Sosyal Medya

Google’da çalışanlar maaşlar hakkında konuştuğunda neler oluyor?

Eski Google çalışanı Erica Joy Google’da maaşlar ve ikramiyeler konusunda başından geçen bir olayı Twitter’daki takipçileriyle paylaştı.

Erica Joy’un paylaştığı tweetler doğrultusunda Google’ın çalışanlara verdiği ikramiyelerin prosedüründe bazı ikramiyelerin çalışanlara ulaşmasında adaletsizlik yaşandığı ortaya çıktı. Erica Joy’un fikri ise ikramiyelerin dağılımıda ırk faktörünün önde tutulduğu yönünde.

Olayın daha detaylı anlatımı için sizi Erica Joy’un tweetleriyle başbaşa bırakıyoruz.

Dün bir şey beni rahatsız etti ve bugün beni hala rahatsız etmeye devam ediyor. Ve bu nedenle bir hikaye anlatmak istiyorum.

Pazar günü bir takım eski çalışma arkadaşlarımla birlikte sıkıntıdan, şirket içi sosyal ağda maaşlarımız hakkında konuşuyorduk. Bir hesap tablosu oluşturduk.

Maaşlarımızı tabloya yerleştirdik ve farkettik ki tablo tüm herkese açık bir şekilde yer alıyordu, dolayısı ile ben de onu iç sisteme kopyaladım.

Ardından bir form ekleyip formdaki linki ve hesap tablosunu kendi sosyal ağımda paylaştım. Kontrol altına alınamayan bir yangın gibi yayıldı.

Her yerde tekrar tekrar paylaşıldı. Pivot tablosu yapılmasıyla birlikte bir sır gün yüzüne çıktı: Geri ödeme

Tabloda genel temizlik işleri yaptım ( cins alanını normalleştirme, döviz kuru işleri gibi şeyler)

Daha çok paylaşım. Daha çok ödeme ekleyen insanlar. Bu durum bir “olay” haline geldi.

Pazartesi ya da Salı  günü müdürümle konuşmaya davet edildim. Üst düzey yöneticiler mutlu değilmiş, Niçin böyle bir şey yapmışım.

“Neler olabileceğini bilmiyor musun?”

Hiçbir şey. maaşlarını paylaştıkları için çalışanlara misilleme yapmak yasal değil.

“Yanii…”

….

…”

Toplantı sona erdi. Tablo devam etti. İnsanlar bunun için bana teşekkür ediyordu. Ayrıca ikramiyelerini de göndermeye başladılar.

İşte ikramiyeler eski şirketime göre şöyle çalışıyor: Eğer iyi bir şey yaparsanız, biri size ikramiye veriyor, bir sonraki ödemenize ek olarak net 150 $ alıyorsunuz.

Bu süreçte öğrendiğim önemli bir şey: ikramiyeler müdürlerin takdirine göre veriliyordu. Benim müdürüm hepsini reddetmişti.

Bunun şirket için iyi olduğundan emin değilim.  Neticenin ne olduğunu görmek istedim. Bir kez ikramiyeniz reddedilince bu geri alınamıyordu.

Bu sırada olaya başka insanlar da dahil olmuştu, beyaz bir arkadaş (iyi bir arkadaş ismini vermeyeceğim, eğer o isterse kendi ismini verebilir) ayrıca ikramiyelerini alıyordu.

Onun ikramiyeleri reddedilmiyordu. Ben benimkilerin reddedildiğini söyledim. Sinirlendi. Neler olduğunu herkese anlatmak istedi . Ben reddettim.

İnsanlar yüzeysel olarak neler olduğunu biliyordu. Gizli iletişim yolları ile eski şirkette ne olduklarını yazıyorlardı. (lol IRC )

İkramiyelerin reddedilmesi o kadar duyulmamıştı ki insanlar bunun mümkün olduğunu bilmiyorlardı. Bunu öğrendiklerinde çok öfkelendiler. Bu konu hakkında konuşmadığım için şoka uğradılar.

Bu sırada, tablo hala etrafta yayılıyordu, yönetime maaş aralığını paylaşmaları için sorular soruluyordu.

Birçok insan ikramiyelerin verilmesinin ve reddedilmelerin ortaya çıkmasının iyi bir şey olduğu konusunda hem fikirdi.

Bir ikramiye en sonunda onaylanmıştı. Her şey bittikten sonra. Çünkü bundan bahseden kişi çeşitli şüphelerle dillendirmişti.

Tablonun reddedilmesiyle ilgili karşılıksız kalan kimseler vardı. Toplamda sanırım yediydi.

Yöneticiler hala kızgındı. Daha önce desteklediğim yönetici teknisyenler benimle artık açıkça iletişim kurmuyordu.

Ben gitmeden önce eski şirketin yüzde 5 kadarı tabloda maaşını paylaşmıştı. İnsanlar tablodaki veriye dayanarak adil ödeme istiyor ve alıyordu.

Dünya sona ermedi. Maaşlar paylaşıldığı için hiçbir şey alev almadı. Fakat bazı insanlar için işler daha iyi bir hal aldı.

Gittiğimde yönetim tarafından devralınmaması (bu olabilirdi) için gitmeden önce tablonun sahipliğini açıkça başka birine verdim.

Bu olayları düşünüyorum çünkü herkes dün Google’ı Ida B. Wells’in doodle’ını koyduğu için tebrik etti.

Ida B. Wells harikaydı. O, değişimi etkileyecek kadar önemli şeyler yaptı, öyle ki; onun yarısı kadar kadın olmama rağmen yine de iyi gidiyorum.

Onun yakınına geldiğimi iddia etmiyorum fakat zaman zaman kuruma ek maliyet getirse dahi, insanların yararına olacak şeyler yapıyorum.

Adaletin ve insafın en büyük inananlarından biriyim ve eğer gerekirse ikisi için de savaşacağım.

Adalet ve insaf için savaşmak Google’ın içinde iyi gitmiyor. Maaş paylaşımım sadece tek bir olay. Blogger pornosu, gerçek isimler, çok daha fazlası var.

Eğer bir ırkçıya (iyi belgelenmiş bir ırkçı) gidip kendilerini becermelerini söylerseniz olay toplumsal bir sorun halini alacaktır. Irkçınının savunması açık.

Tabi ki, kendini beğenmiş Google Ida B Wells doodle’ı yaptı.

Eğer Ida Wells bugün hayatta olsaydı ve Google’da çalııyor olsaydı “onun geleceği” ne odaklanmış bir çok gizli ajanda buluşmaları olacağını garanti ediyorum.

Okumaya üşenenler için: bir doodle paylaşmak Google’ı adalet ve sivil itaatsizlik desteğinin kalesi yapmaz.

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.