için bilinmesi gereken 9 madde

Google internetin değil, hayatımızın en önemli aracı. Ancak bu aracı ne kadar tanıyoruz? Aramalarımızı doğru yapıyor muyuz? Google araçlarının tümünden haberdar mıyız? Google’a ‘Google ipuçları’ yazmamamanız için sizinle biraz Google’ın derinliklerine inelim istedik.


1. Birden fazla kelime ile arama yaptığınızda ve her kelimenin aramanın içinde geçmesini istiyorsanız çift tırnak kullanın. Doğru arama: “dijital ajanslar”


2. Eğer bir kelime bir marka ya da film ismiyle popülerleşmişse ve bunları görmek istemiyorsanız ‘-‘ kullanın. Örneğin inception kelimesini aramak istiyorsunuz ancak konunuz film değil. Doğru arama: “inception -movie” olacak.


3. Bir web sitesi içinde arama yapmak istiyorsanız ‘site:’ özelliğini kullanın. Örneğin Webrazzi’deki “Arda Kutsal” haberleri için doğru arama: “Alparslan Demir” site:sosyalmedya.co


4. Eğer spesifik bir dosya tipi içinde arama yapmak istiyorsanız ‘filetype:’ aracını kullanın. Örneğin içinde “sosyal medya” geçen PDF dosyalarını aramak için doğru arama: “sosyal medya” filetype:pdf


5. Eğer aramak istediğiniz şeyde kelime eksiğiniz varsa Google sizin yerinize tamamlayabilir. Özellikle bir şarkı sözü ararken harika sonuçlar alırsınız. Örneğin Drama Köprüsü şarkısının sözlerini ararken şunu kullandık ve Google bizi tamamladı: * köprüsü bre * dardır geçilmez


6. Eğer bir şehrin havadurumu bilgisini aramak istiyorsanız ‘weather’ aramasını kullanın. Doğru arama: Weather Rize


7. Yine bir şehrin saatini merak ediyorsanız ‘time’ aramasını kullanın. Doğru arama: Time Sarajevo


8. Google’ı bir hesap makinesi olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin 19 ile 24’ü çarpmak için 19*24 yazıp arayabilirsiniz.


9. Google araması ile çeviri de yapabilirsiniz. Örneğin translate apple to turkish yazdığınızda karşınıza elma yanıtı gelecektir. Translate’in desteklediği bütün dillerde bu özelliği kullanabilirsiniz.


Biraz da eğlenelim


Google’da eğlenceli bir kaç numara da bulunuyor:


– Örneğin aramaya girip ‘do a barrel roll’ yazabilirsiniz.


– Ekranınızı yan çevirmek için ‘askew’ yazıp arayın.


– ‘the loneliest number’ yazın ve sonuca bakın.


– Ve en harikalarından biri: Google’da görsel arama bölümüne gelin ve Atari breakout yazarak arayın.


BONUS: Google Chrome internete bağlanmadığında karşınıza piksel piksel olmuş bir dinazor yavrusu çıkıyor. Yukarı ok tuşuna basarak ona hayat verebilir, internet bağlantınız geri gelene kadar minik bir oyun oynayabilirsiniz.


About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.