Bugüne kadar girişimcilikle ilgili bütün yazılarda yaptığınız şeyi niye yaptığınızı sorgulayın diye öneride bulunurlar. “Niçin” sorusunu bir işe başlarken kendi kendinize sorup gerçekten isteyip istemediğinizi sorgulayın! İşe başladıktan sonra da bu soruyu kendinize sormaya devam edin. Çünkü bu soruya vereceğiniz cevaplar sizi işinize bağlayacak, işinize odaklanmanızı ve daha da heyecanlanmanızı sağlayacaktır.
Şimdi “Niçin” sorusuyla ilgili 7 faktörü inceleyelim:
“Niçin” sorusunu sormayı neden unuturuz?
Az önce söylediğim gibi bir işe başlarken niçin sorusuna cevabımız hazırdır. Daha sonralarında ise iş hayatındaki problemler bu soruyu unutmamıza sebep oluyor. İş hayatında odaklanmamızı engelleyen bir sürü şey sıralanabilir. Çoğu zaman bu sebeplerden dolayı yaptığımız işi bırakma durumuna gelebiliyoruz. İşte tam da bu sırada asıl sorulması gereken soru “Niçin?”.
Ne yapıyoruz şimdi?
Bu da girişimcilerin sıklıkla yaptıkları şeyi bıraktıkları noktada sorduğu sorudur. Ne yapıyoruz şimdi, ne için yapıyoruz gibisinden. Bu noktada herşeyi unutup ilk başladığımız noktada bizi harekete geçiren cevabı hatırlamalıyız. İlk adımı atmamızı sağlayan “Niçin?” sorusunun cevabını düşünerek yola devam etmeliyiz.
Her şey zaten parayla ilgili değil mi?
Şimdi bu maddede parayla yapabileceklerimizi saymam gerekecek ama herkesin zaten kafasında bu maddelerden çok daha fazlası vardır. O yüzden o konuya hiç girmiyorum. Girişimci de ürünü başarılı olursadan çok ne kadar para kazanacağını hayal ediyor. Zaten o yüzden şimdiye kadar yapılan girişimlerin çok az bi yüzdesi başarıya ulaşabiliyor. Asıl mesele çok para kazanmak değil de dünyaya birşeyler sunmak olursa ürünün ya da girişimin başarılı olma oranı da artacaktır.
“Niçin” sorusu dünyayı değiştirmeye yarayabilir.
İnsanlar işlerine her gün yaşamalarına yetecek parayı bulmak için gider. Bu, toplumun büyük çoğunluğunu oluşturuyor ama bunların dışında kalan ve gerçekten daha büyük bir şeyin parçası olan bir kesim de bulunuyor. Bunlar da zaten hayat hikayelerini okurken “vay bee…” dediğimiz insanlar oluyor. Onların amacı dünyayı değiştirmek, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek ve geri kalan herkes için hayatı kolaylaştırmak. İşte bunların “Niçin?” sorusuna cevabı da genellikle aynı “Dünyayı değiştirmek istiyorum” şeklinde oluyor. Çok fazla Ted konuşması izliyorum ordan biliyorum. :)
“Niçin” sorusuna verilen cevap yaptığımız şeyi bırakmamıza neden olan sebeplerden daha önemli olabilir.
Girişimciler başarısız olduklarında yaptıkları şeyi bırakmak için onlarca sebep bulabiliyor. Borca girdim, param bitti, saygınlığımı yitirdim… dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Aynı sorun bir işe başlarken de ortaya çıkabiliyor. Daha önce hiç yapılmamış olanı denemek her zaman büyük riskler içeriyor. Çünkü insanların bunu nasıl karşılayacağıyla ilgili bir fikriniz olmuyor. İşe başlarken hevesinizi kıracak problemler ortaya çıkabiliyor. Tam da bu noktada kendinize “Niçin” diye sorun ve bırakma nedenlerinizle karşılaştırın. “Niçin” sorusuna verdiğiniz cevap daha ağır basıyorsa riskleri alın ve işe devam edin.
Belki de “Niçin” sorusuna verilen cevap gelecek nesillere aktarabileceğimiz bir şeydir.
Toplumda bazı aileler vardır her jenerasyonu önceki jenerasyonun yaptığı işi devam ettiren. Türkiye’de de baba mesleği dediğimiz şey. Ailede bir kişi bu işi daha iyi bir noktaya neden taşımasın veya siz neden ailenizin devam ettireceği işi başlatan kişi olmayın. Sizden sonraki nesillerin de sizin yaptığınız şeyi devam ettirmesi kadar gurur verici bir şey yoktur diye düşünüyorum.
Niçin? Çünkü bir daha asla pes etmeyeceğim.
Az önce söylediğim gibi yeni bir işe başlamak buz dağını karşınıza almakla aynı şey gibi gelebilir size. Bir işe koyuluyorsunuz ve yaptığınız şey başarılı olsa bile sizi bekleyen bir sürü sorun olacaktır. Pazarlamadan finansa, reklamdan insan kaynaklarına yani gerekli olan herşeyde uzmanlaşmak zorundasınız. Tüm bunları aştıktan sonra da farkedeceksiniz ki aslında hiç bir şey sizi yıldırmayacaktır.
Özetle kendinize ve başkalarına her zaman “niçin?” sorusunu sormaktan çekinmeyin. Sormak, iyidir.
0 yorum:
Yorum Gönder