Çocuklar bazen sinir bozucu olabiliyor. Özellikle “niye” diye başlayan sorularla bıktırabiliyorlar. Ve siz sorulan soruyu cevapladıkça cevabında sebebini öğrenmek için yeni sorular sormaya devam ederler. Bu onların dünyaya düşkün olmalarından kaynaklanıyor (ya da sadece canınızı sıkmaya çalışıyorlardır) ve bazen çocukların sorduğu sorular sinirlerinizi bozamaya neden olabiliyor.
Zihinleri okumak mümkün değil o yüzden denemeyin ancak daha iyi sorular sorarsanız daha hızlı ve daha iyi cevaplar alırsınız. Kalplerini kırmamaya önem verin ve denemelerini engellemeyin, hata üstüne hata yapmayın.
Kendi çocukluğunuzu düşünün, küçükken hayattaki en zor şey insanlarla sosyal iletişim kurmaktır özellikle söz konusu cinsellik olduğunda. Nasıl aşık olacağınızı veya nasıl kendinize aşık edeceğiniz hakkında bir fikriniz yoktur.
Daha da büyüdüğünüzde ilginizi çeken konularda bilgi sahibi olmak için bunu konularla ilgili araştırıp, okumanız gerekecektir.
Aynı yaştaki arkadaşlarınızın bu konularda sizden daha başarılı olabilirler ve bu sizin kendinizi hırpalamanıza sebep olabilir. Sizin neden başarılı olamadığınızı sorgulamanıza ve kendi kendinize cevabını bulamadığınız sorular yöneltmenize iter. Karşı cinsi nasıl etkileyeceğinizi veya sizden etkilenmesi için neler yapmanız gerektiği üzerinde kendinizi ve yaşamı sorgulamaya başlarsınız.
Devamlı tahminlerde bulunarak kendinize sorduğunuz soruların yaşamınızı değiştirmesini sağlayamazsınız. Sadece daha fazla canınızı sıkar. Sorduğunuz sorularda daha iyi cevap almak için kendinize daha iyi sorular sormalısınız.
Kendinize nasıl daha iyi sorular sorarsınız?
Psikolojik olarak suçu bahanelerde aradığımız ve suçu başkasının üzerine attığımızdan dolayı kendinize karşı dürüst olmanız çok zor. Reddedildiğimiz her bir durumda bu açıkça görülmektedir.
İstediğiniz sonucu alamadığınız tüm zamanları düşünün. Ve şimdi dikkatli bir şekilde kendinize bu soruları sorun ve cevaplayın:
Kendinize şu soruyu sorduğunuzda:
-Neden daha hızlı gelişemiyorum?
Muhtemelen beyninizde direk bu olası cevaplar dönüyordur:
“ Çünkü ben (yeterli kaynağa, yeteneğe, bilgiye vs ) sahip değilim.”
Kendinize şu soruyu sorduğunuzda:
-“Neden insanlar benden hoşlanmıyor?”
Muhtemelen beyninizde direk bu olası cevaplar dönüyordur:
“Çünkü ben yeteri kadar (zeki/dikkat çekici vs) biri değilim.”
Kendinize bu soruları sorduğunuzda beynimizin nasıl cevaplar ürettiğine dikkat ettiniz mi?
Eğer soruları soruş şeklini değiştirirseniz daha olumlu cevaplar alacaksınız. Örneğin, kendinize neden daha hızlı gelişip gelişmediğinizi sormak yerine daha doğru cevap almak için soruyu biraz değiştirip şu şekilde sormalısınız:
-“Şu anki durumdan daha hızlı nasıl gelişebilirim?”
İşte bu soru her şeyi değiştirir. Şimdi olumsuz cevaplar listesi yerine olumlu cevaplar listesi oluşacaktır.
“Daha çok telefon görüşmesi yapabilirim, Daha çok çalışmam lazım, Güne daha erken başlamam lazım” gibi olumlu cevaplar listeniz oluşur böylelikle eksikliklerinizi daha iyi görüp ve nasıl çözeceğiniz üzerinde kendinizi odaklayarak cevaplarınız başarıya ulaşmanızda size rehber olur.
Ne kadar eksikliğiniz olduğunu görmek için kendinize yanlış soru sorup durumunuza üzüleceğinize ve bahaneler arkasına sığınacağınıza doğru soruyu sorarak yaşamınızı bir adım ileriye taşıyarak başarıya ulaşmak için eksikliklerinizi gidermek için nasıl yapılacağını kendinize sormanız ve bulduğunuz cevapları uygulayarak yaşamda daha iyi bir noktada olmanızı sağlayabilirsiniz. Asla çok zengin olamayacağım diye kendinizi psikolojik olarak eritmek yerine doğru soru olan nasıl daha zengin ve başarılı olurum diye kendinizi sorgulamanız çözümler üretip çözümlemeleri uygulamalısınız.
0 yorum:
Yorum Gönder